Tickets bestellen

Behendige boombewoner

Door de lange staart, de elegante wijze van voortbewegen en de pluimpjes op de oren zou je de Siberische rode eekhoorn het liefst willen aaien of knuffelen. Maar het is een echte boombewoner die als een acrobaat door de bomen rent en springt. Deze knaagdieren zijn gewoonlijk roodbruin met een witte buik, maar ’s winters kleuren ze meer grijs. Met zijn lange, gekromde klauwen kan hij zeer behendig in bomen klimmen en van tak naar tak springen. Tijdens een sprong spreidt hij zijn ledematen, en zijn pluimstaart gebruikt hij als roer om zijn sprong te sturen. Om aan zijn vijanden te ontkomen rent de eekhoorn spiraalsgewijs omhoog tegen een boom.

Gegevens

  • Wetenschappelijke naam: Sciurus vulgaris exalbidus
  • Status in het wild: niet bedreigd

Voedsel

Noten, zaden, knoppen, paddenstoelen, stukken boomschors, insecten en soms eieren.

Kenmerken

  • Lengte: 20-28 centimeter
  • Gewicht: 250-350 gram
  • Leeftijd: 7 jaar

Voedselvoorraad

Eekhoorns zijn vooral in de vroege ochtend en namiddag actief met voedsel zoeken in bomen en op de grond. In het najaar legt de eekhoorn op diverse plekken een voedselvoorraad aan voor de winter. De plek waar ze hun voedsel hebben verstopt kunnen ze dankzij hun reukvermogen weer opsporen. Doordat eekhoorns echter niet alle voedsel terugvinden, dragen ze bij aan de verspreiding van boomzaden in het bos. Ze gaan niet in winterslaap maar zijn wel minder actief en komen met guur weer soms meerdere dagen hun nest niet uit.

Vandaag in Nortica