Webshop Tickets & reserveren

Introductie

Deze bijzondere boskleprandschildpad (Kinixys erosa) zit verborgen tussen de boomwortels van de boom middenin de Vlindertempel. Je moet wel erg goed kijken, want  de schildpadden zijn goed gecamoufleerd en op de bosvloer vallen ze bijna niet op!

Kenmerken

  • Gewicht: 150 tot 620 gram
  • Lengte: 40 cm
  • Leeftijd: 15 tot 20 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Tropisch regenwoud
  • Leefstijl: Solitair
  • Voeding: Alleseter

Status

  • IUCN status: Onzeker

Uiterlijk

De boskleprandschildpad gaat goed op in zijn natuurlijke leefomgeving. Door de donkerbruine kleur van het schild vallen ze in het bos bijna niet op. Erg typerend aan deze schildpadden zijn de beweegbare schildplaten aan het einde van het schild. Deze kunnen dichtklappen doormiddel van een scharnier. Vandaar ook de naam kleprandschilpad.

Leefomgeving

De boskleprandschildpad heeft een breed verspreidingsgebied in Westelijk, Midden en Zuid-Afrika. Ze zijn vooral te vinden in het tropisch regenwoud van Congo. Hier leven ze op de bosgrond verscholen tussen de boomwortels.

Voeding

De boskleprandschildpad heeft een veelzijdig dieet. Net als andere landschildpadden eten ze veel plantendelen zoals kruiden of gras, maar er worden ook kleine weekdieren, zoals slakken, gegeten. Deze schildpad is daarnaast dol op paddenstoelen. In het wild spelen paddenstoelen dan ook een grote rol in het dieet.

Voortplanting

De boskleprandschildpad is niet erg romantisch. Ze zoeken alleen een partner om zich voort te planten. Bij zo’n paring gaat het er soms best heftig aan toe: het mannetje beukt het vrouwtje hard tegen haar schild, waarbij ze soms omver wordt geworpen. Na de paring worden er 4 á 5 eitjes gelegd die na 140 dagen uitkomen.

Gedrag

De boskleprandschildpad is niet erg sociaal en leeft daarom liever alleen. Alleen voor het paren gaan ze op zoek naar een partner. Deze schildpad voelt zich thuis in een vochtige omgeving en houdt daarom erg van water. Over de schildpadden is bekend dat ze soms uren in een ondiepe waterpoel kunnen liggen om te badderen.

Status

Er is niet helemaal duidelijk hoeveel boskleprandschildpadden er nog over zijn in het wild. Het is wel duidelijk dat het erg slecht met deze soort gaat. De schildpadden zijn een delicatesse en worden verkocht op de markt om als voedsel te dienen of als huisdier te fungeren. Door boskap verdwijnt hun leefgebied en blijft er weinig ruimte over voor de boskleprandschildpadden om te leven.

Vandaag in Jungola