Olifantjes in WILDLANDS

In WILDLANDS zijn twee olifantjes geboren! Op deze pagina houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Op maandag 2 april kwam het allereerste olifantje ooit in de Olifantenvallei ter wereld, op dinsdag 26 juni kwam daar een speelkameraadje bij!

9 november 2018: pompoen voor Mauk en Manoa

Bijna 200 kilo woog ie, de pompoen die de olifantenkudde vandaag voor het ontbijt kreeg van de Makro uit Groningen! Maar dat is geen partij voor een olifant natuurlijk: één stap en het oranje gevaarte was doormidden! Ook de kalfjes Mauk en Manoa, die nog nooit eerder een pompoen zagen, leken niet onder de indruk. Vol nieuwsgierigheid werd het ding onderzocht en ...... er werd heerlijk van gesmuld!


15 oktober 2018: WILDLANDS herenigt olifantenkudde

Een uniek moment in WILDLANDS vanmorgen. Daar is namelijk de complete olifantenkudde met elkaar herenigd! De kudde in het park bestaat uit tien olifanten: de bul, drie volwassen vrouwtjes en zes jonge mannen (waaronder de twee kalfjes). Tot voor kort stonden de mannen apart van de rest van de kudde. De afgelopen tijd is er aan de herintroductie gewerkt en vandaag was het zover!

Bij olifanten in het wild trekken de puberende mannetjes op een gegeven moment van de kudde weg. Dat gaat niet in één keer, maar dat gebeurt geleidelijk. Als de pubers nog even op familiebezoek willen, dan kan dat en zoeken ze hun kudde weer op. In dierentuinen verloopt dit proces meestal iets anders: de dierverzorgers signaleren dat een mannetjesolifant begint te puberen en te vervelend wordt om in de kudde te houden. Er wordt dan een ander park gezocht waar deze olifantenman terecht kan. Het mannetje verhuist en ziet zijn familie nooit weer. Zo ging het ook jarenlang in Emmen.

In WILDLANDS is het oppervlak van het olifantenterrein in totaal 9000m2. Het verblijf bestaat uit een leefgebied binnen én buiten. Door de grootte van het terrein kunnen de dierverzorgers de dieren scheiden. Zo zie je in WILDLANDS meestal de mannen apart van de vrouwen staan. Dat dit binnen één dierenpark kan is al bijzonder, maar dat er na ruim drie jaar een complete hereniging heeft plaatsgevonden is helemaal uniek.


5 september 2018: Olifantjes ontmoeten vader voor het eerst

Vanmorgen vond er een bijzondere ontmoeting plaats in de Olifantenvallei van Jungola. De olifantenjongen Mauk en Manoa maakten namelijk voor het eerst kennis met hun vader! Gelukkig verloopt deze ontmoeting heel erg rustig en eigenlijk zijn het meer de moeders die opgewonden worden van de aanwezigheid van Mekong, dan de kalfjes of bul zelf. Sterker nog, na een korte snuffel, lokt het voer de grote man. En Mauk en Manoa? Die spelen rustig verder ;)


13 juli 2018: Manoa's eerste zwemles!

Vandaag heeft de jongste telg van de olifantenkudde zijn eerste zwemles gehad. Onder streng toezicht van zijn tante mocht Manoa mee het diepe water in. Ondanks dat het best spannend is, lijkt hij erg te genieten van het water. Mauk, die al erg goed kan zwemmen, wordt wel op afstand gehouden.


12 juli 2018: Badderen... of toch niet?

De zon laat zich vandaag weer van haar beste kant zien! Dus werd de olifantenkudde getrakteerd op een verkoelende douche. En dan wordt het verschil tussen de olifantenkalfjes erg duidelijk; de drie maanden oude Mauk wordt graag nat en ligt ook graag in de Rimbula River, de twee weken oude Manoa ontwijkt het water liever.


5 juli 2018: Samen al een beetje ondeugend

Gisteren werden beide olifantenmannetjes gewogen door de dierverzorgers. De oudste, Mauk, weegt op dit moment 235 kilo, Manoa, die nu ruim een week oud is, weegt 130 kilo. Als ze samen ravotten, kan de jongste dus wel al enig tegenwicht bieden! Dit spelen wordt onder toeziend oog van beide moeders en tante ook toegestaan nu. Maar o wee als de twee er samen vandoor gaan! Dan moet hun tante er snel achteraan... We kijken uit naar meer van deze ondeugende momenten van het stel!


