Tickets bestellen

Aangepast aan de stad

Wasberen zijn kleine roofdieren en meteen te herkennen aan hun zwart-witte gezichtsmasker en ruige, zwartgeringde staart. De wasbeer is een van de weinige diersoorten die niet is beperkt door de verstedelijking en menselijke ontwikkeling. Wasberen zijn slimme dieren en hebben zich aangepast aan het leven met en in de buurt van mensen. Door boeren worden ze wel eens gezien als plaag, maar wasberen spelen een belangrijke rol voor ons ecosysteem door o.a. de knaagdierpopulaties waarop ze jagen te beheersen.

Gegevens

  • Wetenschappelijke naam: Procyon lotor
  • Status in het wild: niet bedreigd

Voedsel

Insecten, schaaldieren, kikkers, vissen, vruchten, bessen, noten, granen, aas en eetbaar afval.

Kenmerken

  • Lengte: 60 - 100 centimeter
  • Gewicht: 3 - 10 kilo
  • Leeftijd: 7 jaar

Intelligente ‘bandieten’

Wasberen zijn zeer intelligente en nieuwsgierige dieren. Ze hebben zeer behendige voorpoten, kunnen goed klimmen en staan erom bekend sloten te ontgrendelen en ramen en vuilnisbakken te openen. Wasberen zullen alles doen om aan allerlei soorten voedsel te komen. Deze dieren leren snel en zijn zelfs in staat om eerdere opgedane ervaringen te gebruiken om een nieuw probleem op te lossen.

Voedsel 'wassen'

Wasberen zijn veelal op plekken te vinden waar water in de buurt is. Het zijn geen jagers, maar ze kunnen goed ruiken en hebben gevoelige vingers die wasberen helpen bij de zoektocht naar voedsel. De wasbeer is niet kieskeurig wat betreft zijn voedsel en een echte alleseter. In ondiep water voelen ze onder stenen en in de modder of er zich voedsel bevindt. Ook brengt hij voedsel in zijn voorpoten naar het water, waar slakken en kikkers (vanwege giftige stoffen in de huid) zeer intensief worden gewassen en wordt hard voedsel (om het weker te maken) lang gewreven en geknepen in water. Vroeger werd dit gedrag aangezien voor het “wassen” van zijn voedsel. Hierdoor is de wasbeer aan zijn naam gekomen.

Vandaag in Nortica