Webshop Tickets & reserveren

Introductie

De blauwe gnoe (Connochaetes taurinus) is een savannedier en dus te vinden in Serenga. Wanneer je een ritje met de truck van de Serenga Safari maakt, kun je de blauwe gnoes en andere savannedieren van heel dichtbij te spotten. Ze zijn, anders dan hun naam doet vermoeden, niet blauw maar grijs van kleur. 

Kenmerken

  • Gewicht: 180 tot 250 kg
  • Lengte: 115 tot 145 cm
  • Leeftijd: 20 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Savannes
  • Leefstijl: Kuddes
  • Voeding: Planteneter

Status

  • IUCN status: veilig

Uiterlijk

In eerste instantie lijkt een blauwe gnoe op een rund, maar het is net als de impala een antilopesoort. Bij deze dieren zijn de voorpoten langer dan de achterpoten. Ook de brede kop met de hoorns is erg kenmerkend voor een gnoe. Zowel mannen als vrouwen hebben hoorns en deze kunnen wel 40 tot 70 cm lang worden.

 

Leefomgeving

De blauwe gnoe komt voor op de grasvlaktes van Zuid- en Oost-Afrika. De kuddes zijn altijd in beweging en blijven doortrekken naar vers gras. Zo zijn ze de roofdieren voor en is er altijd vers voedsel. Jaarlijks leggen gnoes zo’n 1000 km af. Deze migratie noemen we ‘de grote trek’.

Voeding

Gnoes eten vooral gras; pas wanneer er een tekort is gaan ze over op blad. Gnoes zijn altijd op zoek naar nieuw gras. Hiervoor leggen ze behoorlijk wat kilometers af. Gras is erg ruw en daardoor is het moeilijk om alle voedingsstoffen eruit te halen. Om dit wel goed te kunnen verteren herkauwen gnoes; dit houdt in dat ze vier magen hebben. Het gegeten voedsel komt vanuit de eerste maag terug in de bek om te herkauwen en wordt daarna verder verteerd in de andere magen. 

Voortplanting

Blauwe gnoes zijn na 16 maanden geslachtrijp.

Tijdens de bronstperiode eten en slapen de mannetjes bijna niet om zo hun vrouwtjes te beschermen tegen andere mannetjes. Na een dracht van 8 maanden wordt een jong geboren. Het jong kan binnen 3 tot 10 minuten staan en rennen.

Gedrag

Gnoes leven in enorme kuddes van soms wel duizenden dieren. In het regenseizoen vormen de vrouwtjes kleine groepjes van 8 tot 10 dieren en vormen de mannen vrijgezellengroepjes. In het droge seizoen zoeken de mannetjes de vrouwtjes op en vechten ze onderling om de vrouwen te imponeren. Door te dekken tijdens het droge seizoen worden de jongen na het regenseizoen (wanneer het meeste voedsel te vinden is) geboren. Zo’n 80% van alle gnoejongen worden in die periode binnen een tijdsbestek van drie weken geboren. Gnoes communiceren door middel van geur, geluiden en gedragingen. Om hun territorium aan te duiden maken mannelijke gnoes vaak huppelsprongetjes en schudden ze met hun hoofd.

Status

Blauwe gnoes zijn niet bedreigd en komen in grote aantallen voor. De oprukkende landbouw zou later een probleem kunnen vormen, maar op dit moment leven de meeste blauwe gnoes in beschermde gebieden.

Bijzonderheden

Deze antilopesoort wordt ook wel wildebeest genoemd en leeft in grote kuddes. Ze maken eens per jaar een ‘grote trek’, waarbij miljoenen dieren samenkomen en duizenden kilometers afleggen op zoek naar voedsel. Hierbij vormen ze vaak gemengde kuddes met zebra's en andere antilope-soorten. De dieren vormen tijdens deze trek een welkome voedselbron voor onder meer leeuwen, hyena's en krokodillen.

Vandaag in Serenga

Eten aan de rand van de Savanne?

Momma’s Restaurant is prachtig gelegen aan de rand van de Savanne. Vanaf het terras zie je de neushoorns, zebra’s en giraffes rustig grazen.