Wasbeer wordt jaarfoto 2023

Yvonne van Hasseld (56 jaar) uit Emmen maakte de WILDLANDS Foto van het Jaar 2023. Haar foto met de slapende wasbeer kreeg de meeste stemmen. In oktober 2023 bezocht zij op een zondag het park en stuurde daarna deze plaat in via foto@wildlands.nl. De foto viel de jury toen meteen op, omdat het een heerlijk ongegeneerd kiekje van het dier uit Raccoon Creek is. Languit, zonder schaamte, op de tafel in het wasberenverblijf in Nortica.

 De Emmercourant/ DvhN sprak met Yvonne over haar winst.

Had je verwacht de WILDLANDS Foto van het Jaar te kunnen winnen? Nee zeker niet, dit is mijn eerste foto die ik ooit heb ingestuurd en werd half oktober Foto van de Week. Dat vond ik al een hele eer, nooit verwacht dat mijn foto dan Foto van het Jaar 2023 zou worden.

Wat vind je ervan dat je jaarwinnaar bent geworden? Super! Iedereen die op mijn foto heeft gestemd ook heel erg bedankt! Heel erg leuk!

Neem de lezer eens mee naar het moment van de foto!  Ik vind de Raccoon Creek in Nortica heel erg leuk opgezet, ik wandel daar graag even doorheen. Het was er op dat moment lekker rustig, dat beviel de wasbeer blijkbaar ook, want die had ook zijn/haar rustmomentje.
 
Waarom vind je de foto geslaagd? De foto is voor mij geslaagd omdat ik de wasbeer in een relax moment hebben kunnen vastleggen, technisch gezien is de foto niet geweldig, maar het moment van de wasbeer om vast te leggen wel, een foto maken is ook het juiste moment kiezen en creativiteit hebben.

Wilde je juist deze foto vooraf al maken? Nee, maar op het moment dat de wasbeer tijdens mijn aanwezigheid er heerlijk relaxed bij ging liggen wel.

Wat betekent fotografie voor je? Creativiteit, ontspanning. Ik volg een online cursus Smartphone fotografie waarbij je leert uit met je Smartphone goede mooie foto’s te maken, maar vooral leren kijken en creatief te zijn. Wat zet je op de foto, maar vooral ook hoe maak je de foto, vanuit welk standpunt bijvoorbeeld.

Met wat voor type camera is deze foto gemaakt? Met de Samsung A54 smartphone.

Wat vind je van WILDLANDS? Het park wordt steeds mooier, er zijn gelukkig dieren bij gekomen. Het is een mooi opgezet park.

Yvonne wint, naast de titel en de eer, een jaarabonnement op het park. In haar geval een verlenging, want de Emmense was al in het bezit van een abonnement.  

Bezoek je het park vaak? Zeker een aantal keren per jaar, bij voorkeur op dagen door de week zodat het er lekker rustig is en ik de tijd kan nemen om dieren te fotograferen en hiervan te genieten. Ik bezoek dan altijd een ander gedeelte van het park.

Wat vind je het mooiste gedeelte in het park? Ik vind Jungola zelf het mooiste gedeelte, mag ook graag in het vlindergedeelte vertoeven, maar ook Serenga is fijn om doorheen te lopen. Net na de opening van WILDLANDS in 2016 vond ik het hele stukken lopen zonder dat je dieren zag; de dieren hebben veel ruimte en kunnen zich dus ook goed verstoppen. Intussen zijn er dieren bijgekomen en heb je minder het gevoel hele stukken te lopen zonder dat je dieren ziet. Er valt nu genoeg te zien en te beleven.

Wat wil je verder nog delen? Indien je nog nooit in WILDLANDS bent geweest en je de mogelijkheid wel hebt vooral een keer gaan. En maak eens foto’s van de dieren anders dan de standaard, al moet je daar soms wel wat tijd en geduld voor hebben óf een hoop geluk.

De winnende jaarfoto 2023 gemaakt door Yvonne van Hasseld: