Giraffenhengstenwissel in WILDLANDS

Vanmorgen is een bijna tweeëneenhalf-jarige Rothschildgiraffenhengst in WILDLANDS Adventure Zoo Emmen aangekomen. De hengst komt uit het bij EAZA aangesloten Zoo Schmiding in Oostenrijk. Eerder al werd de zevenjarige giraffenhengst Bakari op zijn beurt van WILDLANDS naar GaiaZOO in Kerkrade verhuisd.

De hengst kwam aan met een speciaal transport. Een zeer hoge kist, geschikt voor giraffes, werd voor de staldeur gezet. Vervolgens mocht de hengst die transportkist uitlopen. De hengst bleek erg rustig van aard en de overdracht verliep zonder problemen. Op het moment dat de giraffe de kist uitsprong en de stal inliep, werd de deur achter hem gesloten. Inmiddels heeft hij ook al met zijn nieuwe kudde kennisgemaakt, want alle andere giraffen blijven vandaag een dagje op stal. Ook dat verliep vlekkeloos. Op termijn mag de jonge hengst in Emmen voor nageslacht gaan zorgen. Nu is hij nog te jong, maar over een jaar is hij geslachtsrijp. Een giraffe heeft een draagtijd van ongeveer 15 maanden. Een volwassen hengst kan wel zes meter hoog worden.

In WILDLANDS leven de giraffen is een groot verblijf en worden de dieren in natuurlijke groepsgroottes gehouden. Vandaar dat het park ervoor heeft gekozen de dochters van voorgaande hengst in de familiegroep te houden (wat in het wild een normale situatie is) en dat hij plaats heeft gemaakt voor deze nieuwe man. 

De nieuwe hengst (tekst loopt door onder de foto): 

Bedreigde giraffensoort

Noordelijke giraffes hebben het zwaar door habitat verlies en stroperij. Daardoor blijven er steeds minder populaties over. Er wordt ook op giraffes gejaagd voor hun vlees. Hun kenmerkende huid en botten vormen gewilde jachttrofeeën. Door de toenemende landbouw wordt hun leefgebied steeds kleiner. Dit zorgt voor veel conflicten tussen mens en dier. Om een gezonde populatie te behouden binnen dierenparken en om een mogelijkheid te creëren om dieren opnieuw uit te zetten in het wild, is er een EEP (soortbehoudprogramma). Hier werkt WILDLANDS ook aan mee.

Zo groot mogelijke genetische variatie

Opel Zoo (Duitsland) coördineert het Europese populatiemanagementprogramma voor de Rothschildgiraffen. De coördinator van dit programma beschikt over gegevens van alle Rothschildgiraffen in dierenparken die zijn aangesloten bij de Europese Dierentuinvereniging EAZA (European Association of Zoos and Aquaria). Op basis van deze data verstrekt de coördinator adviezen voor de beste combinaties om de genetische variatie zo groot mogelijk te houden binnen de Europese dierentuinpopulatie.

Jarenlange samenwerking binnen de NVD

Al eerder, op donderdag 13 juni is een zevenjarige Rothschildgiraffenhengst van GaiaZOO in Kerkrade naar Burgers’ Zoo in Arnhem verhuisd. De drie Nederlandse dierenparken zijn alle lid van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) en werken intensief samen in het kader van het Europese populatiemanagementprogramma voor deze giraffensoort.

De Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) is de overkoepelende organisatie voor de dertien grootste Nederlandse dierentuinen en is opgericht in 1966. Alle NVD-leden zijn tevens lid van de Europese Dierentuinvereniging EAZA. Via de NVD werken de dertien leden samen op het gebied van beleid, uitwisseling van informatie, educatie, onderzoek, natuurbehoud, kwaliteitsbewaking en belangenbehartiging.