Webshop Reserveer & boek

Vliegende nachtdieren

Pas op dat je geen pijn in je nek krijgt als je de vleerhonden in Rimbula wilt zien. Overdag hangen ze namelijk vrij bewegingloos in het bladerdak en moet je goed kijken om ze te ontdekken. Vleerhonden slapen onderste boven, omdat hun lichte botten in hun achterpoten niet hun lichaamsgewicht kunnen houden in een rechtopstaande positie. Ze slaan hun vleugels om zich heen als een deken als ze gaan slapen. ‘s Nachts gaan ze op zoek naar lekkere vruchten. Vleerhonden eten niet alles van de vruchten, ze slurpen de lekkere sappen eruit en spugen de zaden uit, wat weer helpt bij de groei van het regenwoud.

Gegevens

  • Wetenschappelijke naam: Pteropus rodricensis
  • Status in het wild: bedreigd

Voedsel

Vruchtvlees van tamarindes, mango's, palmen en vijgen.

Kenmerken

  • Leeftijd: 15 jaar
  • Spanwijdte: 50-90 centimeter
  • Gewicht: 300-350 gram

Geen vleeseters

Vleerhonden zijn geen jagers en hebben dan ook geen zintuig voor echolocatie, zoals sommige andere vleermuizen. Ze vertrouwen vooral op hun neus en gezichtsvermogen om hun favoriete eten te vinden. Sommige mensen denken dat vleermuizen blind zijn, bloedzuigen, hondsdolheid hebben en in je haar vliegen. De waarheid is dat deze vliegende zoogdieren erg intelligent, vriendelijk en nuttig zijn. Er zijn meer dan 1000 vleermuizen op de wereld waarvan er maar 3 soorten zijn die bloed drinken. En dan doen ze dat vooral vanuit vee.

Hondekop

Vleerhonden zijn familie van vleermuizen. De kop van de vleerhond heeft wel wat van een hond of vos. In het Engels heet de vleerhond 'flying fox' wat vliegende vos betekent. Vleermuizen zijn de enige zoogdieren die echt kunnen vliegen. In hun vleugels hebben ze dezelfde botten als die in de hand van een mens zitten. Eigenlijk zijn hun vleugels dus hun handen. Tussen deze botten hebben ze een dun sterk membraam zitten wat ook verbonden is met hun rug en achterpoten. Je kan het vergelijken met een paraplu met ‘ribben’.

Vandaag in Jungola