Tickets bestellen

Bijzonder knaagdier

Als je even bij wilt komen van al het klimmen en klauteren in Animazia, neem dan een kijkje bij de naakte molratten. Het is niet echt een knapperd, dit onbehaarde knaagdier met zijn lange voortanden, maar hij is wel bijzonder. Naakte molratten leven in een ondergrondse stad met heel veel hoofd- en zijgangen. Dat kun je ook goed zien bij de molratten in Animazia. Langs die gangen liggen aparte ‘kamers’, zoals een nestkamer en een apart ‘toilet’ waar alle molratten poepen en plassen. Ook bijzonder: molratten leven op dezelfde manier samen als bijen en termieten. De grote, dikke koningin zorgt voor nakomelingen, de andere dieren doen het werk.

Leefomgeving

  • Onder de grasvlakte van de Afrikaanse savanne

Voedsel

  • Wortels en knollen

Leeftijd

  • 35 jaar

Koudbloedig zoogdier?!

Naakte molratten zijn koudbloedige zoogdieren. Koudbloedig wil zeggen dat ze net zo warm zijn als hun omgeving. Dat is normaal voor een vis of een kikker, maar uniek voor een zoogdier. Meestal is het lekker warm in de ondergrondse stad. Wordt het wat frisser, dan organiseren de inwoners een fijne groepshug. Eén molrat gaat naar het aardoppervlak om zich op te warmen. Dan rent hij naar beneden en gaat tussen de anderen liggen. Van zo’n kruikje krijgt iedereen het warm!

Wist je dat?

Naakte molratten kunnen even snel vooruit als achteruit lopen. Probeer het maar eens, dan merk je hoe moeilijk dat is. Check wel goed je achteruitkijkspiegel. Een ongeluk zit in een klein hoekje.

Vandaag in WILDLANDS

Trek of dorst gekregen?

Midden in Animazia vind je Animazia Plaza.