Webshop Tickets & reserveren

Wist je dat je dit dier in WILDLANDS ook kan adopteren? Met jouw adoptie draag je een steentje bij aan de dieren in WILDLANDS. Daarnaast gaat 50% van het bedrag naar duurzame projecten gericht op bescherming van bedreigde diersoorten via het WILDLANDS Natuur en Educatie Fonds (WNEF)

Meer informatie over adoptie  Adopteer direct

Reuzen van de jungle

Alleen al door hun grootte zijn olifanten indrukwekkende dieren. Daarnaast zien ze er ook nog eens bijzonder uit met hun lange flexibele neus, grote oren en gerimpelde huid. Aziatische olifanten leven in bosrijke, tropische gebieden. Een kudde bestaat uit vrouwtjes en jonge olifanten. Dochters blijven bij de groep, de zonen verlaten de kudde tegen de tijd dat ze een jaar of tien zijn en beginnen te puberen. Een kudde olifanten verorbert dagelijks heel wat takken en planten en zorgt zo voor open plekken in het bos. Op die manier komt er plaats voor nieuwe begroeiing en daar profiteren weer andere dieren van.

Gegevens

  • Wetenschappelijke naam: Elephas maximus
  • Status in het wild: bedreigd

Voedsel

Bladeren, takken, vruchten, boombast en grassen.

Kenmerken

  • Leeftijd: 60 - 70 jaar
  • Gewicht: 4000 - 6000 kilo
  • Hoogte: 2,5 - 3 meter

Lange tanden

Ook opvallend aan de olifant: zijn slagtanden! Bij de Aziatische olifant hebben alleen de mannetjes deze lange tanden. In hun mond zitten nog 4 kiezen die elk zes keer in het leven van een olifant wordt gewisseld. De kiezen slijten van het kauwen op plantaardig voedsel. Bij het wisselen duwt de nieuwe kies de oude kies naar voren tot deze afbrokkelt en uit de mond valt. Na het zes keer wisselen is de olifant al oud en zijn de kiezen gevoelig en versleten. Oude olifanten eten daarom liever wat zachter voedsel en gaan uiteindelijk dood.

Handige slurf

De lange slurf van een olifant is zowel zijn neus als zijn bovenlip. Olifanten gebruiken hun slurf als een soort arm. Ze kunnen er bomen mee omverduwen, maar ook een strootje van de grond mee oppakken. Ook gooien ze met hun slurf vaak water en zand op hun rug. Dit doen ze om zichzelf te beschermen tegen zonverbranding en stekende insecten. De huid van de olifant is dik, maar ook gevoelig. Water is natuurlijk de beste manier om af te koelen. Olifanten zijn dol op water, en nemen ook graag een verfrissende duik. Hun oren kunnen ook als een airconditioner werken: door ermee te klapperen wordt het bloed dat door de vele bloedvaten in de oren stroomt gekoeld.

Meer informatie over olifanten

Vandaag in Jungola