Webshop Mijn WILDLANDS Tickets & reserveren

Wil jij je graag inzetten voor bedreigde diersoorten? Daar zijn we ontzettend blij mee.

Maak het verschil!

Introductie

Met hun lange nekken houden de noordelijke giraffes (Giraffa camelopardalis) de savanne goed in de gaten. Ze zien echt alles: van de leeuwen op de heuvel, tot een bezoeker die in een safaritruck langs rijdt. Niets ontkomt aan het oog van de giraffe…

Kenmerken

  • Gewicht: 600 tot 1200 kg
  • Lengte: 4,5 tot 6 meter
  • Leeftijd: 25 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Savanne
  • Leefstijl: Kuddes
  • Voeding: Bladeren

Status

  • IUCN status: Kwetsbaar
  • EEP

Uiterlijk

Giraffes zijn de hoogste landdieren ter wereld. Door hun lange nek van bijna 2,5 meter, kunnen ze alles nauwlettend in de gaten houden. Ze hebben lange dikke wimpers die hun ogen tegen het stuifzand beschermen. De acaciabomen waar de giraffes zo dol op zijn, hebben dikke doornen en zijn voor veel dieren oneetbaar, maar giraffes zijn daarop aangepast. Hun lippen hebben een dikke leerachtige huid en met hun sterke lange tong ritsen ze zo alle blaadjes van de takken af.

Leefomgeving

Noordelijke giraffes komen voor van West tot Oost-Afrika. Hier leven ze op de savannes, waar ze graag acaciabladeren eten. Doordat giraffes het zwaar hebben en op sommige plaatsen zelfs zijn uitgestorven, komen ze met name voor in een aantal beschermde wildparken. Naast de noordelijke giraffe bestaan er nog 3 soorten die in andere gebieden voorkomen.

Voeding

Dankzij hun lange nek zijn giraffes gespecialiseerd in het eten van bladeren. Op de Afrikaanse savanne worden met name alleen acaciabladeren gegeten. Hun darmstelsel is aangepast aan het eten van deze bladeren en kunnen slecht tegen ander voedsel, zoals gras. Doordat de mannen een stuk langer zijn dan de vrouwen eten zij uit de bovenste lagen van de boom. Giraffes zijn net als koeien herkauwers en ‘boeren’ hun voedsel op om opnieuw te verteren. Dit doen ze in de schaduw tijdens de hete momenten van de dag. Wanneer ze tijdens de droge periodes weinig water kunnen vinden, eten ze kleine vetplantjes om toch aan hun waterbehoefte te voldoen.

Voortplanting

Het eerste ‘obstakel’ in het leven van een giraffe begint direct bij de geboorte. Tijdens de bevalling valt het jong zo’n twee meter naar beneden en maakt een klap op de grond. Dit klinkt erg gevaarlijk, maar deze klap is nodig om de ademhaling op gang te krijgen. Na de geboorte kan het jong al binnen een half uur staan en gaat gelijk op zoek naar de tepel van z’n moeder om te drinken. Een pasgeboren giraffe is al 1,5 tot 2 meter lang en 100 kg; bijna net zo groot als een volwassen mens. De kleine girafjes hebben het erg zwaar; slechts 25% van alle geboren girafjes halen hun eerste levensjaar. Na hun eerste levensjaar zijn ze klaar met zogen bij hun moeder. De jonge mannetjes zullen er zelf op uit trekken. Vrouwtjes zijn na 4,5 á 5 jaar geslachtsrijp en de mannen na 2,4 tot 4 jaar, maar mannetjes komen pas aan paren toe wanneer ze een gevecht van een volwassen stier winnen. Na een geslaagde dekking zal er na 450 dagen een jong worden geboren.

Gedrag

Giraffes zijn erg sociaal en leven in kuddes van soms wel veertig dieren. Deze kuddes bestaan uit vrouwen van verschillende afkomst. Mannelijke giraffes zijn daarin tegen juist erg territoriaal en accepteren geen andere mannen binnen hun territorium. Wanneer een mannetje toch probeert binnen te dringen, zal er een gevecht plaatsvinden. Tijdens dit gevecht slaan de mannen elkaar met hun nek en gaan door tot de ander het opgeeft. Hoewel de nek van een giraffe erg lang is hebben ze net als mensen zeven nekwervels. Ze staan bekend om hun gracieuze loopje, maar naast sierlijk zijn kunnen ze ook erg hard rennen. Met hun lange benen kunnen ze een snelheid van wel 60 km/ uur bereiken.

Status

Noordelijke giraffes hebben het zwaar door habitat verlies en stroperij. Daardoor blijven er steeds minder populaties over. Er wordt ook op giraffes gejaagd voor hun vlees. Hun kenmerkende huid en botten vormen gewilde jachttrofeeën. Door de toenemende landbouw wordt hun leefgebied steeds kleiner. Dit zorgt voor veel conflicten tussen mens en dier.

Om een gezonde populatie te behouden binnen dierenparken en om een mogelijkheid te creëren om dieren opnieuw uit te zetten in het wild, is er een EEP (soortbehoudprogramma). Hier werkt WILDLANDS ook aan mee. 

Bijzonderheden

Slapen doen giraffes niet veel. Oudere giraffes slapen soms maar 1 tot 1,5 uur per dag. Wanneer de giraffes gaan slapen doen ze dit het liefste liggend en draaien ze hun hals naar achter, waardoor ze hun kop op hun romp kunnen leggen. Maar dit is een kwetsbare positie, waarbij ze een makkelijke prooi vormen voor roofdieren. Er staan daarom altijd giraffes op de uitkijk om roofdieren in de gaten te houden.

Meer informatie over giraffen

Vandaag in Serenga

Eten aan de rand van de Savanne?

Momma’s Restaurant is prachtig gelegen aan de rand van de Savanne. Vanaf het terras zie je de neushoorns, zebra’s en giraffes rustig grazen.