2 juli 2018: Voorzichtige toenadering

Vandaag is de eerstgeboren olifant van WILDLANDS, het mannetje Mauk, precies 3 maanden oud. Sinds vorige week is hij echter niet meer de kleinste, want toen werd halfbroertje Manoa geboren. Mauk wordt dus ook niet meer zo in de gaten gehouden. Maar ook Manoa mag sinds deze week iets vrijer bewegen: hij wordt niet meer constant geflankeerd door moeder en tante en dus zien we voorzichtig al de eerste toenadering van de speelkameraadjes!


27 juni 2018: voor het eerst naar buiten

Vandaag mocht het kalf met de kudde mee naar buiten. In de Olifantenvallei bleef het mannetje, met de naam Manoa, dicht bij zijn moeder en tante. De leidster van de kudde en de drie andere mannetjes hielden zich iets meer afzijdig. Eerst sloeg de kudde rechtsaf, met het jong buiten beeld. Maar het geduld werd beloond! De olifantenkudde bleef gisteren nog binnen om het kalfje en de moeder aan te laten sterken. Vandaag was duidelijk te zien dat de hele familie veel zin had om naar buiten te gaan. Vooral de drie andere bulletjes waren erg onrustig en leken hun energie kwijt te moeten. Het weer was perfect voor de kleine om voor het eerst een frisse neus te halen. Bezoekers van WILDLANDS konden bij het naar buiten gaan erg duidelijk zien, dat het kalfje beschermd wordt door de hele kudde. Het jong zelf leek erg nieuwsgierig naar deze voor hem nieuwe omgeving. Het jonge mannetje dat begin april werd geboren, Mauk, is nieuwsgierig naar zijn halfbroertje, maar mag van moeder en tantes nog niet zo dichtbij komen.


26 juni 2018: eerste dag van Manoa

In totaal telt de kudde van WILDLANDS nu tien olifanten; drie volwassen vrouwen, één volwassen bul, vijf jonge stiertjes en dit pasgeboren kalf. Moeder Ma Yay Yee werd in 1999 zelf ook in Emmen geboren. Zij is een ervaren moeder; dit is haar derde jong. Via de livestream op de website van WILDLANDS konden vroege vogels vanmorgen het jong direct al bekijken. De kleine olifant wijkt niet van zijn moeders zijde. Ook beide tantes zijn steeds in de buurt. De hele kudde bleef vandaag in het overdekte gedeelte van de Olifantenvallei. We zien hier zijn eerste dag:


26 juni 2018: tweede olifantje geboren

In WILDLANDS is vanmorgen vroeg een gezond olifantenkalfje geboren. Het olifantje is een mannetje en krijgt de naam Manoa, wat ‘rust’ of ‘ vrede’ betekent. Dit is de tweede geboorte in de Olifantenvallei, begin april werd er ook al een mannetje geboren. Hij kreeg de naam Mauk. Mauk komt af en toe even kijken in het gedrang rond het pas geboren olifantje. Eindelijk heeft hij een leeftijdgenootje om mee te spelen.


22 juni 2018: de voortekenen zijn er

Even leek het er op dat het tweede baby-olifantje dinsdag 19 juni 2018 zou worden geboren, maar inmiddels is alles weer rustig in de Olifantenvallei. Toch zijn er veel tekenen dat het niet zo heel lang meer duurt. Je hoort dierverzorgster Tamara van der Valk.


19 juni 2018: nummer twee op komst?

WILDLANDS is in afwachting van een tweede olifantenkalfje. Sinds vanmorgen zijn er duidelijke signalen bij de drachtige dame dat zij inmiddels weeën heeft. Bij olifanten is de bevalling een heel groepsproces en dus is het ook aan de hele kudde te merken dat er veranderingen in de situatie zijn! Olifantenverzorgster Tamara van der Valk legt uit wat we nu in de Olifantenvallei zien:


18 juni 2018: spelen met de halfbroers

Het eerstgeboren olifantenjong in WILDLANDS, Mauk, is bijna niet meer weg te denken uit de kudde, terwijl hij is nog niet eens drie maanden oud is! Het is bijna verbazingwekkend hoe snel de ontwikkeling gaat. Niet alleen bij het jong, maar ook bij de rest van de olifantenkudde. De grootste veranderingen zijn te merken bij de halfbroertjes/ neefjes Radza Junior en Ravi. Zij waren zo gewend om de jongsten te zijn en alle aandacht te krijgen, dat zij erg moesten wennen aan dit nieuwe lid van de familie. Ze wilden wel met hem spelen, maar waren veel te wild. Beide jongens werden niet vertrouwd met het kalfje door de dames en werden af en toe flink op hun nummer gezet. Maar inmiddels is ‘het lesje’ geleerd en zijn beide mannetjes een stuk rustiger als het spelen met Mauk betreft. De dames laten dit ook toe en vertrouwen de twee nu zelfs alleen met hun halfbroertje/ neefje!


