Verrassing: opnieuw een zebrajong geboren

Op dinsdagochtend 21 juni werden de dierverzorgers op de savanne verrast door een geboorte! Opnieuw stond er een pasgeboren zebrajong op de uitloop buiten bij de kudde. Helemaal verrast door deze jongste aanwinst is niet echt waar, want we waren wel op de hoogte van de dracht van de moeder. De geboorte van het jong werd pas later deze maand verwacht. Zebramoeder Imani (januari 2017) is een slanke dame, bij wie een zwangerschap minder zichtbaar is. Het is haar tweede jong. 

De ‘verrassingszebra’ blijkt een gezond mannetje en hij heeft de naam Robo gekregen. In het Swahili vertaal je dit naar een vierde, oftewel een kwart. De betekenis hierachter is het heugelijke feit dat dierverzorger Vincent van Dalen op diezelfde dag namelijk ook exact 25 jaar bij Dierenpark Emmen/WILDLANDS werkte. 

De stamboom van Robo is best een hele interessante. Op 14 juni werd er natuurlijk ook al een zebra geboren, de merrie Sanura. Zij is de dochter van Imara, die weer de moeder is van Imani. En in februari werd hengstje Upepo geboren tijdens de storm en hij is de zoon van Iris, die weer de moeder is van Imara, de oma van Imani en dus de overoma van de pasgeboren Robo. Snap je het nog? Vader van alle drie de zebrajongen van dit jaar is hengst Dunio. Respectievelijk zijn Upepo, Sanura en Robo de 99e, 100e en 101e zebrajongen ooit in Emmen geboren. En daarnaast werden Sanura en Robo allebei buiten geboren, iets wat daarvoor in WILDLANDS nog niet eerder is gebeurd. 

De twee jongste zebra’s zijn nu nog heel veel dicht bij hun moeders te vinden, maar je zal ze komende zomer vast en zeker wel met zijn drietjes bij elkaar op ‘boevenpad’ of ontdekkingstocht op de savanne kunnen bewonderen.