Mariska Weerd uit Gasselte maakt Foto van het Jaar 2022

Mariska Weerd (35) uit Gasselte heeft de Foto van het Jaar 2022 gemaakt. Op social media van het Emmer dierenpark kreeg haar foto van de jonge olifant Ka Yan de meeste stemmen van het publiek.

Cheyenne Versnel uit Emmeloord werd eervol tweede met haar vertederende foto (maandwinnaar juli) van de vicuña’s. Mariska krijgt door de eindwinst een jaarabonnement als prijs van WILDLANDS. De dertiger was vorig jaar met deze vrolijke foto - die zichtbaar plezier uitstraalt - ook al maandwinnaar in mei. De Emmer Courant ging in gesprek met Mariska.

Had je verwacht de Foto van het Jaar te kunnen winnen?

,,Zeker niet! Er zijn zo ontzettend veel prachtige (maand)foto’s geweest, dus het kwam compleet onverwacht.”

Wat vind je ervan dat je jaarwinnaar bent geworden?

,,Ontzettend leuk natuurlijk! Dit is een enorm compliment, waar ik uiteraard blij van word. Ik wil graag beter worden in het fotograferen en dit is zeker motiverend.”

Neem de lezer eens mee naar het moment van de foto.

,,We waren van het werk de hele dag in WILDLANDS met verschillende activiteiten, waaronder een inspirerende opening van zoöloog en psycholoog Eric de Blok. We waren dus voornamelijk ‘bezig’. Omdat ik de kans op bijzondere momenten vastleggen niet kon laten liggen, had ik mijn camera toch meegenomen en heb ik tussendoor dit prachtige moment kunnen vangen. Echt geluk mee gehad!”

Waarom vind je de foto geslaagd?

,,Omdat deze mij - en blijkbaar ook anderen - sterk aanspreekt door de puurheid en vrolijkheid, die Ka Yan uitstraalt.”

Wilde je juist deze foto vooraf al maken?

,,Nee. Uiteraard hoop je erop, maar je weet vooraf nooit wat je gaat zien. Altijd is er wel weer iets anders bijzonders wat me aanspreekt, maar dat zie je pas op het moment zelf.”

Wat betekent fotografie voor je?

,,Ontspanning, soms ook spanning, uitdaging en het maken van blijvende herinneringen die je op een later moment weer mee kunnen nemen in het moment.”

Met wat voor type camera is deze foto gemaakt?

,,Met een Sony A6100.”

Wat is je mening over WIDLANDS?

,,Ik vind het een mooi park. Het is fijn dat er veel ruimte is en je daardoor dus mooie foto’s kan maken zonder hekken of iets dergelijks op de foto. Verder vind ik het leuk dat er veel verschillende dingen te zien en doen zijn, waardoor we ons eigenlijk altijd goed vermaken. De dieren ogen ontspannen en daar kan ik uren naar kijken.”

Bezoek je het park vaak?

,,Om de zoveel tijd wel, maar niet heel vaak.”

Wat vind je het mooiste gedeelte in het park?

,,Dat is heel moeilijk kiezen. De olifanten vind ik wel heel bijzonder en ook de savanne, maar eigenlijk vind ik het merendeel heel mooi uitgewerkt. Het gaat me wel vooral om de dieren.”

Wat vind je minder geslaagd?

,,De dieren lijken veel meer ruimte te hebben dan in het oude park. Dit lijkt me goed, maar daardoor loop je ook het risico bepaalde dieren niet te zien. Dat is zeker voor kleinere kinderen, mensen die voor specifieke dieren komen en mensen die maar moeizaam zo’n uitstapje kunnen betalen wellicht soms jammer. Ook mis ik nog wel wat dieren uit de oude dierentuin zoals de haaien, maar ik snap goed dat je keuzes moet maken en er zitten dus ook weer voordelen aan.”

Wat wil je verder nog delen met de lezers van de Emmer Courant?

,,Drenthe is een prachtige provincie en ondanks dat er veel gedoe en ellende in de wereld is, hoop ik dat we daar nog heel lang met elkaar van kunnen genieten en iedereen momenten van vreugde zoals Ka Yan mag ervaren.”

Op bovenstaande eigen foto zie je Mariska Weerd uit Gasselte. Zij toont de winnende Foto van het Jaar 2022.