Webshop Tickets & reserveren

"Witte" neushoorn

De neushoorn ziet eruit alsof hij uit de oertijd ons tijdperk is binnengedrongen. Het zware lichaam staat op stevige poten. Zijn enorme kop bevat een stormram van een hoorn. Maar meestal staat dit relaxte dier tevreden en vreedzaam op wat vegetatie te kauwen. Als het lekker weer is, liggen ze in het zand of nemen ze een bad in de modderpoel om hun huid te beschermen tegen insectenbeten en zonnebrand. De witte neushoorn is gewoon grijs. Hij dankt zijn naam aan een vertaalfoutje. De Engelsen verwarden het Afrikaanse ‘wide’ (breed) met ‘white’ (wit). ‘Wide’ sloeg op de brede lippen van de witte neushoorn, waarmee hij goed kan grazen.

Gegevens

  • Wetenschappelijke naam: Ceratotherium simum simum
  • Status in het wild: Gevoelig

Voedsel

Gras

Kenmerken

  • Leeftijd: 45 jaar
  • Gewicht: 2500 kilo
  • Schofthoogte: 1,70-1,85 meter

Bijzondere hoorn

De hoorns op de neus van de witte neushoorn bestaan uit hetzelfde materiaal als haar en nagels. Het is geen bot, maar een bundel haren bij elkaar die groeien in de loop der jaren. Wanneer een hoorn afbreekt groeit deze weer aan. De hoorn groeit elk jaar 7 centimeter, maar slijt ook. In sommige Aziatische landen denken mensen dat de hoorn een geneeskrachtige werking heeft. Dat is echter nog nooit bewezen. In Afrika worden elk jaar duizenden neushoorns gedood voor medicijnen in Azië. Er wordt veel gedaan om de neushoorns te beschermen, maar nog steeds is er een neushoornhoorn veel waard. Dit moedigt criminele benden aan, om deze dieren alleen voor hun hoorns te doden.

Hard werken

De witte neushoorn is, in tegenstelling tot de andere neushoornsoorten, een sociaal dier. De vrouwtjes vormen vaste groepen van zo'n zes, zeven dieren die gezamenlijk grazen. De neushoornman leeft alleen. Met de enorme hopen mest die je soms op de savanne ziet liggen, markeert hij de grenzen van zijn territorium. Wanneer hij een vrouwtje wilt versieren, moet hij haar heel voorzichtig benaderen. Gaandeweg mag hij steeds dichterbij komen. Pas als hij zijn zware kin op haar achterwerk mag leggen, is het ijs gebroken. Na de paring blijft het mannetje nog een paar dagen in haar buurt. Daarna is de relatie afgelopen en na een draagtijd van ongeveer 16 maanden wordt een kleine neushoorn geboren.

Meer informatie over neushoorns

Wist je dat je dit dier in WILDLANDS ook kan adopteren? Met jouw adoptie draag je een steentje bij aan de dieren in WILDLANDS. Daarnaast gaat 50% van het bedrag naar duurzame projecten gericht op bescherming van bedreigde diersoorten via het WILDLANDS Natuur en Educatie Fonds (WNEF)

Meer informatie over adoptie  Adopteer direct

Vandaag in Serenga