Webshop Tickets & reserveren

Wil jij je graag inzetten voor bedreigde diersoorten? Daar zijn we ontzettend blij mee.

Maak het verschil!

Introductie

Deze grijze reuzen dwingen het respect af van iedereen op de savanne. Met hun enorme lichaam weten de witte neushoorns (Ceratotherium simum) “door op het pad te liggen” een safaritruck stil te leggen. Maak ze dan niet wakker! Je wil geen ruzie met een neushoorn.

Kenmerken

  • Gewicht: 1350 tot 3500 kg
  • Lengte: 3 tot 4 meter
  • Leeftijd: 50 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Savannes
  • Leefstijl: Solitair
  • Voeding: Graseter

Status

  • IUCN status: Gevoelig
  • EEP

Uiterlijk

Anders dan hun naam doet vermoeden zijn witte neushoorns niet wit. Ze hebben precies dezelfde kleur grijs als zwarte neushoorns. Het woord wit is een verkeerde vertaling van het Afrikaanse wyde wat breed betekent. Het verschil tussen witte en zwarte neushoorns zit hem in de lippen. Witte neushoorns hebben een brede bovenlip en zwarte neushoorns een puntige lip. Verder zijn witte neushoorns ook een stuk groter, want een witte neushoornman is wel 1000 kg zwaarder dan een zwarte neushoornman.

Leefomgeving

Witte neushoorns leven op de savanne-graslanden van Afrika. De zuidelijke witte neushoorn (de nog enige levende ondersoort) komt voor in Zuid-Afrika, Botswana, Namibië, Swaziland en Zimbabwe. Door droogte op de savanne blijft er steeds minder grasland over en wordt hun leefgebied steeds kleiner.

Voeding

In tegenstelling tot de zwarte neushoorn eet de witte neushoorn strikt gras. Ongeveer 50% van hun dagbesteding bestaat uit grazen. Met hun speciale lippen grazen ze heel subtiel over de het savanne-grasland. Daarom is de bovenlip zacht en bewegelijk en de onderlip hard en stevig. Neushoorns zijn gek op water en modderpoelen, maar tijdens de droge periodes is er niet altijd water in de buurt en kunnen ze wel een paar dagen overleven zonder te drinken.

Voortplanting

Neushoorns planten zich erg traag voor. Een vrouwelijke neushoorn is pas na haar 6e á 7e jaar geslachtsrijp en kan maar één keer per 3 á 4 jaar een jong krijgen. Wanneer een vrouwtje drachtig is duurt de draagperiode 16 maanden. Na de geboorte duurt het 2 maanden voor het jong begint te grazen en zal dan 3 jaar lang met z’n moeder mee lopen. Heel soms accepteren vrouwelijke witte neushoorns elkaar en grazen dan samen, waardoor hun jongen samen kunnen spelen.

Gedrag

Mannelijke neushoorns zijn erg territoriaal en doen er alles aan om vruchtbare vrouwtjes binnen hun territorium te houden. Om hun territorium te markeren sproeien ze met urine, poepen ze langs de randen van hun gebied en maken ze grote kuilen. De mannetjes dagen elkaar uit voor een gevecht om de mooiste gebieden. Plekken waar vers gras en veel drinkwater aanwezig is trekken veel vrouwtjes aan. En als neushoorn wil je geen blauwtje lopen.

Status

De witte neushoorn is de neushoornsoort met de meeste aantallen. Gemiddeld komen er nog 16000 dieren voor in het wild. De Noordelijke witte neushoorn (een ondersoort) is helaas al uitgestorven. Door stroperij sterft er gemiddeld iedere 17 uur een neushoorn. De hoorn van een neushoorn levert enorm veel geld op en wordt verkocht op de zwarte markt als een “medicijn’’. Om te voorkomen dat witte neushoorns uitsterven is er een EEP (soortbehoudprogramma) binnen dierenparken, waar WILDLANDS aan mee doet. 

Ook wordt er binnen het park veel aandacht besteed aan stroperij. 

Save the Rhino International

 

 

Bijzonderheden

De hoorn van een neushoorn is erg gewild op de zwarte markt en levert veel geld op. In Aziatische landen wordt de hoorn gebruikt als medicijn. Dit is natuurlijk onzin! De hoorn van een neushoorn is gemaakt van hetzelfde materiaal als onze vingernagels (keratine). Keratine is gewoon een bouwstof die helpt bij het verstevigen van onze lichaamscellen, haar en nagels en heeft totaal geen medicinale werking. Het WNEF-fonds van WILDLANDS steunt Save the Rhino International die voorlichtingen binnen deze landen geeft.

WNEF Save The Rhino

Meer informatie over neushoorns

Vandaag in Serenga

Eten aan de rand van de Savanne?

Momma’s Restaurant is prachtig gelegen aan de rand van de Savanne. Vanaf het terras zie je de neushoorns, zebra’s en giraffes rustig grazen.