Webshop Tickets & reserveren

Wat veel stippen!

De opvallende driekielstraalschildpad is te vinden in de krokodillenvijver in de Vlindertempel. Het opvallende aan deze waterschildpad zijn de witgele stippen die over zijn gehele lichaam zitten. Wanneer de schildpadden net uit het ei zijn gekropen zitten ze er vol mee. Naarmate ze ouder worden nemen de stippen op het schild af. Deze schildpad heeft zijn naam te danken aan de drie opstaande kielen op zijn rug.

Gegevens

  • Wetenschappelijke naam: Geoclemys hamiltonii
  • Status: bedreigd

Voedsel

  • Schaal en schelpdieren
  • Kleine vissen
  • Algen

Kenmerken

  • Lengte: 40 cm
  • Gewicht: 6 kg
  • Leeftijd: 15 tot 20 jaar

Wat heerlijk die zon.

Deze schildpaddensoort leeft met name in het water en komt er alleen uit om te zonnen of om eieren te leggen. Dit zonnen is erg belangrijk voor reptielen aangezien zij niet zelf hun lichaamstempratuur kunnen regelen. Door het warme zonlicht is het mogelijk om op te warmen en actief te worden. Het eieren leggen gebeurd vaak s’ nachts. Wanneer het vrouwtje op het land is, graaft zij een gat van bijna 20cm diep en legt vervolgens 18 tot 30 eieren. De jongen zijn na het uitkomen maar 3,7 cm lang.

Een echte delicatesse.

De driekielstraalschildpad is ernstig bedreigd in het wild. Dit komt met name door invloeden van de mens. In de landen van oorsprong is de illegale schildpaddenhandel erg populair. De schildpadden en eieren worden gevangen en door verhandeld naar China. Daar worden zowel de schildpadden als de eieren gegeten. Ook de klimaat verandering is een groot probleem. Door de overstromingen en het verdwijnen van oevers raken deze dieren hun broedplaatsen kwijt en is het bijna niet mogelijk om een geschikte plek te vinden voor de eieren. Doordat het zo slecht gaat zijn er verschillende dierenparken in Europa die meewerken aan het fokprogramma, waaronder WILDLANDS.

Vandaag in Jungola

Trek of dorst gekregen?

Op loopafstand van de Olifantenvallei, onder een groepje paalwoningen, vind je Rimbula Restaurant.