Webshop Reserveer & boek

Ruiken met je tong

Op zijn survivaltocht door het oerwoud van Jungola ontdekt Jim ook de koningspython. Als je dit prachtige dier van heel dichtbij ziet in het Jungletheater, snap je waarom Jim er zo van onder de indruk is. Sterk, lenig, een fraai uiterlijk - wat wil je nog meer! En denk niet dat de python je in de maling neemt als hij zijn tong uitsteekt. Een slang ruikt namelijk met zijn tong. Zo vangt hij geurdeeltjes op die hij analyseert met een speciaal orgaan in zijn bek. Omdat de tong gevorkt is, kan hij ook nog eens stereo ruiken. Doe hem dat maar eens na…

Gegevens

  • Wetenschappelijke naam: Python regius
  • Status in het wild: niet bedreigd

Voedsel

Knaagdieren

Kenmerken

  • Leeftijd: 30 jaar
  • Lengte: 1,5 meter

Opgerold

Wist je dat een koningspython in het Engels ook wel ‘ball python’ heet? Dat heeft niets te maken met sportieve hobby’s, maar alles met zijn gedrag als hij bedreigd wordt. Waar andere slangen aanvallen om te bijten, rolt de koningspython zich helemaal op tot een bal. Dat doet hij om zijn kwetsbare kop te beschermen.

Zien met je bek

Krijg je de kans om een broedende koningspython te zien, dan denk je misschien dat ze de hik heeft. Dat is niet zo. Haar lenige lijf legt ze rondom haar kostbare eieren. Door regelmatig haar spieren samen te trekken, houdt ze het nest warm. Geen hikken, maar ´heaten´ dus! Ook het diepe duister van de nacht beschermt een knaagdier niet tegen een hongerige koningspython. Met speciale warmtezintuigen rondom zijn bek kan de slang zijn prooi namelijk ook in het aardedonker uitstekend ‘zien’.

Vandaag in Jungola