Te doen

Drents Museum

Met verhalen over archeologie, kunst en geschiedenis inspireert het Drents Museum jong én oud. Ontdek het verhaal achter de oudste boot ter wereld en het beroemde veenlijkje van het meisje van Yde. Leef je uit in het Kindermuseum en waan je in de 19de eeuw in Het Grootste Poppenhuis van Nederland. Speciaal voor families is er de familieroute, een boekje vol verrassende kijk-, speel, doe- en denkopdrachten waarmee je onze tentoonstellingen op een verrassende manier samen kunt bekijken.

www.drentsmuseum.nl

Gevangenismuseum

Heb je wel eens aan de schandpaal gestaan? Een cel van binnen gezien? Op de stoel van de rechter gezeten? In het Gevangenismuseum in Veenhuizen kan het allemaal. Maak een rondrit met de Boevenbus door het gevangenisdorp Veenhuizen of neem met een gids een kijkje in een beruchte strafgevangenis.

www.gevangenismuseum.nl

Veenpark

In het Veenpark in Barger-Compascuum, bij Emmen, komt de Drentse veenhistorie tot leven. Je rijdt en vaart er door nostalgische dorpen en een natuurlijk hoogveengebied met echte turfafgraving. De bakker, de kruidenier, de klompenmaker en de turfsteker zijn er elke dag aan het werk.

www.veenpark.nl

Van Gogh huis

“Ik geloof het land u zou inpakken en overtuigen” Dit schreef Vincent van Gogh aan zijn broer Theo tijdens zijn verblijf in het idyllische Drenthe. Hij onderging een wervelwind van emoties, was ondersteboven van het mooie landschap, verwonderd over het pure leven in Drenthe, maar ook eenzaam. Vanuit zijn huis in Nieuw-Amsterdam maakte hij zijn ontdekkingstochten door de veengebieden. Bij een bezoek aan dit Van Gogh huis en het Veenpark beleef je het Drenthe van toen, door de ogen van de beroemde schilder. Hier komen zijn verblijf en zijn schilderijen weer tot leven!

www.drenthe.nl/vangogh