Webshop Tickets & reserveren

Introductie

Deze grote reuzen behoren tot een van de grootste landzoogdieren ter wereld. De Aziatische olifant (Elephas maximus) is te vinden langs de rivieren in Jungola. Hier kunnen de olifanten een bad nemen onder de waterval in de tropische kas Rimbula of buiten stoeien in het Nederlandse klimaat. 

Kenmerken

  • Gewicht: 4000 tot 6000 kg
  • Lengte: 2,5 tot 3 meter
  • Leeftijd: 60 tot 70 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Tropisch regenwoud
  • Leefstijl: Matriarchale samenleving
  • Voeding: Planteneter

Status

  • IUCN status: Bedreigd
  • EEP

Uiterlijk

Met zijn 3 meter hoogte en 5 ton aan gewicht is de Aziatische olifant het grootste landzoogdier van Azië. Opvallend zijn de grote slagtanden van de man, Aziatische olifantenvrouwen hebben deze niet. Ook hebben olifanten een slurf: deze is erg handig voor het oppakken van bijvoorbeeld takken én bij het drinken van water. De slurf van een Aziatische olifant heeft maar één vinger aan het uiteinde. De slurf van een Afrikaanse olifant heeft twee vingers aan het uiteinde. Ook zijn de oren van beide soorten anders. De oren van een Aziatische olifant zijn veel kleiner dan die van een Afrikaanse olifant

Leefomgeving

In tegenstelling tot Afrikaanse olifanten leven Aziatische olifanten in bossen en niet op openvlaktes. Daarom zijn Aziatische olifanten ook iets kleiner, omdat dit makkelijker is voor het wandelen tussen de bomen en de struiken. Aziatische olifanten komen voor in India, Nepal en Zuidoost-Azië. Er zijn verschillende ondersoorten van de Aziatische olifant zoals de Indische olifant, Sumatraanse olifant, Sri Lankaanse olifant en de Borneo-dwergolifant

Voeding

Olifanten drinken dagelijks zo’n 80 tot 200 liter water per dag. Ook eten ze iedere dag enorme hoeveelheden. Ze kunnen wel 100 tot 150 kg per dag eten. Dit voedsel is plantaardig en bestaat uit takken, bladeren, vruchten en grassen. Niet al dit voedsel wordt verteerd. De zaden van veel planten worden zo door de olifanten verspreidt. Olifanten eten veel en poepen dus ook veel: bijna 100 kg per dag. Deze mest is gelukkig zeer voedzaam voor het regenwoud en de onverteerde zaden zorgen voor nieuwe plantengroei op de plekken die de olifanten hebben platgewalst. Hierdoor zijn olifanten erg belangrijk voor het ecosysteem in het regenwoud.

Voortplanting

Als een olifant succesvol is gedekt zal er na 22 á 23 maanden een jong worden geboren. Dit jong wordt door de hele familiegroep beschermd. Als het een vrouwtje is mag ze in de groep blijven. Maar een mannetje zal na 6 tot 8 jaar de groep verlaten om zich bij een mannengroep aan te sluiten. Na ongeveer 25 jaar is een mannelijke olifant volwassen genoeg en zal hij zich afzonderen om op zoek te gaan naar zijn eigen vrouwen. Wanneer de vrouwelijke olifanten vruchtbaar zijn ruiken de volwassen stieren dit en gaan ze op zoek naar deze vrouwengroep.

Gedrag

Olifanten zijn erg sociaal. Ze leven in familiegroepen van vrouwen, bestaande uit de oma’s, moeders, tantes en hun kleintjes. Al deze vrouwen zijn familie van elkaar. Dit noemen we een matriarchale samenleving. De oudste of meest ervaren olifant in de groep heeft de leiding. Zij draagt haar kennis over aan de rest en zorgt voor een veilige tocht opzoek naar voedsel en water. Mannelijke olifanten leven in aparte groepen. De jonge mannetjes leven samen in een bullengroepje, totdat ze volwassen genoeg zijn om zich voort te planten en erop uit te trekken. 

Status

De enige vijand van een gezonde volwassen olifant is de mens. Er wordt nog steeds op olifanten gejaagd om hun slagtanden. Het ivoor wordt veel gebruikt bij bijvoorbeeld het maken van beeldjes of armbanden. Olifanten worden nu beschermd, maar helaas vormen stropers nog steeds een bedreiging. Daarnaast worden olifanten bedreigd, omdat hun leefgebieden steeds kleiner worden. De dieren zijn groot en hebben veel voedsel nodig. Hierdoor komen olifanten en mensen vaak in conflict met elkaar omdat olifanten buiten hun ‘thuisland’ gaan zoeken naar voedsel.

De Aziatische olifant is een onderdeel van een EEP 

Bijzonderheden

Olifanten communiceren door middel van geluiden. Elk geluid heeft een andere betekenis. Olifanten kunnen erg lage geluiden maken van soms wel 16 Hz. Dit is niet waarneembaar voor het mensen. Door stroperij verdwijnen er veel Aziatische olifantenmannen met grote slagtanden. Dit heeft als gevolg dat het gen voor grote slagtanden niet wordt doorgegeven op de volgende generatie olifanten. Op dit moment worden er al steeds minder mannelijke olifanten waargenomen met grote slagtanden. Met als gevolg dat wellicht de toekomstige olifant geen slagtanden meer heeft. 

 

Wist je dat je dit dier in WILDLANDS ook kan adopteren? Met jouw adoptie draag je een steentje bij aan de dieren in WILDLANDS. Daarnaast gaat 50% van het bedrag naar duurzame projecten gericht op bescherming van bedreigde diersoorten via het WILDLANDS Natuur en Educatie Fonds (WNEF)

Meer informatie over adoptie? Adopteer een dier     

                                                       Meer informatie over de Aziatische olifant

Vandaag in Jungola