Webshop Mijn WILDLANDS Tickets & reserveren

Introductie

Een van de diersoorten op de savanne van Serenga is de Defassa waterbok (Kobus ellipsiprymnus defassa), een grote antilope die meer dan 250 kilo kan wegen. Zoals de naam al doet vermoeden, houden ze zich graag bij en in het water op. Ze zijn dol op het malse gras dat vaak in vochtige gebieden groeit. Dat daar ook veel lastige insecten zijn, nemen ze op de koop toe. Interesseert ze geen steek….

Kenmerken

  • Gewicht: 160 tot 300 kg
  • Lengte: 120 tot 136 cm
  • Leeftijd: 18 tot 20 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Savannes
  • Leefstijl: Kuddes
  • Voeding: Planteneter

Status

  • IUCN status: Niet Bedreigd

Uiterlijk

De Defassa waterbok heeft een ruige vacht, waarbij de vacht van een man donkerder is dan die van een vrouwelijke waterbok. Op hun kop zitten helderwitte tekeningen die van oor tot snuit lopen. Opvallend zijn de grote hoorns bij het mannetje, die hij bij het verdedigen van zijn kudde gebruikt. Deze hoorns kunnen wel 1 meter lang worden!

Leefomgeving

De Defassa waterbok komt voor in Noordoost, Centraal en Westelijk Afrika. Hier leven ze in de bosranden en op de savanne. Waterbokken zijn erg dol op water en zoeken vaak moerassen en meren op om te grazen.

 

Voeding

Een groot deel van het dieet van de Defassa waterbok bestaat uit gras en kruiden, maar vaak trekken ze het water in om van het riet en bies te eten. Net als veel andere antilopen zijn waterbokken gek op bladeren.

Voortplanting

Na een draagtijd van ongeveer 9 maanden zonderen vrouwtjes zich af van de kudde om in alle rust te bevallen van een jong. Na twee weken introduceert zij het jong en zal deze nog 8 maanden gezoogd worden. Na 2 a 3 jaar is het jong geslachtrijp en zoekt een eigen kudde.

Gedrag

Defassa waterbokken leven in kleine kuddes van 8 tot 10 dieren. Zo’n kudde bestaat uit vrouwen met hun jong en wordt geleid door een man. De mannetjes die geen eigen kudde hebben zwerven alleen rond of sluiten zich aan bij een vrijgezellengroep. Waterbokmannen zijn erg territoriaal en tolereren geen anderen mannen in de buurt van hun vrouwen.

Status

De status van de Defassa waterbok is niet bedreigd, omdat het verspreidingsgebied van deze soort best breed is. Toch gaat de populatie achteruit door illegale stroperij en de handel in bushmeat.  

Bijzonderheden

Defassa waterbokken zijn erg honkvast en leven soms wel 8 jaar op dezelfde plek zo lang het er veilig is en er genoeg voedsel is te vinden. Bij gevaar vlucht een waterbok weg en verstopt zich in het lange gras of dicht struikgewas op de savanne. Maar dit dier is totaal niet bang voor water, dus komt het ook wel voor dat een waterbok zich helemaal in het water verbergt. Dan zie je alleen nog de neusgaten boven het water uit steken!

Vandaag in Serenga

Eten aan de rand van de Savanne?

Momma’s Restaurant is prachtig gelegen aan de rand van de Savanne. Vanaf het terras zie je de neushoorns, zebra’s en giraffes rustig grazen.