Webshop Mijn WILDLANDS Tickets & reserveren

Introductie

De dwergotter (Aonyx cinereus) - ook wel Aziatische kleinklauwotter genoemd - is de kleinste ottersoort ter wereld. In de Otterbeek van Rimbula is een familiegroepje gevestigd. Ze doen echt alles samen en liggen graag op één hoop in de zon te slapen. Maar let op; ze zien er dan wel erg schattig uit, maar deze dieren verjagen alles wat hun territorium betreedt.

Kenmerken

  • Gewicht: 2,5 tot 3,5 kg
  • Lengte: 70 tot 75 cm
  • Leeftijd: 10 tot 15 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Meren en rivieren
  • Leefstijl: Familiegroep
  • Voeding: Viseter

Status

  • IUCN status: Kwetsbaar

Uiterlijk

Met hun gestroomlijnde lichaam, zwemvliezen en staart - die ze als stuur gebruiken - zijn otters erg behendig in het water. Dit maakt de otter één van de beste roofdieren in de rivieren. Ze hebben speciale oren en een neus die ze kunnen afsluiten voor water en met hun aangepaste ooglens kunnen ze goed onder water zien. Toch blijft het onder water erg donker, waardoor ze hun supergevoelige snorharen gebruiken om trillingen van hun prooi waar te nemen.

Leefomgeving

Dwergotters leven in de meren en rivieren van Zuidoost-Azië. Sommige otters hebben zich op rijstplantages en in steden gevestigd en leven in de kanalen die door de stad lopen. Vaak leven er in de gebieden waar de dwergotters voorkomen ook andere grotere ottersoorten zoals de slanke otter (Lutrogale perspicillata).

Voeding

Dwergotters eten van alles wat in de rivieren is te vinden; vis, schaaldieren, insecten en kleine zoogdieren. In tegenstelling tot andere ottersoorten die veel vis eten, eten dwergotters juist veel schaal- en schelpdieren. Wanneer ze een prooi vinden, bijten ze deze kapot met hun scherpe sterke kaken en eten ze deze met schaal en al op.

Voortplanting

Dwergotters leven in familiegroepen van gemiddeld 12 dieren. Deze groepen bestaan uit twee ouders en hun jongen. Na een draagtijd van 2 maanden krijgt het vrouwtje 3 tot 6 jongen. Het eerste nestje brengen de ouders zelf groot. De jongen zijn zelfstandig na ongeveer 80 dagen zogen, maar blijven nog wel binnen de groep. Wanneer er een tweede nest wordt geboren, helpen de oudste jongen bij de opvoeding en verzorging. Tijdens deze periode doen de oudere jongen veel ervaring op en weten ze in de toekomst precies wat ze moeten doen. Bij de komst van een derde nestje worden de oudste jongen uit de groep verjaagd en beginnen zij een familie voor zichzelf.

Gedrag

Otters hebben een territorium (dit is een gebied wat de otters toe-eigenen om te jagen en te leven). Met een klier onder hun staart en door op steeds dezelfde plekken te poepen en te plassen - langs de randen van hun territorium - markeren ze hun grenzen om hun territorium duidelijk te maken aan andere otters. Wanneer er indringers worden gespot, worden deze met grof geweld door de hele groep verjaagd.

Status

Door de vervuiling en verwoesting van rivieren, zijn er steeds minder plekken voor de dwergotters om te overleven. Ook neemt door de vervuiling de visstand af, waardoor er te weinig voedsel is voor de otters om te overleven. Hierdoor raken veel otters in conflict met lokale vissers en worden gedood. Om een gezonde populatie binnen dierenparken te behouden en aandacht te vragen voor de problemen die zich in het wild afspelen, wordt er een EEP (populatie management programma) opgestart. Hier zal WILDLANDS ook aan mee doen. 

Bijzonderheden

Otters hebben een speciale vacht (pels) om zich in het koude water warm te houden. Wanneer de otter een duik maakt, wordt hij ‘achtervolgd’ door een spoor van belletjes. Dit komt doordat otters twee lagen vacht hebben: een dichte ondervacht die lucht vasthoudt en een waterdichte toplaag van lange haren. Tijdens de duik wordt de lucht uit de vacht geperst en hierdoor ontstaan de luchtbellen.

Meer informatie over dwergotters

Vandaag in Jungola

Lunchen in de jungle?

Heb je zin om heerlijk te lunchen midden in de grootste tropische kas van de wereld? Of heb je liever een lekker gekoeld drankje? Bij Rimbula Restaurant is het mogelijk. Neem plaats op het terras en hoor de gibbons zingen en zie vogels voorbij vliegen. Rondom het terras is er voor kinderen genoeg te beleven.