Webshop Tickets & reserveren

Introductie

De winter is niet de beste tijd om de sneeuwuil (Bubo scandiacus) te spotten. Door hun witte verenkleed zijn ze goed gecamoufleerd in de sneeuw. Wanneer je in Nortica voorbij Raccoon Creek bent kan het maar zo zijn dat je er één tegen het lijf loopt. Pas wel op! Want uilen zijn meesters in stilte en dus hoor je ze niet aankomen.

Kenmerken

  • Gewicht: 1,5 kg
  • Lengte: 75 cm
  • Leeftijd: tot 28 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Toendra
  • Leefstijl: Solitair
  • Voeding: Vleeseter

Status

  • Status: Kwetsbaar
  • EEP

Uiterlijk

Denk jij dat een wit verenkleed is geen goede camouflage is? Mis! Want in de sneeuw is een sneeuwuil bijna niet te zien. Alleen het mannetje is hagelwit. Het vrouwtje daarentegen heeft donkere vlekken, waardoor zij niet opvalt tijdens het broeden op de grond. Door speciale flexibele veren achter hun vleugelranden kunnen uilen geruisloos vliegen, waardoor hun prooi ze niet hoort aankomen. Een echte hinderlaag dus!

Leefomgeving

Sneeuwuilen hebben een breed verspreidingsgebied en komen voor in het uiterste noorden van Europa, Azië en Noord-Amerika. Hier leven ze op het toendragebied. Soms worden ze ook waargenomen in Nederland, maar het is wel een zeer zeldzame verschijning. Ze liften mee op vrachtschepen en zijn daarom soms te spotten in het waddengebied.

Voeding

Sneeuwuilen zijn uitmuntende jagers, soms jaagt het mannetje non-stop en legt een voorraad aan voor het vrouwtje. Hun favoriete prooi is de lemming. Wist jij dat een sneeuwuil wel 1600 lemmingen per jaar kan vangen? Ze slikken hun prooien geheel met huid, haar en botten door. Voor ons is dit moeilijk te verteren, maar uilen hebben daar wat op bedacht! Wanneer een uil zijn prooi heeft verteerd, braakt de vogel een bal op waarin alle onverteerde resten zitten. Dit noemen we een uilenbal (braakbal). Veel mensen vinden het erg leuk om deze ballen uit elkaar te pluizen en de botjes weer in elkaar te zetten. Zo kan je precies zien wat de uil voor het diner heeft gegeten!

Voortplanting

Anders dan bij veel andere uilen, broeden sneeuwuilen op de grond. Hier komt de schutkleur van het vrouwtje goed van pas. Het leggen van de eieren doet het vrouwtje in een ondiepe kuil, hier zal zij 3 tot 10 eieren leggen die na bijna een maand uitkomen. De uilskuikens hebben donkere bruingrijze veren in het begin en vallen hierdoor niet op tegen de donkere grond van de toendra. Na ongeveer 3 weken zullen de jongen het nest verlaten, maar worden nog wel tot een week of 7 door hun ouders gevoerd.

Gedrag

Sneeuwuilen leven vaak alleen. Tijdens de broedperiode zoeken ze hun vaste partner op om te gaan broeden en hun jongen groot te brengen. De mannetjes zijn erg zorgzaam, terwijl het vrouwtje haar broedtijd uitzit jaagt hij en brengt haar prooien. Wat een gentlemen!

Status

De sneeuwuil heeft het niet makkelijk. Door klimaatverandering wordt hun leefgebied steeds kleiner en wordt het moeilijker om voldoende voedsel te vinden. Het toenemende verkeer zorgt ervoor dat deze uilen worden verstoord tijdens het broeden en vroegtijdig het nest verlaten. Om ervoor te zorgen dat er een gezonde sneeuwuilenpopulatie blijft is er in dierenparken een EEP (populatie management programma) waar WILDLANDS ook aan mee doet.

Bijzonderheden

Door een anatomische afwijking in hun nekwervels kunnen uilen hun kop draaien tot wel 270°. Dit is erg handig, want uilen kunnen hun oogbollen niet bewegen. Op deze manier kunnen ze hun prooi wel van alle kanten in de gaten houden.

Wil jij je graag inzetten voor bedreigde diersoorten? Daar zijn we ontzettend blij mee.

Maak het verschil!

Vandaag in Nortica

Opwarmen in restaurant Zembla?

In het ijzige Nortica kun je je opwarmen in het restaurant van Zembla Food & Drinks! Op het terras heb je prachtig uitzicht op de pinguïns, ijsberen en de nieuwste aquariums van WILDLANDS!