Webshop Tickets & reserveren

Introductie

Heb jij deze bandieten al gespot? De wasberen (Procyon lotor) zetten in de houtzagerij van Nortica de boel op stelten. Wanneer ze klaar zijn met het ‘wassen’ van hun eten in de riviertjes, glippen ze stiekem het kantoor binnen om daar in de bureaulades te slapen.

Gegevens

  • Wetenschappelijke naam: Procyon lotor
  • Status in het wild: veilig

Voedsel

Insecten, schaaldieren, kikkers, vissen, vruchten, bessen, noten, granen, aas en eetbaar afval.

Kenmerken

  • Lengte: 60 - 100 centimeter
  • Gewicht: 3 - 10 kilo
  • Leeftijd: 7 jaar

Uiterlijk

In de nacht vallen deze draaideurcriminelen niet op. Door hun lichtgrijze tot zwarte vacht weten wasberen ongemerkt overal binnen te glippen. Erg iconisch zijn het zwarte masker en de zwarte strepen rondom zijn staart. Door hun lange dunne vingertjes weten ze overal voedsel tussenuit te peuteren en klimmen ze met gemak naar de meest onbereikbare plekken.

Leefomgeving

Van oorsprong komen wasberen voor in de loofbossen en prairies van Canada en Noord-Amerika, maar door hun goede aanpassingsvermogen zijn ze ook veel in steden te vinden. Wasberen passen zich zelfs zo goed aan dat ze tegenwoordig een invasieve exoot zijn in Europa en Azië.

Voeding

Wasberen zijn op plekken te vinden waar water in de buurt is. Het zijn geen jagers, maar ze kunnen goed ruiken en hebben gevoelige vingers die ze helpen bij de zoektocht naar voedsel. In het ondiepe water, onder stenen of in de modder voelen ze of er voedsel te vinden is. De wasbeer is niet kieskeurig wat betreft voedsel en is een echte alleseter. Soms vinden ze giftige kikkers of slakken. Deze prooien worden onderwater zeer intensief geknepen en gewassen om ze te ontdoen van hun gifstoffen. Vroeger werd dit gedrag aangezien voor het “wassen” van zijn voedsel. Hierdoor is de wasbeer aan zijn naam gekomen.

Voortplanting

Ze leven normaal gesproken liever alleen, maar tijdens de paarperiode zoeken het mannetje en vrouwtje elkaar op. In deze periode blijven ze een paar weken bij elkaar. Na een draagtijd van 63 dagen zal het vrouwtje een rustig plekje opzoeken (in bijvoorbeeld een holle boom). Hier zal zij 3 tot 7 jongen werpen die 12 weken worden gezoogd. De jonge wasberen kunnen al snel zelf naar voedsel zoeken en jagen, maar blijven vaak tot na de winter bij hun moeder.

Gedrag

Overdag zul je niet snel een wasbeer tegenkomen; ze zijn namelijk nacht-actief. Door hun goede reukvermogen is het een eitje om voedsel te vinden in het donker. Ze houden van hun privacy en leven daardoor liever alleen. Heel soms worden ze in groepjes gespot, maar dit zijn dan meestal een moeder met haar jongen

Status

Gewone wasberen zijn niet bedreigd. Met hun uitmuntende aanpassingsvermogen weten ze goed te gedijen in steden en dorpen. Van nature komen ze voor in Noord-Amerika, maar door ontsnappingen uit bont-boerderijen en door het houden als huisdier komen ze nu ook in Europa voor. Hier zijn ze een invasieve soort en daar hebben de inheemse soorten onder te leiden. Daarnaast zijn wasberen drager van een spoelworm (Baylisascaris procyonis). Deze parasiet is voor de wasbeer zelf ongevaarlijk, maar mensen kunnen er erg ziek van worden.

Bijzonderheden

Wasberen zijn zeer intelligente en nieuwsgierige dieren. Deze dieren leren snel en kunnen vanuit eerdere ervaringen nieuwe problemen oplossen. Door hun behendige voorpoten kunnen deze dieren ook goed klimmen, staan ze erom bekend sloten te ontgrendelen en kunnen ze ramen en vuilnisbakken openen. Wasberen zullen er alles doen om aan hun voedsel te komen….

Meer informatie over de wasbeer

Vandaag in Nortica

Opwarmen in restaurant Zembla?

In het ijzige Nortica kun je je opwarmen in het restaurant van Zembla Food & Drinks! Op het terras heb je prachtig uitzicht op de pinguïns, ijsberen en de nieuwste aquariums van WILDLANDS!