Webshop Tickets & reserveren

Wist je dat je dit dier in WILDLANDS ook kan adopteren? Met jouw adoptie draag je een steentje bij aan de dieren in WILDLANDS. Daarnaast gaat 50% van het bedrag naar duurzame projecten gericht op bescherming van bedreigde diersoorten via het WILDLANDS Natuur en Educatie Fonds (WNEF)

Meer informatie over adoptie  Adopteer direct

Zo wit als sneeuw

Als je een sneeuwuil ziet dan is het gelijk duidelijk waar zij haar naam aan te danken heeft. Ze zijn sneeuw-wit. Mannetjes zijn in de regel witter dan de vrouwtjes die vaak wat gevlekt zijn. Dikke, warme veren bedekken zelfs hun snavel en tenen en bieden een effectieve isolatie tegen brullende wind en vriestemperaturen. Sneeuwuilen zijn in tegenstelling tot de meeste uilen ook overdag actief. Ze hebben goede ogen maar hun goede gehoor is vooral belangrijk bij het jagen op lemmingen die zich vaak onder de sneeuw bevinden.

Gegevens

  • Wetenschappelijke naam: Bubo scandiacus
  • Status in het wild: kwetsbaar

Voedsel

  • Lemmingen
  • Muizen
  • Sneeuwhoenders

Kenmerken

  • Spanwijdte: 1,70 meter
  • Leeftijd: Max. 28 jaar

Goed kijken

Alles aan het lichaam van een uil maakt het de ideale vogel voor het nachtleven. Een uil heeft het beste nachtzicht van elk dier en zijn gehoor is bijna net zo scherp. Bij uilen zijn de ogen zo groot in vergelijking met het hoofd dat er weinig ruimte is voor oogspieren, wat betekent dat uilen hun ogen niet kunnen bewegen. In plaats daarvan moeten uilen hun hele hoofd bewegen om de beweging van de prooi te volgen. Het hebben van vaste ogen geeft uilen echter een betere focus, waarbij beide ogen in dezelfde richting kijken. En hoewel het lijkt alsof uilen hun hoofd helemaal rond kunnen draaien, draaien de meeste uilen hun hoofd niet meer dan 270 graden in beide richtingen.

Stil als de nacht

Een andere belangrijke aanpassing voor uilen is de stille vlucht. Waar andere vogels stijve veren hebben die een suizend geluid maken als ze vliegen, hebben uilenveren zachte randen waardoor de vogels stil kunnen vliegen. Dit is belangrijk voor uilen, omdat ze op een prooi kunnen duiken zonder gehoord te worden.

Uilenballen

Uilen hebben geen tanden, dus ze kunnen niet op hun voedsel kauwen; ze moeten hun voedsel uit elkaar scheuren en de brokken doorslikken of hun prooi heel doorslikken. Ze hoesten of ‘werpen’ pakjes botten en haren van dieren op die ze niet kunnen verteren. Het ontleden van deze uilenballen (zoals menig onderzoeker heeft gedaan) onthult het dieet van de uil.

Vandaag in Nortica