Olifantjes in WILDLANDS

In WILDLANDS is maandag 2 april een gezond olifantenkalfje geboren. Het is de allereerste geboorte in de Olifantenvallei. Het mannetje staat zeer stevig op de poten en weegt ongeveer 100 kilo. Ondertussen maken we ons op voor de geboorte van nog een olifantje! Op deze pagina houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.


20 april 2018: zwemles lijkt dichtbij

Heel voorzichtig laat zijn moeder het kalf kennismaken met water, wat natuurlijk geen straf is met deze temperaturen! Het jonge mannetje steekt bedachtzaam zijn pootjes en slurfje in het water. Gaat de kleine olifant al voorzichtig zwemmen? Maar grote broer lijkt dit nog te vroeg te vinden en steekt een stokje voor deze eerste zwemles. Daarop komt tante aangesneld. Geboortes en opvoeding in de olifantenkudde is echt een groepsproces, waarin iedereen blijkbaar zijn eigen visie heeft op wat goed is voor de kleine en wat niet.


18 april 2018: Buik groeit goed

Als je de tweede aanstaande olifantenmoeder goed bekijkt, zie je haar jong duidelijk zitten. Wat wordt haar buik bol! Deze dame zondert zich nu meestal van de groep af (dus behalve als het er echt op aan komt) en spaart haar krachten. Ze eet en drinkt veel.


17 april 2018: Van spelen word je moe

Het twee weken oude mannetje ontdekt de wereld op zijn eigen manier. Af en toe gaat dat best onhandig. En van al dat ontdekken wordt hij natuurlijk erg moe; gelukkig wordt er door de rest van de kudde goed op hem gepast!


12 april 2018: Tweede moeder krijgt het steeds zwaarder

Uiteraard gaat veel van onze aandacht naar het pasgeboren kalf, maar we moeten niet vergeten dat er nog een olifantendame hoogdrachtig is. Het is duidelijk aan haar te zien dat ze het steeds zwaarder begint te krijgen. Als deze dame zich even niet met haar neefje hoeft te bemoeien, zie je dat ze op een afstandje van de kudde staat. Leunend tegen de rotsen of op haar slurf zoekt ze de rustmomenten op. Maar als het nodig is dat alle olifanten het kleine olifantje beschermen, dan is ze er direct bij. Familie gaat voor alles!

12 april 2018: Tweede moeder krijgt het steeds zwaarder


11 april 2018: Met veel lawaai

Vanmorgen ontsnapte het dappere mannetje even aan de aandacht van zijn moeder. Als beide oudere broertjes iets te dicht in de buurt van het kalf komen, grijpt moeder met veel lawaai in! Eén van de tantes komt daarop vlug aangesneld.


9 april 2018: Vallen en opstaan

Het jonge olifantje in WILDLANDS is erg ondernemend. Op deze beelden is te zien hoe hij verstrikt raakt in een grote tak. Moeder olifant laat hem lekker zijn gang gaan zodat het jong met vallen en opstaan de wereld ontdekt.


6 april 2018: Olifantje voor het eerst naar buiten!

Een spannende dag vandaag, want het jonge mannetje mocht voor het eerst met de kudde naar buiten! Eenmaal in de Olifantenvallei bleef het kalfje erg dicht bij zijn moeder en tante. De afgelopen dagen is de olifantenkudde binnengebleven en dus had de hele familie veel zin om naar buiten te gaan. Het weer werkte ook goed mee. Het is erg duidelijk te zien dat het olifantje beschermd wordt door de hele kudde. Het eerste wat het jong zelf deed, was de omgeving goed onderzoeken.


5 april 2018: Volg de olifantenkudde live

Nieuwsgierig naar de avonturen van het olifantenjong en zijn familie? Volg dan de olifantenkudde live via onze livestream.


4 april 2018: Tante beschermt olifantenjong

Het maandag geboren olifantenjong wordt goed beschermd door zijn tante. Als grote broer bij hem in de buurt probeert te komen gaat tante er tussen staan, zodat de kleine veilig kan blijven liggen.


3 april 2018: Pasgeboren olifantje stapt dapper in het rond

De olifantenkudde is vanochtend onder toeziend oog van bezoekers de Olifantenvallei in Jungola binnen gelaten. Daarbij waren heel wat aaaaaah’s te horen… Het pasgeboren olifantje stapte namelijk dapper mee met de rest. Wat opvalt, is dat de twee andere jonge mannetjes heel nieuwsgierig zijn naar hun nieuwe familielid. Ze moeten alleen nog wel geduld hebben. Het kalfje blijft voorlopig veilig tussen de poten van moeder en zijn tantes.

3 april 2018: Pasgeboren olifantje stapt dapper in het rond


2 april 2018: De eerste dag in beeld

Het pasgeboren olifantenkalf heeft zijn eerste dag in de Olifantenvallei er op zitten! We hebben zijn avonturen van vandaag op een rijtje gezet door middel van prachtige foto’s.


2 april 2018: Olifantje is een mannetje

Het vanmorgen geboren olifantje blijkt een mannetje te zijn. Hij krijgt de naam Mauk. Hij drinkt goed bij zijn moeder en wijkt niet van haar zijde. Uit de camerabeelden blijkt dat het kalf rond half 1 vanmorgen is geboren.


