Webshop Tickets & reserveren

Introductie

Wanneer je door het Dogondorp loopt vergeet dan niet om even te kijken bij de Somalische zwartkopschapen (Ovis aries). Deze vriendelijke schapen lopen hier tussen alle andere exotische huisdierrassen en zien er heel anders uit dan wollige schaapjes hier in Nederland.

Kenmerken

  • Gewicht: 30 tot 50 kg
  • Lengte: 150 cm
  • Leeftijd: 15 tot 20 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Droge vlaktes
  • Leefstijl: Kudde
  • Voeding: Planteneter

Status

  • Gedomesticeerd

Uiterlijk

Dit bijzondere schapenras heeft een witte vacht en dankt zijn naam aan de herkenbare zwarte kleur van de kop. Het Somalisch zwartkopschaap is een ruischaap. Dat wil zeggen dat ze geen mooie wol hebben zoals de Nederlandse schapenrassen, maar een korte vacht die vanzelf uitvalt. Ze hoeven dus niet geschoren te worden.

Leefomgeving

Het Somalisch zwartkopschaap komt oorspronkelijk uit Somalië (Afrika). Hier worden ze door de lokale bevolking als vee gehouden. Het extreem droge klimaat is voor dit schapenras geen probleem, hierdoor is dit ras ook erg populair in het Midden-Oosten.  

Voeding

Net als alle andere schapen is het Somalisch zwartkopschaap een planteneter en eten ze voornamelijk gras en kruiden. Door het droge klimaat en schrale leefgebied waar deze schapen voorkomen, hebben ze een speciale vetbult bij hun staart ontwikkeld. In deze bult slaan de schapen vet op waar ze in schaarse periodes op kunnen teren.

Voortplanting

Het Somalisch zwartkopschaap is een vruchtbaar ras. Gemiddeld worden er na 5 maanden draagtijd twee lammeren geboren. Wanneer een ooi (een vrouwelijk schaap) gaat aflammeren zondert zij zich even af om in alle rust te bevallen. Het bijzondere aan de lammeren is dat ze na de geboorte binnen een paar minuten kunnen staan en rennen. De lammeren groeien erg snel en dat komt door de melk die wel 5,9% vet bevat. Na ongeveer drie maanden eten de lammeren zelfstandig en kunnen ze hun moeder verlaten.

Gedrag

Schapen zijn echte kuddedieren. In een kudde voelen ze zich veilig. Een schaap dat alleen is wordt dan ook erg ongelukkig. Wanneer de schapen grazen, zijn er altijd een paar die een oogje in het zeil houden. Als er gevaar wordt gespot komt de kudde gelijk in actie. Een schaap doet niet snel iets uit zichzelf, maar kijkt hoe de andere schapen zich gedragen, vandaar ook het gezegde; als er één schaap over de dam is, volgen er meer.

Status

Doordat er maar weinig houders zijn van dit bijzondere ras valt het Somalische zwartkopschaap onder de zeldzame schapenrassen. Er zijn maar een paar particulieren en dierentuinen (zoals WILDLANDS) die in bezit zijn van deze bijzondere dieren.

Bijzonderheden

Het verschil tussen een mannetje en een vrouwtje is bij het Somalisch zwartkopschaap maar moeilijk te zien. Deze schapen hebben namelijk geen hoorns. Wel is de vetbult bij de ram iets groter dan die van de ooi.

Vandaag in Serenga

Trek of dorst gekregen?

Op loopafstand van de Olifantenvallei, onder een groepje paalwoningen, vind je Rimbula Restaurant.