Webshop Tickets & reserveren

Introductie

De machtige ijsberen (Ursus maritimus) trekken zich niets aan van de onderzoekers op het Poolstation van Nortica. Ze gaan gewoon hun gang in de IJsberenbaai. Het zijn super goede zwemmers en ze zijn altijd te porren voor een spetterend spelletje in de golven. Onder in het poolstation kun je zien hoe soepel en makkelijk ze onder water bewegen.

Kenmerken

  • Gewicht: 200 tot 500 kg
  • Lengte: 2 tot 2,5 meter
  • Leeftijd: 20 tot 25 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Poolgebied
  • Leefstijl: Solitair
  • Voeding: Vleeseter

Status

  • IUCN status: Kwetsbaar
  • EEP

Uiterlijk

De ijsbeer is goed aangepast aan het koude klimaat van de Noordpool. Zijn dikke vacht houd hem goed warm. Ook valt hij door de witte kleur niet op in de sneeuw. Hierdoor ziet zijn prooi hem niet aan komen. De ijsbeer lijkt wit, maar zijn huid is zwart. Deze zwarte huid houdt warmte vast, in tegenstelling tot een witte huid die warmte weerkaatst. Om te jagen hebben ijsberen enorme klauwen en kaken. In de ijzige kou is het moeilijk om voedsel te vinden en wil je niet dat de prooi ontsnapt.

Leefomgeving

IJsberen leven in de barre omstandigheden van het Noordpoolgebied. Er zijn nog een paar populaties die voorkomen op Wrangel, Frans Jozefland, Spitsbergen, West en Noord-Alaska, Canadese Arctische Eilanden, Groenland en Centraal-Siberië. De beren leven grotendeels op het zee-ijs waar de zeehonden (hun prooi) voorkomen.

Voeding

IJsberen zijn letterlijk en figuurlijk vette beesten. Hun onderhuidse vetlaag beschermd de beren tegen de ijzige kou op de Noordpool. Om hun onderhuidse vetlaag bestaat een groot deel van hun voedsel uit zeehonden, maar soms hebben de beren geluk. Het kan wel eens voorkomen dat ze een aangespoelde walvis vinden. Dit is de jackpot! Want hier kan de ijsbeer wel dagen op teren. Een walviskarkas trekt daarom beren aan vanuit de hele regio.

Voortplanting

IJsberen leven solitair. Tijdens de paarperiode zoeken de mannelijke ijsberen vruchtbare vrouwen op om mee te paren. Om voor een geslaagde dekking te zorgen blijven de twee een aantal dagen bij elkaar in de buurt. Na de dekkingen graaft het vrouwtje een hol in de sneeuw (de kraamkamer). Hierin overwinterd zij en zal na 195 tot 265 dagen twee jongen werpen (van 600 gram). IJsberen kunnen bij een lange winter de draagtijd verlengen, zodat de jongen in een gunstiger periode worden geboren. De jongen worden 3 maanden gezoogd en verlaten in deze periode het hol niet. Na deze 3 maanden mogen de jongen de wereld buiten het hol verkennen. 3 jaar lang blijven de jongen bij hun moeder om te zogen en voor bescherming. Volwassen mannetjes worden gemeden aangezien zij de jongen doden. Wanneer de jongen oud genoeg zijn trekken ze er zelf op uit om een eenzaam leven op de poolkap te leiden.

Gedrag

IJsberen leven solitair en zijn erg territoriaal. Dat houdt in dat deze dieren alleen leven en alleen gezelschap hebben tijdens het groot brengen van hun jongen. Heel soms tolleren ijsberen andere soortgenoten, maar dan is er meestal voedsel in overvloed of om te paren. Om de ruige winter op de poolkap door te komen gaan de beren in winterrust. Dit dutje houden ze wel 4 tot 5 maanden vol. In deze periode worden ze soms even voor een korte periode wakker om even de benen te strekken.

Status

Klimaat verandering en de illegale jacht door mensen zijn de grootste bedreigingen voor de ijsbeer. De vlakte van zee-ijs waar de beren jagen neemt in hoog tempo af. Hierdoor trekken de beren naar de lokale dorpen waar ze overlast veroorzaken. Door de confrontaties met mensen worden ze verjaagd of gedood. Om de ijsbeerpopulatie in dierenparken gezond te houden is er een speciaal fokprogramma waar WILDLANDS aan mee doet. 

Naast het fokprogramma steunt WILDLANDS ook Polar Bears International.

Meer informatie over Polar Bears International

Bijzonderheden

Het ijs waar de ijsberen op leven is glad. Om niet uit te glijden hebben deze beren speciale slipzooltjes. De zwarte voetkussens zijn volledig bedekt met allemaal kleine bobbeltjes die weerstand geven op het ijs.

Wist je dat je dit dier in WILDLANDS ook kan adopteren? Met jouw adoptie draag je een steentje bij aan de dieren in WILDLANDS. Daarnaast gaat 50% van het bedrag naar duurzame projecten gericht op bescherming van bedreigde diersoorten via het WILDLANDS Natuur en Educatie Fonds (WNEF)

Meer informatie over adoptie  Adopteer direct   

 Meer informatie over ijsberen

Vandaag in Nortica