Webshop Tickets & reserveren

Introductie

Vanaf de steiger in de Robbenhâfen zijn de zuidelijke pelsrobben (Arctocephalus australis) te zien. Hier zwemmen ze samen met de grotere zeeleeuwen. De pelsrobben liggen anders dan de zeeleeuwen veel op de rotsen te slapen in het zonnetje.

Kenmerken

  • Gewicht: 70 tot 150 kg
  • Lengte: 140 tot 180 cm
  • Leeftijd: 12 tot 30 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Atlantische en Stille Oceaan
  • Leefstijl: Kolonie
  • Voeding: Viseter

Status

  • IUCN status: Niet Bedreigd
  • EEP

Uiterlijk

Pelsrobben hebben hun naam te danken aan hun dikke vacht (pels). Deze pels heeft 2 lagen; de eerste laag heeft een isolerende werking en de tweede laag is water afstotend. Deze dikke pels beschermt de dieren tegen de kou van het oceaanwater. Tussen de mannelijke en vrouwelijke pelsrobben zit ook verschil. De mannen zijn 30% groter dan de vrouwen en hebben langere nekharen. De pelsrobben lijken veel op de zeeleeuwen, maar zijn een stuk kleiner en gedrongener. Een ding dat de zeeleeuwen en pelsrobben gemeen hebben zijn de kleine uitwendige oorschelpen aan de zijkant van hun kop.

Leefomgeving

De zuidelijke pelsrob komt voor aan de kusten van Zuid-Amerika. Hier klimmen ze graag op de moeilijk bereikbare rotsen. Met hun grote vinnen en lange scherpe nagels kunnen ze makkelijk op de rotsen klimmen en voortbewegen (soms tot wel 15 meter hoogte).

Voeding

Net als de zeeleeuwen moeten de pelsrobben op jacht voor hun eten. Ze trekken de oceaan in om op vis en inktvis te jagen. De pelsrobben zijn erg behendig en nieuwsgierig en daarom veel bij het rif te vinden opzoek naar krabben, kreeftjes en andere schaaldieren. Wanneer ze een prooi te vangen laten ze deze niet meer los en slikken ze hem in een keer door.

Voortplanting

Na 3 tot 7 jaar zijn de vrouwtjes vruchtbaar en bereid om te paren. Na een paring is er een draagtijd van 1 á 12 maanden. Daarna wordt er één jong geboren. 7 dagen na de bevalling is het vrouwtje weer vruchtbaar en weer bereid om te paren. Wanneer er voldoende voedsel aanwezig is vind er vaak een geboorte piek plaats. In deze piek worden veel jongen tegelijk geboren. De jongen zogen 1 tot 3 jaar bij hun moeder en zijn pas na 10 jaar volledig volgroeid.

Gedrag

Mannelijke pelsrobben zijn erg territoriaal en verdedigen hun stukje strand hevig tegen andere mannetjes. In dit territorium heeft hij meerdere vrouwtjes om mee te paren. De mannetjes die te jong zijn of geen succes hebben worden weggeduwd naar de rand van de kolonie.  

Status

Door hun mooie pels werden de pelsrobben door de Europeanen erg bejaagd. Tegenwoordig wordt er streng toezicht op de pelsrobkolonies gehouden. De status van de zuidelijke pelsrob is niet bedreigd, maar dit wil niet zeggen dat de dieren geen gevaar lopen. Door klimaatverandering en de plasticsoep lopen de dieren in de toekomst gevaar. WILDLANDS doet mee aan het fokprogramma van de zuidelijke pelsrob binnen dierenparken en helpt mee met het verminderen van plastic in het milieu.

Meer informatie over statiegeldflessen in WILDLANDS

Vandaag in Nortica