Vicuña geboren in WILDLANDS

In WILDLANDS Emmen is vanmorgen een vicuña geboren. Dat gebeurde voor de ogen van het publiek in de woestijn van het Serenga-deel in het dierenpark.

Vicuñajongen worden in de kudde geboren, na een dracht van ruim 11 maanden. Het is het tweede jong van deze moeder. Het is een hengst en hij heeft de naam Lunes gekregen. Lunes is 'maandag' in het Spaans. 

De vicuña is de wilde variant van de gedomesticeerde alpaca. Net als de alpaca heeft de vicuña erg zachte kostbare wol. De wol van de vicuña is zelfs de kostbaarste wol ter wereld. Hierdoor werd de vicuña erg bejaagd en gedood voor zijn vlees en wol. Uiteindelijk bleven er nog maar 6000 vicuña’s over. Tegenwoordig zijn door speciale fokprogramma’s de aantallen weer gestegen en is de status van bedreigd naar niet bedreigd veranderd. Ook in WILDLANDS doen we mee aan een speciaal fokprogramma binnen dierentuinen.

Sinds januari 2021 is deze diersoort nieuw in het park. In het park leven twee vicuñamerries samen met één hengst. Het is de tweede keer dat er een jong in de kudde wordt geboren. Ruim een jaar geleden werd er ook een hengst geboren, Paz. Tijdens de bevalling stonden de andere vicuña’s en de nandoes ook nog gewoon in het leefgebied, maar bleven keurig op afstand. De bevalling verliep voorspoedig en het jong stond binnen een halfuur na de geboorte al op zijn lange poten en inmiddels hebben de dierverzorgers hem ook zien drinken bij moeder. Bezoekers van WILDLANDS konden via de ontspoorde treinen de hele bevalling volgen.

Zie de eerste beelden van het vicuñajong op onderstaande beelden: