Leeuwenwelpen

In de kraamkamer van het leeuwenverblijf van WILDLANDS Emmen zijn eind januari twee welpjes geboren. Net als in het wild heeft moeder leeuw zich afgezonderd van de troep en houdt voorlopig de andere leeuwen op een afstand.

LIVESTREAM:

Afrikaanse leeuwenwelpen komen na een draagtijd van 110 dagen ter wereld. De eerste dagen hebben de welpen hun ogen nog gesloten. Ze zijn dan kwetsbaar en volledig afhankelijk van hun moeder die zich daarom afzondert op een veilige plaats. De moeder en welpjes blijven de eerste weken nog in deze kraamkamer en zullen de Leeuwenberg nog niet direct gaan ontdekken. Bezoekers kunnen de welpen daarom nog niet in het echt bekijken.
 
In de loop van februari worden de namen en het geslacht van de welpen bekend gemaakt. De Kinderraad van Advies mag namelijk een naam voor één van de twee welpen kiezen. En de andere naam wordt gekozen middels een poll op Facebook door de volgers van WILDLANDS.

DE LEEUWEN VAN WILDLANDS:

Naam Leeuw
Panthera leo
Leefgebied Afrika/ India
Leefomgeving Savanne
Voedsel (Hoef)dieren
Gewicht Vrouwtjes gemiddeld 125 kilo
Mannetjes gemiddeld 190 kilo
Leeftijd 14 jaar
Voortplanting Gemiddeld 3 welpen per worp

De leeuw is de enige katachtige die een sociale leefwijze heeft. Hij leeft in groepen die bestaan uit een of twee volwassen mannetjes, gemiddeld vijf volwassen vrouwtjes en hun jongen. Een troep leeuwen kan soms wel bestaan uit dertig dieren. Als dieren van een zelfde groep elkaar tegenkomen, volgt een ritueel van kopjes geven en likken. Vreemde leeuwen, zowel mannetjes als vrouwtjes, worden uit de buurt van de eigen troep geweerd. Leeuwinnen blijven hun hele leven bij dezelfde troep, mannetjes meestal niet meer dan een jaar of drie. De mannetjes die niet bij een troep horen, zwerven alleen of samen met andere mannetjes, meestal broers, rond.

OVER LEEUWENWELPJES:

  • Afrikaanse leeuwenwelpen komen na een draagtijd van ongeveer 110 dagen ter wereld.
  • Welpen worden doof, blind en hulpeloos geboren.
  • Na ongeveer 10 dagen openen ze hun ogen.
  • Een leeuwenwelp weegt bij de geboorte 1 tot 2 kg.
  • Na drie weken krijgen de welpjes hun tanden, dan beginnen ze ook te lopen.
  • Welpjes in WILDLANDS worden gesekst als ze rond de vier weken oud zijn, dan krijgen ze ook – net als kittens van huiskatten- hun eerste ontworming.
  • De welpen verlaten na ongeveer zes weken hun veilige schuilplaats. Afhankelijk van wat ze durven, wat moeder goed vindt en hoe het weer is, zullen ze rond die periode ook voor het eerst buiten te zien zijn.
  • Als ze  2,5 maand oud zijn oefenen ze hun jachttechnieken (meestal op elkaar of op moeder/ vader).
  • Pas na drie maanden eten ze voor het eerst vlees.
  • Afrikaanse leeuwenwelpen hebben een grijzige vacht met bruine vlekken/stippen. Zo zijn ze goed gecamoufleerd op de savanne.
  • De welpen brullen voor het eerst als ze ongeveer 1 jaar oud zijn. Mannetjes vaak iets eerder dan vrouwtjes.
  • Als een welp anderhalf is, kan ie voor zichzelf zorgen.
  • Jonge mannen verlaten tussen hun  2e  en 4e  jaar de familie. De meeste vrouwtjes blijven in hun troep.
  • Een volwassen leeuwin krijgt ongeveer elke twee jaar een nest welpen. Dit heeft te maken met de lange zorg voor de welpen.