Webshop Tickets & reserveren

Wil jij je graag inzetten voor bedreigde diersoorten? Daar zijn we ontzettend blij mee.

Maak het verschil!

Introductie

Wanneer je door het makigebied in Rimbula loopt, kan het maar zo zijn dat je de bonte vari (Varecia variegata variegata) tegenkomt. Schrik niet! Want deze grote halfapen zijn ongevaarlijk en blijven liever op afstand om een middagdutje te doen.

Kenmerken

  • Gewicht: 3 tot 4,5 kg
  • Lengte: 50 tot 60 cm
  • Leeftijd: 20 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Tropisch regenwoud
  • Leefstijl: Familiegroepen
  • Voeding: Alleseter

Status

  • IUCN status: Ernstig bedreigd
  • EEP

Uiterlijk

De vacht van de bonte vari valt erg op door zijn zwart-witte kleur. Deze vacht is ook erg pluizig en heeft veel onderhoud nodig. Met hun tanden ‘kammen’ vari’s hun vacht om er zo op en top uit te zien. Een rij scherpe voortanden in de onderkaak vormen bij deze dieren een tandenkam.

Leefomgeving

De bonte vari leeft, net als alle andere halfapen, op het eiland Madagaskar. Hier leven ze hoog in de bomen van de tropische bossen.

Voeding

Vari’s eten met name plantaardig zoals bladeren, bloemen en fruit, maar een sappige sprinkhaan laten ze ook zeker niet lopen! Door hun snelle vertering poepen ze al binnen 2 á 3 uur na het eten. Hierdoor worden veel zaden niet verteerd en kunnen dus ontkiemen in de jungle. En zo spelen de vari’s een belangrijke rol in het tropisch regenwoud.

Voortplanting

Vari’s zijn één van de weinige lemuren (halfapen) die een nest bouwen. Zo’n nest is gemaakt van bladeren en plukken haar. Na een draagtijd van 90 tot 100 dagen worden hier 2 tot 5 jongen geboren. De jongen blijven de eerste week in het nest en worden door hun moeder in de bek meegenomen. Na de tweede week beginnen ze al mee te eten met hun moeder. Als de jongen volledig zelfstandig zijn blijven ze nog 2 jaar in de familiegroep hangen.

Gedrag

Vari’s zijn kunnen goed lawaai maken. Zo hoor je in Rimbula vaak het luide geschreeuw door de bomen galmen. Met deze kreten communiceren de vari’s. Zo hebben vari’s twaalf verschillende alarmroepen met allemaal een andere betekenis.

Status

Net als de meeste dieren op Madagaskar is ook de bonte vari bedreigd. Door toenemende landbouw worden er veel bomen gekapt. En juist bomen zijn erg belangrijk voor de vari’s. Ze voorzien de vari’s van voedsel en een veilige omgeving. Om er voor te zorgen dat er een gezonde populatie bonte vari’s blijft is er een EEP (soortbehoudprogramma) in dierenparken. WILDLANDS doet ook mee aan dit EEP. 

Bijzonderheden

Bonte vari’s hangen vaak ondersteboven aan de takken en schieten razendsnel door de boomtoppen. Dit neemt ook een risico met zich mee. Door valincidenten overleeft ongeveer 65% van de jongen het niet. Alleen de echte acrobaten redden het.

Vandaag in Jungola

Lunchen in de jungle?

Heb je zin om heerlijk te lunchen midden in de grootste tropische kas van de wereld? Of heb je liever een lekker gekoeld drankje? Bij Rimbula Restaurant is het mogelijk. Neem plaats op het terras en hoor de gibbons zingen en zie vogels voorbij vliegen. Rondom het terras is er voor kinderen genoeg te beleven.