24 mei 2018: een verplicht modderbad

De olifantenkudde in de Olifantenvallei duikt regelmatig het water van de Rimbula Riverin, maar kan ook erg genieten van een modderbad! Als wij mensen het warm hebben dan zweten we. Doordat water naar buiten komt en verdampt wordt de oppervlakte koeler en hebben we het minder warm. De huid van de olifant heeft echter geen zweetklieren en je zult dus nooit een zwetende olifant zien. Daarom is een modderbad essentieel voor een olifant om zijn temperatuur op orde te houden. Enne..... het kleine mannetje houdt zich zo niet alleen koel, maar kan ook heerlijk spelen in de modder!


8 mei 2018: eerste zwemles is een feit

Olifanten zijn dol op water. Spelen, zwemmen, een bommetje of rustig badderen, ze zijn altijd in voor waterpret. Vooral met de temperaturen van de afgelopen dagen. De jongste telg van de kudde toont heel veel interesse in het water, maar had nog niet gezwommen. Tot vandaag!
Eerst keek hij de kunst af van zijn hoogdrachtige tante en zijn neef, die met zijn tweetjes in de Rimbula River zwommen. Daarna wordt hij helemaal verliefd op de waterstraal van de douche die de verzorgers de kudde geven. En als moeder even niet oplet, plonst het dappere mannetje met zijn tante mee het water in! Dit avontuurtje duurt niet heel lang en ook is de jonge olifant nog niet kopje onder geweest, maar hij heeft de eerste zwemles gehad! En die les sluit je natuurlijk af met een zandbad.


26 april 2018: slurfgebruik

Het jonge mannetje leert, zoals gezegd, door te kijken en na te doen. Zo ook in het gebruik van zijn slurf. Toch lijkt ie nog niet heel goed te weten wat hij er mee aan moet....


24 april 2018: Elephant sees, elephant does

22 dagen oud is het kalf vandaag en wat een verschil met de eerste dagen na de geboorte! Het jonge mannetje is al veel zelfstandiger, maar staat nog steeds onder toeziend oog van de kudde. De kleine olifant leert duidelijk door alles na te apen. Heeft moeder een tak, heeft het jong een tak, rent grote broer, rent het jong erachteraan, zoekt tante met haar slurf naar eten, zoekt het jong met zijn slurf door het zand…. Daarnaast heeft dit mannetje een avontuurlijk karakter. Hij is nieuwsgierig en onderzoekend en daar heeft de kudde de ‘handen’ vol aan! Heerlijk om aan de rand van de Olifantenvallei dit groepsgedrag te observeren.


20 april 2018: zwemles lijkt dichtbij

Heel voorzichtig laat zijn moeder het kalf kennismaken met water, wat natuurlijk geen straf is met deze temperaturen! Het jonge mannetje steekt bedachtzaam zijn pootjes en slurfje in het water. Gaat de kleine olifant al voorzichtig zwemmen? Maar grote broer lijkt dit nog te vroeg te vinden en steekt een stokje voor deze eerste zwemles. Daarop komt tante aangesneld. Geboortes en opvoeding in de olifantenkudde is echt een groepsproces, waarin iedereen blijkbaar zijn eigen visie heeft op wat goed is voor de kleine en wat niet.


18 april 2018: Buik groeit goed

Als je de tweede aanstaande olifantenmoeder goed bekijkt, zie je haar jong duidelijk zitten. Wat wordt haar buik bol! Deze dame zondert zich nu meestal van de groep af (dus behalve als het er echt op aan komt) en spaart haar krachten. Ze eet en drinkt veel.


17 april 2018: Van spelen word je moe

Het twee weken oude mannetje ontdekt de wereld op zijn eigen manier. Af en toe gaat dat best onhandig. En van al dat ontdekken wordt hij natuurlijk erg moe; gelukkig wordt er door de rest van de kudde goed op hem gepast!


