Overlijden olifant Radza junior

Op maandag 19 juni jl. is olifant Radza junior in WILDLANDS overleden. Dat gebeurde bij de verhuizing van de jonge stier.

Zowel Radza junior en Einga Tha zouden die dag op transport gaan naar een dierenpark in Italië. Beide dieren waren vooraf getraind en gewend aan de verhuiscontainer. Bij Einga Tha (13 jaar) verliep het redelijk vlot, maar bij de verplaatsing van Radza jr (9 jaar) in de verhuiscontainer was het nodig hem te kalmeren; helaas is hij niet wakker geworden uit de narcose. Uiteraard is het overlijden van Radza jr erg impactvol voor het team van dierverzorgers.

Geboren in Emmen als zoon van 'grote' Radza

Radza junior werd in 2014 in Emmen geboren. Hij was de één-na-laatste zoon van de stier Radza, die het jaar ervoor (in 2013) was overleden. Hij werd daarom naar zijn vader vernoemd. Later in 2014 werd er nog een zoon van Radza senior geboren; dit is Ravi. Samen met Radza jr werd er door dit tweetal heel wat avonturen beleefd (zie onderstaande foto; deze is genomen in 2014 in voormalig Dierenpark Emmen), die toen te volgen waren via de sociale media-kanalen van het park. Ravi maakt nog steeds onderdeel uit van de olifantenkudde in Emmen.

(tekst loopt door onder de foto)

Twee olifantengroepen in WILDLANDS

In totaal telt de kudde in Emmen nu tien olifanten, waaronder het in januari geboren kalf Nagarr. Deze dieren leven doorgaans in twee groepen in WILDLANDS. Aan de ene kant de familiekudde met de dames en jongere stieren én een aparte mannengroep. Dat is voor dierenparken al een unieke situatie, omdat er veelal of een familie leeft of enkel een groep met mannetjesolifanten. Doordat in Emmen beide groepen gehouden worden kunnen de jonge stieren, die doorgaans rond de leeftijd van 6 tot 8 jaar de familie verlaten om zich bij een mannengroep aan te sluiten, langer in het park blijven. Om de populatie Aziatische olifanten in dierentuinen genetisch gezond te houden, bestaat er een fokprogramma, een EEP. Hun doel is om de genetische variatie van de olifanten zo groot en gezond mogelijk te houden. Er worden vanuit het stamboek o.a. fokparen gevormd die niet aan elkaar verwant zijn. Voor de Aziatische olifanten coördineert Diergaarde Blijdorp het internationale fokprogramma. 

Einga Tha veilig aangekomen in Italië

Het EEP van de Aziatische olifant is direct op de hoogte gesteld na het overlijden van Radza Junior. Einga Tha is wel naar Italië gebracht en staat daar inmiddels veilig op zijn nieuwe plek in het Safari Park in Pombia (zie onderstaande foto). Twee olifantenverzorgers uit WILDLANDS hebben hem daar de eerste dagen geholpen om te wennen aan zijn nieuwe omgeving.