Drie jonge neushoornmannen gearriveerd in WILDLANDS

In de savannestal van WILDLANDS Adventure Zoo Emmen zijn gistermiddag en -avond drie jonge witte neushoornmannen gearriveerd. Het gaat om twee dieren uit Koninklijke Burgers’ Zoo in Arnhem van 3 jaar en 2 maanden en 2 jaar en 9 maanden oud en één jonge man uit Pairi Daiza in België van 2 jaar en 11 maanden oud. Zij hebben direct kennis met elkaar gemaakt in de stal van het Emmense dierenpark. Dit verliep rustig en met veel interesse in elkaar.

Fokprogramma
Door het houden van een jonge mannengroep blijft het park onderdeel van het Europese fokprogramma (EEP) van de in het wild bedreigde witte neushoorns. Binnen de Europese Vereniging van Dierentuinen (EAZA) zijn in totaal 82 dierenparken die witte neushoorns houden en deze populatie in gevangenschap is heel belangrijk voor de instandhouding én het genetisch gezond houden van deze diersoort. Het herplaatsen van de jonge mannen is één van de grootste uitdagingen binnen het EEP en dus is zowel WILDLANDS als het EEP blij dat de huisvesting van deze dieren mogelijk is in Emmen.

Omdat duidelijk was dat de drie volwassen dieren in Emmen niet voor nageslacht gingen zorgen, is in overleg met het fokprogramma besloten dat WILDLANDS jonge mannen gaat huisvesten. Hiermee is WILDLANDS voorlopig geen potentiële geboortelocatie meer. De jonge mannen zijn nog te jong om te dekken. Zijn ze geslachtsrijp, dan gaan ze mogelijk weer weg naar andere parken waar ze wel voor nageslacht kunnen zorgen. Is dat het geval, dan kunnen weer andere jonge mannen naar WILDLANDS verhuizen. Bij witte neushoorns weegt een volwassen mannetje tussen de 2500 tot 3000 kilo, terwijl deze jonge dieren naar schatting zo'n 1000 kilo wegen. Jonge neushoornmannen vertonen actief gedrag: ze zijn speels en hebben onderling een goede verstandhouding. 

Verhuizen
De afgelopen weken zijn neushoornvrouw Zahra en neushoornman Limpopo uit Emmen naar Beekse Bergen in Hilvarenbeek verhuisd; zo is er ruimte voor de drie jonge mannen gecreëerd. In het voorjaar zal ook de oudere neushoorndame Emily naar een ander dierenpark gaan, waar zij samen met een andere oudere dame komt te leven. En op donderdag 3 november was het zover: vanuit Koninklijke Burgers’ Zoo in Arnhem en Pairi Daiza in België kwamen in twee (zwaar)transporten de drie jonge neushoornmannen aan. 

De twee halfbroers uit Burgers Zoo waren er het eerst: per dier werd de grote transportkist voor de stal gezet en mocht het dier er op zijn eigen tempo uitkomen. Dat ging bij beiden vrij vlot. Binnen een kwartier waren ze uit de kist en konden ze hun nieuwe stal op het gemak verkennen. Na een uur stonden de twee dan ook alweer bij elkaar. Vroeg in de avond arriveerde de jonge witte neushoorn uit België. Ook hij liep snel uit de transportkist de stal in. Meteen werd er door het hek heen al contact gemaakt en flink aan elkaar gesnuffeld. En niet veel later stonden ze alle drie rustig bij elkaar te eten.

Introductie
De komende tijd krijgen de drie volop de tijd om aan elkaar en hun nieuwe omgeving te wennen. Het is belangrijk dat zij zich in Emmen en bij elkaar op hun gemak voelen en weten welke plek ze in deze nieuwe groep hebben. Daarna volgt natuurlijk nog de introductie op de Savanne, met de andere savannedieren en met de Serenga Safari-truck.     

Beelden van het transport en de kennismaking zie je hier:


 


Stroperij
WILDLANDS vindt het zeer belangrijk om op deze manier aan het behoud van deze soort een bijdrage te leveren. In zuidelijk Afrika leven nog slechts zo’n 16.000 neushoorns in nationale parken. Een vrouwtje krijgt maar eens in de 3 – 4 jaar een jong na een draagtijd van ongeveer 16 maanden. Omdat er jaarlijks ongeveer 1.000 dieren gestroopt worden, is de situatie kritiek. De witte neushoorn wordt in het wild met uitsterven bedreigd, omdat stropers het voorzien hebben op zijn hoorn, waaraan ten onrechte medicinale eigenschappen worden toegeschreven.

Lees hier hoe WILDLANDS zich nog meer inzet om soorten te behouden.

Meer informatie over de Witte Neushoorn