12 april 2018: Tweede moeder krijgt het steeds zwaarder

Uiteraard gaat veel van onze aandacht naar het pasgeboren kalf, maar we moeten niet vergeten dat er nog een olifantendame hoogdrachtig is. Het is duidelijk aan haar te zien dat ze het steeds zwaarder begint te krijgen. Als deze dame zich even niet met haar neefje hoeft te bemoeien, zie je dat ze op een afstandje van de kudde staat. Leunend tegen de rotsen of op haar slurf zoekt ze de rustmomenten op. Maar als het nodig is dat alle olifanten het kleine olifantje beschermen, dan is ze er direct bij. Familie gaat voor alles!

12 april 2018: Tweede moeder krijgt het steeds zwaarder


11 april 2018: Met veel lawaai

Vanmorgen ontsnapte het dappere mannetje even aan de aandacht van zijn moeder. Als beide oudere broertjes iets te dicht in de buurt van het kalf komen, grijpt moeder met veel lawaai in! Eén van de tantes komt daarop vlug aangesneld.


9 april 2018: Vallen en opstaan

Het jonge olifantje in WILDLANDS is erg ondernemend. Op deze beelden is te zien hoe hij verstrikt raakt in een grote tak. Moeder olifant laat hem lekker zijn gang gaan zodat het jong met vallen en opstaan de wereld ontdekt.


6 april 2018: Olifantje voor het eerst naar buiten!

Een spannende dag vandaag, want het jonge mannetje mocht voor het eerst met de kudde naar buiten! Eenmaal in de Olifantenvallei bleef het kalfje erg dicht bij zijn moeder en tante. De afgelopen dagen is de olifantenkudde binnengebleven en dus had de hele familie veel zin om naar buiten te gaan. Het weer werkte ook goed mee. Het is erg duidelijk te zien dat het olifantje beschermd wordt door de hele kudde. Het eerste wat het jong zelf deed, was de omgeving goed onderzoeken.


4 april 2018: Tante beschermt olifantenjong

Het maandag geboren olifantenjong wordt goed beschermd door zijn tante. Als grote broer bij hem in de buurt probeert te komen gaat tante er tussen staan, zodat de kleine veilig kan blijven liggen.


3 april 2018: Pasgeboren olifantje stapt dapper in het rond

De olifantenkudde is vanochtend onder toeziend oog van bezoekers de Olifantenvallei in Jungola binnen gelaten. Daarbij waren heel wat aaaaaah’s te horen… Het pasgeboren olifantje stapte namelijk dapper mee met de rest. Wat opvalt, is dat de twee andere jonge mannetjes heel nieuwsgierig zijn naar hun nieuwe familielid. Ze moeten alleen nog wel geduld hebben. Het kalfje blijft voorlopig veilig tussen de poten van moeder en zijn tantes.

3 april 2018: Pasgeboren olifantje stapt dapper in het rond


2 april 2018: De eerste dag in beeld

Het pasgeboren olifantenkalf heeft zijn eerste dag in de Olifantenvallei er op zitten! We hebben zijn avonturen van vandaag op een rijtje gezet door middel van prachtige foto’s.


2 april 2018: Olifantje is een mannetje

Het vanmorgen geboren olifantje blijkt een mannetje te zijn. Hij krijgt de naam Mauk. Hij drinkt goed bij zijn moeder en wijkt niet van haar zijde. Uit de camerabeelden blijkt dat het kalf rond half 1 vanmorgen is geboren.


2 april 2018: Eerste olifantje WILDLANDS geboren

In WILDLANDS is vanochtend vroeg een gezond olifantenkalfje geboren. Het is de allereerste geboorte in de Olifantenvallei. Het vrouwtje/mannetje staat al zeer stevig op de poten en weegt ongeveer 100 kilo. Het ziet er allemaal goed en gezond uit!

2 april 2018: Eerste olifantje WILDLANDS geboren


30 maart 2018: energie besparen

Een zwangerschap kost veel energie. Dat is bij de twee drachtige olifanten nu ook duidelijk te zien. Soms zijn ze geïrriteerd door pijntjes of een draaiend kalf in hun buik, soms ontlasten ze zichzelf door een duik te nemen in de Rimbula River, maar meestal zoeken ze een rustig plekje op om even staand een dutje te doen.


28 maart 2018: tweede olifantenmoeder krijgt het zwaarder

Vandaag zien we ook duidelijk bij de tweede aanstaande olifantenmoeder dat de dracht steeds zwaarder wordt. Zelfs jezelf trakteren op een zanddouche wordt steeds moeilijker!