2 april 2018: Eerste olifantje WILDLANDS geboren

In WILDLANDS is vanochtend vroeg een gezond olifantenkalfje geboren. Het is de allereerste geboorte in de Olifantenvallei. Het vrouwtje/mannetje staat al zeer stevig op de poten en weegt ongeveer 100 kilo. Het ziet er allemaal goed en gezond uit!

2 april 2018: Eerste olifantje WILDLANDS geboren


30 maart 2018: energie besparen

Een zwangerschap kost veel energie. Dat is bij de twee drachtige olifanten nu ook duidelijk te zien. Soms zijn ze geïrriteerd door pijntjes of een draaiend kalf in hun buik, soms ontlasten ze zichzelf door een duik te nemen in de Rimbula River, maar meestal zoeken ze een rustig plekje op om even staand een dutje te doen.


28 maart 2018: tweede olifantenmoeder krijgt het zwaarder

Vandaag zien we ook duidelijk bij de tweede aanstaande olifantenmoeder dat de dracht steeds zwaarder wordt. Zelfs jezelf trakteren op een zanddouche wordt steeds moeilijker!


26 maart 2018: het lijkt rustig

Vandaag is het heerlijk weer en dus kan de olifantenkudde lekker buiten in het zonnetje genieten. Wel is het duidelijk dat de ongemakken groter worden bij de aanstaande moederolifant. Want ook als zij even staat te eten, probeert ze het gewicht van haar steeds groter wordende buik te ontlasten door haar achterpoten te kruisen. En toch lijkt alles nog rustig te zijn.


20 maart 2018: lopen wordt moeilijker

De dierverzorgers zien duidelijk dat de aanstaande moeder olifant steeds moeizamer loopt. Vooral de heuvel in de Olifantenvallei is tegenwoordig een uitdaging. Haar achterpoten zijn wat stijf door het toegenomen gewicht. Hierdoor slingert ze de heuvel op en af.


16 maart 2018: weetjes over jonge olifanten

Wat weegt een pasgeboren olifantje? Hoeveel groeit het dier de eerste jaren? En waarom eet een jong eigenlijk poep van zijn of haar moeder? Je leest het allemaal op de pagina olifantenjong weetjes

16 maart 2018: weetjes over jonge olifanten


1 maart 2018: veranderingen in de groep…

Op 1 maart, de 26e verjaardag van matriach Mingalar Oo, worden de eerste veranderingen in de groepsdynamiek waargenomen. De kudde is stiller en de drie koeien zijn erg veel bij elkaar te vinden. Ook zien verzorgers dat de aanstaande moeder regelmatig met haar slurf aan haar uier (tussen haar voorpoten) voelt. Dat doet zij waarschijnlijk omdat het uier gevoeliger wordt nu langzaam de melkproductie op gang komt. Dit kunnen de eerste tekenen zijn van een op handen zijnde bevalling. 

1 maart 2018: veranderingen in de groep…


Februari 2018: dag en nacht in de gaten houden

Er worden voorbereidingen voor de aanstaande bevallingen getroffen. Zo leert de kudde om ’s nachts in een ander deel van het binnen verblijf in Rimbula te staan. Ook worden er beveiligingscamera’s opgehangen om de olifanten dag en nacht in de gaten te houden. 


Najaar 2017: de olifanten worden zwaarder

De eerste uitwendige tekenen van een zwangerschap… De olifanten worden zwaarder. Bovendien verandert de vorm van de buik. Aan het gedrag van de olifanten is nog niet veel te merken. Beide broertjes drinken inmiddels geen moedermelk meer.  


April 2017: twee olifantendames zwanger

De uitslag van de poeptest is binnen... De progesteron waardes wijzen op een zwangerschap van de twee oudste olifantendames! 

April 2017: twee olifantendames zwanger


Oktober 2016 tot februari 2017: mest verzamelen

Er wordt olifantenmest verzameld voor zwangerschapsonderzoek. Omdat de verzorgers natuurlijk moeten weten welke mest van welke olifant is, krijgen de dieren voedsel met gekleurde kraaltjes. Deze kraaltjes komen de volgende dag weer naar buiten met de mest. Elke olifant heeft een eigen kleur kraaltjes zodat precies duidelijk is welke mest bij wie hoort. 

Oktober 2016 tot februari 2017: mest verzamelen


Voorjaar 2016: eerste dekkingen gezien

Er worden verschillende dekkingen gezien van de bul bij de twee volwassen vrouwtjes. Zou het…? 


8 maart 2016: opwinding alom

De olifantenkudde van WILDLANDS komt vandaag voor het eerst bij elkaar in de jungle van Rimbula. De dames en jonge stieren maken kennis met de volwassen bul. Positieve opwinding alom!


29 januari 2016: volwassen man in WILDLANDS

In WILDLANDS komt een volwassen man aan. De bul komt uit ARTIS en hopelijk zorgt hij ervoor dat de kudde de komende jaren uitbreidt. 

29 januari 2016: volwassen man in WILDLANDS


27 januari 2016: eerste duik in Rimbula River

Een bijzonder moment! De olifanten nemen voor het eerst een duik in Rimbula River. Als de kudde de tropische jungle voor het eerst binnenstapt, is alles nog spannend. Maar na een rondgang door het gebied, duiken de olifanten enthousiast het water in! 

27 januari 2016: eerste duik in Rimbula River


12 januari 2016: olifantenkudde komt aan in WILDLANDS

De olifantenkudde komt aan in de Olifantenvallei van WILDLANDS. De drie volwassen dames en vier jongere stieren krijgen uitgebreid de tijd om te wennen aan hun nieuwe omgeving.