Webshop Tickets & reserveren

Introductie

Deze grote waterknaagdieren zijn te bewonderen vanuit de houtzagerij in Nortica. Hier leeft een koppeltje Europese bevers vredig in hun burcht. De bevers zijn niet altijd actief, maar wanneer ze slapen zijn ze te bewonderen vanuit het boothuis. Wel zachtjes zijn anders worden ze wakker…

Kenmerken

  • Gewicht: 15 tot 35 kg
  • Lengte: 95 tot 135 cm
  • Leeftijd: 15 tot 20 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Meren en rivieren
  • Leefstijl: Familiegroepen
  • Voeding: Planteneter

Status

  • IUCN status: Niet Bedreigd

Uiterlijk

Een bever is te herkennen aan de dikke, geschubde en afgeplatte staart. Deze dieren worden vaak verward met de otter, maar er is een groot verschil. De otter is namelijk een roofdier en de bever is een knaagdier. Dat is duidelijk te zien aan hun grote voortanden die gebruikt worden om aan bomen te knagen. Deze tanden groeien hun hele leven door, dus het knagen van de bever is erg belangrijk voor het slijten van de tanden. De Europese bever is het grootste knaagdier van Europa.

Leefomgeving

De Europese bever komt voor in een groot deel van Europa en Noord-Azië. De bevers leven vooral in rivieren met aangrenzende bossen. De bevers zijn van enorm belang in deze gebieden en zorgen door het bouwen van de burchten voor groene oases. De bever heeft flink te lijden gehad door de jacht en daarom is de populatie behoorlijk uitgedund.

Voeding

De bever is een knaagdier. Dat is duidelijk te zien aan zijn grote voortanden waarmee hij een complete boom kan omknagen. Ondanks deze grote tanden is de bever gewoon een planteneter. Ze eten vooral waterplanten en takken. Van deze takken wordt de bast, blad en jonge scheuten gegeten.

Voortplanting

In januari en februari begint het paarseizoen van de Europese bever. Tijdens deze periode wordt er meerdere keren in het water gepaard. Het vrouwtje krijgt na 3,5 maand 2 tot 4 jongen. Deze jongen worden 3 maanden gezoogd, maar verlaten de burcht pas voor het eerst in de zomer. Het duurt best lang voor de jonge bevers net zo goed en behendig kunnen zwemmen als hun ouders. Na 2 á 3 jaar zijn de jongen volwassen en verlaten de burcht om zelf een partner te zoeken.

Gedrag

Bevers zijn erg nuttige dieren; ze bouwen namelijk burchten en dammen. Door deze bouwwerken in het water veranderen dode droge gebieden in levende oases. Door de blokkades in de rivieren ontstaan er kleine ondiepe stroompjes, waarin waterplanten groeien. De bevers eten deze planten en andere diersoorten komen er ook op af. De burcht van een bever dient als een huis voor de beverfamilie. Deze burcht is van alles voorzien: twee ingangen onder water, een nestkamer, voorraadkamer en een eetkamer. Er is zelfs nagedacht over een ventilatieschacht.

Status

Een tijd geleden was de bever nog een uitgestorven diersoort in Nederland, maar sinds 2003 is het knaagdier weer te zien in Nederland. Het uitsterven van de bever had vooral te maken met de jacht. De mooie pels, overlast en het dierlijke product castoreum (bevergeil) waren redenen om op de bever te jagen. Gelukkig neemt tegenwoordig de beverpopulatie toe en de natuur reageert daar erg goed op.

Vandaag in Nortica

Opwarmen in restaurant Zembla?

In het ijzige Nortica kun je je opwarmen in het restaurant van Zembla Food & Drinks! Op het terras heb je prachtig uitzicht op de pinguïns, ijsberen en de nieuwste aquariums van WILDLANDS!