Webshop Tickets & reserveren

Wil jij je graag inzetten voor bedreigde diersoorten? Daar zijn we ontzettend blij mee.

Maak het verschil!

Introductie

Leeuwen (Panthera leo) zijn de enige katachtige roofdieren die in groepen leven. In Serenga zie je ze vaak bovenop de Leeuwenberg, uitkijkend over de savanne. Ze lijken misschien wat te soezen, maar reken er maar op dat ze hun omgeving in de gaten houden. De dieren op de savanne, jij daar beneden op dat pad, niets ontsnapt aan hun aandacht. Zo´n plekje hoog verheven boven alle anderen past natuurlijk perfect bij de koning der dieren. En, niet onbelangrijk, het is ook nog eens een ideale spot om ongestoord van de zon te genieten.

Kenmerken

  • Gewicht: 125 tot 190 kg
  • Lengte: 1,4 tot 2,2,meter
  • Leeftijd: 10 tot 15 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Savannes
  • Leefstijl: Familiegroep
  • Voeding: Vleeseter

Status

  • IUCN status: Kwetsbaar
  • EEP

Uiterlijk

Leeuwen zijn grote imposante katachtigen die erg verschillen van de andere katten zoals luipaarden en tijgers. Anders dan bij de meeste katachtigen is er bij leeuwen duidelijk verschil tussen man en vrouw. De mannetjes hebben namelijk grote donkere manen. Door de enorme kracht, sterke kaken en scherpe klauwen van deze toproofdieren kan de prooi nauwelijks ontkomen.

Leefomgeving

De Afrikaanse leeuw komt voor op de savannes van Centraal en Oost-Afrika. Hier zijn ze veel te vinden in de bosrijke gebieden om daar in de schaduw te rusten. Wanneer de leeuwinnen op jacht gaan trekken ze de savanne op, op zoek naar een prooi.

Voeding

Leeuwen eten vlees, prooien waarop ze jagen zijn vaak grote hoefdieren zoals impala’s, zebra’s of gnoes. Deze dieren worden met huid en haar verslonden (zelfs de hoeven worden opgegeten). Veel leeuwengroepen zijn gespecialiseerd op dierensoorten in het gebied waar ze leven. Hun jachttactiek passen ze hier op aan. Zo zijn er zelfs groepen die op giraffes of op kafferbuffels jagen.

Voortplanting

Leeuwen kunnen het gehele jaar door jongen krijgen, maar een leeuwin heeft maar een krolse periode van 8 dagen. In deze periode wordt er soms wel 150 keer gepaard. Na een bevruchting duurt het 110 dagen voor er 1 tot 5 jongen worden geboren. Vlak voor de bevalling zondert de leeuwin zich af en blijft een paar dagen weg van de groep. De pasgeboren jongen wegen ongeveer 1,2 kg en zijn blind en hulpeloos. Na een paar dagen introduceert ze haar jongen aan de rest van de groep, waarna ze door de gehele groep worden groot gebracht en beschermd. Tijdens de opvoeding moeten de jongen alle vaardigheden om te overleven in het wild leren. Wanneer de welpen een jaar oud zijn, worden ze mee genomen op jacht. Na hun 2e jaar worden de mannetjes verstoten en op pad gestuurd om een eigen groep te vinden.

Gedrag

In tegenstelling tot de andere katachtige leven leeuwen in groepen. De grootte van zo’n troep varieert van een paar tot ongeveer 30 leeuwen. Een troep bestaat uit 1 á 2 mannelijke leeuwen die de leiding hebben over een aantal volwassen vrouwtjes en hun jongen. De leeuwen hebben een groot territorium waar ze leven en jagen. Het mannetje is verantwoordelijk voor de bescherming van de groep en brult om zijn territorium aan te geven. Hij markeert zijn territorium door voorwerpen met urine te besprenkelen. Overdag nemen de leeuwen veel rust, soms wel 20 uur per dag en ’s nachts gaan de leeuwinnen op jacht naar een prooi. Wanneer de leeuwen hun prooi hebben gevangen mag het mannetje als eerste eten.

Status

De leeuw is erg bedreigd. De afgelopen 20 jaar is de populatie met 30 tot 50% gedaald. Er wordt nog steeds op de leeuwen gejaagd voor trofeejacht en om het skelet in traditioneel Aziatische medicijnen te verwerken. Naast de stroperij spelen het verdwijnen van hun leefgebied en de conflicten met de mens een grote rol. Tegenwoordig is knuffeltoerisme ook een groot probleem. Er worden jonge welpen uit het wild gestroopt en met de hand groot gebracht om zo met toeristen op de foto te gaan. Om te voorkomen dat de leeuw ooit zou uitsterven en een gezonde populatie te behouden is er een EEP (soortbehoudprogramma) in dierenparken waar WILDLANDS aan mee doet. 

Bijzonderheden

Leeuwen spelen een grote rol in het ecologisch evenwicht van de savanne. Ze zorgen ervoor dat de populatie grote grazers niet de overhand neemt en jagen op de zwakke dieren. Dit zorgt ervoor dat de sterkere genenpoelen overblijven en er altijd genoeg te eten is voor iedereen.

Meer informatie over leeuwen

Vandaag in Serenga

Eten aan de rand van de Savanne?

Momma’s Restaurant is prachtig gelegen aan de rand van de Savanne. Vanaf het terras zie je de neushoorns, zebra’s en giraffes rustig grazen.