WILDLANDS: De duurzame vergader- en evenementenlocatie

Eén van de belangrijke pijlers van WILDLANDS is duurzaamheid. Al bij de realisatie van WILDLANDS is rekening gehouden met een duurzame bedrijfsvoering. Door verschillende toepassingen en keuzes in exploitatie is WILDLANDS één van de meest duurzame dierenparken van Europa. Op zoek naar een duurzame locatie voor jouw congres, bedrijfsfeest of evenement? Dan ben je bij WILDLANDS aan het juiste adres.

Water

In 2002 gebruikte het toenmalige Noorderdierenpark Emmen 150.000 mᶾ water uit het leidingnetwerk. Anno 2020 is dit teruggebracht tot 10.000 mᶾ water per jaar. Dit water wordt louter gebruikt als drinkwater, bij sanitaire voorzieningen en in de horeca. Maar waar komt de rest van het water vandaan?

In de waterfabriek wordt al het afvalwater gezuiverd. Het afvalwater komt uit onder andere toiletten, horeca en dierenverblijven. Zo wordt het spoelwater uit de dierverblijven van bijvoorbeeld ijsberen en pelsrobben hier gezuiverd. De planten en filteren het water op een natuurlijke manier. Ze onttrekken mineralen en andere bacteriën uit het water waardoor het water op een biologische manier gefilterd wordt. Daarnaast worden ook ultrafiltratiemembramen en UV-licht gebruikt voor de zuivering. Dit gebeurd in de Waterfabriek. Het water is dan bijna geschikt als drinkwater voor mensen, echter gebruiken we het water in het park als drinkwater voor de dieren, bij schoonmaak, voor het doorspoelen van toiletten en voor besproeiing van planten. Dankzij deze toepassingen wordt 80% tot 90% van al het water hergebruikt.

Naast de Waterfabriek heeft WILDLANDS twee grote waterbassins waar het regenwater van de daken en wegen wordt opgeslagen. Hier is plek voor ruim 10.000 m3 water.

Energie

Met ruim 1.800 zonnepalen op daken en bij de waterbassins wekt WILDLANDS 400.000 kWh per jaar op. Dit is genoeg om 100 huishoudens een jaar lang van stroom te voorzien. Deze energie wordt onder andere gebruikt voor de elektrische transportvoertuigen, de horeca waar louter elektrisch gekookt wordt en voor de energiezuinige LED verlichting. Helaas is de opgewekte energie uit zonnepanelen niet genoeg om heel WILDLANDS van stroom te kunnen voorzien. Voor de aanvullende energiebehoefte wordt groene stroom gebruikt.

Ook wordt energie gewonnen in de vorm van warmte. Dit doen we via een warmte-krachtkoppeling. Drinkwater uit de grond is ca. 11 graden maar voor gemiddeld gebruik is 9 graden prima. Via warmtewisselaars wordt warmte onttrokken. Deze energie wordt ingezet voor het verwarmen van Rimbula, de 18.000m2 grote tropische kas, en de Vlindertempel. De warme lucht wordt uit de kassen gepompt, bijverwarmd en weer teruggepompt.

Horeca

Voor evenementen zijn er natuurlijk ook duurzame oplossingen, met name in de catering. Zoals eerder aangegeven wordt er elektrisch gekookt op groene stroom en gebruiken we milieuvriendelijke disposables. Je hoeft bij ons geen plastic rietje in je cocktail te verwachten.

Daarnaast is er met het samenstellen voor het horecamenu ook rekening gehouden met duurzaamheid. Allereerst werken we vaak met menu items als ‘soep- of vis van de dag’. Dit vergemakkelijkt het voorraadmanagement waardoor er een stuk minder verspilling is. Tevens laten we ingrediënten in verschillende samenstellingen terugkomen in de menu’s. Ook dit zorgt voor minder verspilling. Verder is er selectie van specifiek duurzame buffetten. Bij deze buffetten gebruiken we regionale, seizoensgebonden producten. Dit vermindert transportkosten, is milieuvriendelijk én goed voor de lokale ondernemer.

Nieuw

De meest recente duurzame ontwikkeling bij WILDLANDS is het recyclen van PET-flessen. Op meerdere punten in het park kunnen bezoekers hun lege PET-fles inleveren. Dit initiatief is een samenwerking met verschillende (lokale) partners. AREA Reiniging zamelt de gescheiden flessen in, Cumapol Emmen maakt hier korrels van en deze korrels worden door Coca Cola gebruikt als grondstof voor nieuwe flessen.

In Nortica, de wereld van de ijzige kou, staat een PET-activatiesysteem. Deze machine laat de stappen hierboven zien om het proces voor de bezoeker te verduidelijken.

Evenementen

Met vergaderlocaties tussen de dieren als Nova Zembla en de Savannelodge, de moderne congresfaciliteiten van het ATLAS Theater en unieke restaurants zoals Rimbula Restaurant en Momma’s Restaurant kunnen we evenementen duurzaam organiseren. Onze duurzame maatregelen kunnen ook inhoudelijk en inspirerend bijdragen aan het evenement. Van ideeën wisselen over de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact op via zakelijk@wildlands.nl.