Tickets bestellen

"Witte" neushoorn

Aan hun relaxte gedrag zie je dat de witte neushoorns zich prima op hun gemak voelen tussen de andere dieren op de Savanne. Als het lekker weer is, liggen ze in het zand of nemen ze een bad in de modderpoel om hun huid te beschermen tegen muggen en zonnebrand. Je zou denken dat de witte neushoorn wit is, maar hij is gewoon grijs. Hij dankt zijn naam aan een vertaalfoutje. De Engelsen verwarden het Afrikaanse ‘wide’ (breed) met ‘white’ (wit). ‘Wide’ sloeg echter op de brede lippen van de witte neushoorn, waarmee hij goed kan grazen.

Gewicht

2500 kilo

Leeftijd

45 jaar

Geboortegewicht

60 kilo

Bijzondere hoorn

De hoorns op de neus van de witte neushoorn bestaan uit hetzelfde materiaal als haar en nagels. De hoorns zijn populair bij stropers. Vooral in China en Vietnam denken mensen dat de hoorn geneeskrachtige werking heeft. Dat is echter nog nooit bewezen. De hoorn groeit elk jaar ongeveer 7 centimeter, maar slijt ook. Neushoorns zijn behoorlijk bijziend, maar kunnen uitstekend ruiken en horen. Hun oren draaien alle kanten op en vangen ook geluiden van achteren op.

Hard werken

De neushoornman leeft alleen. Met de enorme hopen mest die je soms op de savanne ziet liggen, markeert hij de grenzen van zijn territorium. Hij moet hard werken om een vrouwtje te versieren. Pas als hij zijn zware kin op haar achterwerk mag leggen, is het ijs gebroken.

Vandaag in Serenga