26 maart 2018: het lijkt rustig

Vandaag is het heerlijk weer en dus kan de olifantenkudde lekker buiten in het zonnetje genieten. Wel is het duidelijk dat de ongemakken groter worden bij de aanstaande moederolifant. Want ook als zij even staat te eten, probeert ze het gewicht van haar steeds groter wordende buik te ontlasten door haar achterpoten te kruisen. En toch lijkt alles nog rustig te zijn.


20 maart 2018: lopen wordt moeilijker

De dierverzorgers zien duidelijk dat de aanstaande moeder olifant steeds moeizamer loopt. Vooral de heuvel in de Olifantenvallei is tegenwoordig een uitdaging. Haar achterpoten zijn wat stijf door het toegenomen gewicht. Hierdoor slingert ze de heuvel op en af.


16 maart 2018: weetjes over jonge olifanten

Wat weegt een pasgeboren olifantje? Hoeveel groeit het dier de eerste jaren? En waarom eet een jong eigenlijk poep van zijn of haar moeder? Je leest het allemaal op de pagina olifantenjong weetjes

16 maart 2018: weetjes over jonge olifanten


1 maart 2018: veranderingen in de groep…

Op 1 maart, de 26e verjaardag van matriach Mingalar Oo, worden de eerste veranderingen in de groepsdynamiek waargenomen. De kudde is stiller en de drie koeien zijn erg veel bij elkaar te vinden. Ook zien verzorgers dat de aanstaande moeder regelmatig met haar slurf aan haar uier (tussen haar voorpoten) voelt. Dat doet zij waarschijnlijk omdat het uier gevoeliger wordt nu langzaam de melkproductie op gang komt. Dit kunnen de eerste tekenen zijn van een op handen zijnde bevalling. 

1 maart 2018: veranderingen in de groep…


Februari 2018: dag en nacht in de gaten houden

Er worden voorbereidingen voor de aanstaande bevallingen getroffen. Zo leert de kudde om ’s nachts in een ander deel van het binnen verblijf in Rimbula te staan. Ook worden er beveiligingscamera’s opgehangen om de olifanten dag en nacht in de gaten te houden. 


Najaar 2017: de olifanten worden zwaarder

De eerste uitwendige tekenen van een zwangerschap… De olifanten worden zwaarder. Bovendien verandert de vorm van de buik. Aan het gedrag van de olifanten is nog niet veel te merken. Beide broertjes drinken inmiddels geen moedermelk meer.  


April 2017: twee olifantendames zwanger

De uitslag van de poeptest is binnen... De progesteron waardes wijzen op een zwangerschap van de twee oudste olifantendames! 

April 2017: twee olifantendames zwanger


Oktober 2016 tot februari 2017: mest verzamelen

Er wordt olifantenmest verzameld voor zwangerschapsonderzoek. Omdat de verzorgers natuurlijk moeten weten welke mest van welke olifant is, krijgen de dieren voedsel met gekleurde kraaltjes. Deze kraaltjes komen de volgende dag weer naar buiten met de mest. Elke olifant heeft een eigen kleur kraaltjes zodat precies duidelijk is welke mest bij wie hoort. 

Oktober 2016 tot februari 2017: mest verzamelen


Voorjaar 2016: eerste dekkingen gezien

Er worden verschillende dekkingen gezien van de bul bij de twee volwassen vrouwtjes. Zou het…? 


8 maart 2016: opwinding alom

De olifantenkudde van WILDLANDS komt vandaag voor het eerst bij elkaar in de jungle van Rimbula. De dames en jonge stieren maken kennis met de volwassen bul. Positieve opwinding alom!


29 januari 2016: volwassen man in WILDLANDS

In WILDLANDS komt een volwassen man aan. De bul komt uit ARTIS en hopelijk zorgt hij ervoor dat de kudde de komende jaren uitbreidt. 

29 januari 2016: volwassen man in WILDLANDS


27 januari 2016: eerste duik in Rimbula River

Een bijzonder moment! De olifanten nemen voor het eerst een duik in Rimbula River. Als de kudde de tropische jungle voor het eerst binnenstapt, is alles nog spannend. Maar na een rondgang door het gebied, duiken de olifanten enthousiast het water in! 

27 januari 2016: eerste duik in Rimbula River


12 januari 2016: olifantenkudde komt aan in WILDLANDS

De olifantenkudde komt aan in de Olifantenvallei van WILDLANDS. De drie volwassen dames en vier jongere stieren krijgen uitgebreid de tijd om te wennen aan hun nieuwe omgeving.