Tickets bestellen

Snelste landdier op twee poten

Over het algemeen zie je de struisvogel vrij bedaard voortbewegen over de Serenga-savanne. Maar vergis je niet: je kijkt naar het snelste landdier op twee poten! Een struisvogel haalt een topsnelheid van 70 kilometer per uur. En als het moet, sprint hij een half uur lang in een tempo van 50 kilometer per uur. Hij haalt je dus met gemak in, ook als je in de jeep meerijdt met de Serenga Safari. En als je er dan toch langsrijdt, kijk hem dan eens diep in de ogen. De struisvogel heeft namelijk de grootste ogen van alle gewervelde landdieren.

Voedsel

Gras, zaden, vruchten en insecten

Leeftijd

40 jaar

Gewicht

110 kilo - 150 kilo

Indrukwekkende danser

De struishaan is niet alleen een goede sprinter, maar ook een uitstekende danser. Misschien heb je geluk en zie je zijn indrukwekkend baltsritueel als hij probeert een vrouwtje te verleiden. Het mannetje heeft altijd één hoofdvrouw en houdt er vaak ook een paar bijvrouwen op na. Hij bouwt zelf het nest, zijn vrouwen leveren de eieren. De haan en uitsluitend de hoofdhen broeden om de beurt en brengen samen de jongen groot.

Eitje

Vergeet het eitje bij je ontbijt, want nu wordt het serieus: het ei van een struisvogel weegt ruim anderhalve kilo! Een kuiken breekt de zeer dikke eischaal met zijn poten en niet met de snavel, zoals de meeste vogels doen.

Vandaag in Serenga