Webshop Tickets & reserveren

Introductie

Ruik jij dat ook? Wanneer je door de houtzagerij in Nortica loopt kan het maar zo zijn dat je de penetrante geur van het gestreepte stinkdier (Mephitis mephitis) in je neus krijgt. Ik zou niet te dicht in de buurt komen, want voor je het weet stink je zelf ook zo…!

Kenmerken

  • Gewicht: 2 tot 4,5 kg
  • Lengte: 50 tot 80 cm
  • Leeftijd: 3 tot 8 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Bossen, grasvlaktes en steden
  • Leefstijl: Solitair
  • Voeding: Alleseter

Status

  • IUCN status: Niet Bedreigd

Uiterlijk

Stinkdieren moet je niet verwarren met een huiskat... Door hun zwarte vacht en witte V-streep die over hun rug loopt, weet bijna iedereen ze wel te herkennen en ‘te vermijden’. Naast hun lekkere dikke vacht hebben stinkdieren lange klauwen. Hiermee kunnen ze goed graven en verrot hout slopen voor de insecten.

Leefomgeving

Gestreepte stinkdieren zijn in bijna heel Noord-Amerika te vinden. Hun leefgebied strekt van Mexico tot aan Canada. Het habitat waar ze voorkomen loopt erg uiteen en variëren van bossen, grasvlakten tot zelfs steden.

Voeding

Stinkdieren zijn voornamelijk nacht-actief. Met hun uitmuntende reukvermogen is het vinden van voedsel in het donker “appeltje-eitje’’. Ze zijn vooral gek op insecten die ze met hun scherpe klauwen uit rottende boomstammen weten te peuteren. Daarnaast eten ze van alles; van bessen tot aan muizen. Heel soms zoeken ze de stad op om hier afval te eten wat mensen laten slingeren.

Voortplanting

Wanneer stinkdieren hebben gepaard, worden er na een draagtijd van 63 dagen 2 tot 10 jongen geboren. Deze jongen zijn helemaal naakt, maar hebben wel al de kenmerkende streep over hun lichaam. Wanneer de jongen 6 dagen oud zijn, begint hun anaalklier te werken en beschikken ze al over hun stinkende vloeistof. Na 22 dagen gaan hun oogjes open en worden ze nog 6 tot 8 weken gezoogd. Daarna blijven ze nog een tijdje met hun moeder mee lopen tot ze na 9 maanden op zoek gaan naar een eigen partner om mee te paren.

Gedrag

Hoewel stinkdieren alleen leven, hebben ze niet echt een territorium. Sterker nog; sommige vrouwen slapen samen in een hol, soms vergezeld door een mannetje. De mannetjes kunnen wel agressief naar andere mannetjes reageren en deze verjagen. In de winterperiode zoeken stinkdieren vaak holen diep onder de grond om hier uit te rusten. Ze zijn wel een stuk minder actief, maar gaan niet in winterslaap. In de winterperiode kunnen ze bijna 50% van hun gewicht verliezen. Dat noemen we nog eens crashdiëten…

Status

Stinkdieren doen het in Noord-Amerika erg goed en zijn niet bedreigd. Wel sneuvelen er ieder jaar veel dieren als gevolg van ziektes, verkeersongelukken en de jacht. Hun geurklier is erg gewild als grondstof voor parfum en hun vacht wordt gebruikt in de bont-industrie. In Nederland lopen er ook wel stinkdieren rond. Deze zijn als huisdier gehouden en ontsnapt. Op dit moment zijn er geen echte populaties bekend, hoewel de omstandigheden hier wel gunstig zijn…

Bijzonderheden

Ondanks hun slechte reputatie vermijden stinkdieren conflicten. Alleen wanneer ze in het nauw worden gedreven, buigen ze zich in een U-vorm en sproeien dan een gele olieachtige substantie uit hun anaalklier. Deze vloeistof kunnen ze wel 6 meter ver schieten en heeft een verschrikkelijk penetrante geur. Onbehandeld kan de geur wel 3 weken blijven hangen en is van 10 meter afstand al te ruiken.

Vandaag in Nortica

Opwarmen in restaurant Zembla?

In het ijzige Nortica kun je je opwarmen in het restaurant van Zembla Food & Drinks! Op het terras heb je prachtig uitzicht op de pinguïns, ijsberen en de nieuwste aquariums van WILDLANDS!