Webshop Tickets & reserveren

Mol of rat?

Als je even bij wilt komen van al het klimmen en klauteren in Animazia, neem dan een kijkje bij de naakte molratten. Het is niet echt een knapperd, dit onbehaarde knaagdier met zijn lange voortanden, maar hij is wel bijzonder. Ze zijn roze, rimpelig, leven onder de grond en zijn het meest verwant met cavia’s en stekelvarkens. Naakte molratten zijn niet blind, maar ze zien niet veel. Onder de grond heb je ook geen dag- en nacht ritme. Des te beter kunnen ze horen, ruiken en voelen. De leden van de kolonie rollen ook regelmatig rond in de toiletruimte. Zo kunnen ze in ieder geval ruiken of ze met een indringer of een familielid te maken hebben.

Gegevens

  • Wetenschappelijke naam: Heterocephalus glaber
  • Status in het wild: niet bedreigd

Voedsel

Wortels en knollen

Kenmerken

  • Leeftijd: 35 jaar
  • Gewicht: 20-30 gram
  • Grootte: 14-18 centimeter

Ondergrondse kolonie

Naakte molratten leven in een ondergrondse stad met heel veel hoofd- en zijgangen. Dat kun je ook goed zien bij de molratten in Animazia. Langs die gangen liggen aparte ‘kamers’, zoals een nestkamer en een apart ‘toilet’ waar alle molratten poepen en plassen. Ook bijzonder: molratten leven op dezelfde manier samen als bijen en termieten. De grote, dikke koningin zorgt als enige voor nakomelingen. Elk ander lid van de kolonie heeft een specifieke taak. Een klein groepje molratten mag paren met de koningin en andere molratten zoeken naar voedsel, graven tunnels, zorgen voor de jongen of beschermen de kolonie.

Grond in je mond?

Niet voor deze dieren. Als je goed kijkt zitten hun scherpe tanden door hun lippen heen, waardoor ze hun mond dicht kunnen houden terwijl ze met hun tanden grond kunnen loswerken. Om de taaie wortels van planten ondergronds te kunnen eten heb je sterke en scherpe tanden nodig. Ze krijgen hier ook genoeg vocht uit, dus graven naar water is niet nodig. Net als andere knaagdieren blijven hun tanden doorgroeien, maar door het knagen houden ze hun tanden kort. Naakte molratten kunnen hun voortanden apart van elkaar bewegen, als een soort stokjes!

Vandaag in WILDLANDS