Webshop Tickets & reserveren

Introductie

Ze zijn soms moeilijk te spotten, maar wanneer jij je concentreert op alle junglegeluiden, hoor je misschien wel de serenade van de mannelijke Soembawalijster (Geokichla dohertyi)… Mocht je er één tegenkomen in de Birdy Bush, vraag je dan af; wie houdt wie in de gaten? Want observeren, daar houdt deze zangvogel wel van.   

Kenmerken

  • Gewicht: 52 tot61 gram
  • Lengte: 16 tot 18 cm
  • Leeftijd: 5 tot 10 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Tropisch regenwoud
  • Leefstijl: Koppel
  • Voeding: Alleseter

Status

  • IUCN status: Gevoelig
  • EEP

Uiterlijk

Soembawalijsters staan bekend als de kastanjeruglijster. Dit vanwege de kastanjebruine vlek die vanuit hun nek over de rug loopt. Ook kenmerkend is het vlekkenpatroon dat onder hun vleugels langs loopt. Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is niet te zien. Het mannetje is alleen te herkennen via zijn zang, die hij voorafgaand aan het broedseizoen laat horen. 

Leefomgeving

Soembawalijsters komen in Indonesië en Oost-Timor voor. Ze leven daar in de middelste boslagen, vaak in de buurt van vruchtdragende bomen en water.

Voeding

Net als andere lijstersoorten zijn de Soembawalijsters ook vruchten en insecteneters. Ze zijn erg gek op rijpe bessen en zacht gevallen fruit. Rond de broedperiode hebben ze behoefte aan meer eiwitten en zoeken ze alles af naar insecten en verschillende wormen. 

Voortplanting

Van juli tot september begint het broedseizoen, maar weken daarvoor begint de mannelijke Soembawalijster met het imponeren van een vrouwtje. Door luidkeels verschillende melodieën te zingen, probeert hij een vrouwtje voor zich te winnen. Wanneer er een koppeltje gevormd is, beginnen ze met het bouwen van een komvormig nestje. Gemiddeld worden er drie eitjes gelegd die na 15 dagen uitkomen. Na de uitkomst voeren beide ouders de jongen en zal het ongeveer 15 dagen duren tot ze uitvliegen. Wanneer uitgevlogen, blijven de jongen nog een paar weken in de buurt tot ze volledig zelfstandig zijn.

Voor het eerst een Soembawalijster uit het ei

Gedrag

Soembawalijsters zijn erg territoriaal en houden niet van andere soortgenoten in de buurt. Soms zitten er kleine groepjes van maximaal vijf dieren bij elkaar, maar dit zijn vaak oudere jongen. Deze vogels lijken schuw, maar ze zijn best nieuwsgierig. Ze staan bekend om het stilzittend observeren. Zo kunnen ze urenlang op een tak alles volgen wat zich afspeelt op de bosvloer.

Status

De Soembawalijster heeft het niet makkelijk in het wild. Door de verdwijning van bossen door de toenemende landbouw blijft er weinig leefomgeving over. Ook is het in Azië nog populair om zangvogels te vangen en te verkopen, om ze vervolgens als kamervogeltje te houden. Hierdoor nemen de aantallen van deze vogels in het wild af. Om een gezonde populatie in dierenparken te behouden is er een EEP (populatie management programma), waar WILDLANDS ook aan meewerkt. 

Daarnaast heeft WILDLANDS meegedaan aan de Silent Forest Campagne.

Silent Forest Campagne

Vandaag in Jungola

Lunchen in de jungle?

Heb je zin om heerlijk te lunchen midden in de grootste tropische kas van de wereld? Of heb je liever een lekker gekoeld drankje? Bij Rimbula Restaurant is het mogelijk. Neem plaats op het terras en hoor de gibbons zingen en zie vogels voorbij vliegen. Rondom het terras is er voor kinderen genoeg te beleven.