Webshop Mijn WILDLANDS Tickets & reserveren

Introductie

Let op: houd je nootjes goed in de gaten! De Chinese gestreepte boomeekhoorns (Tamiops swinhoei) in Raccoon Creek zijn namelijk de hele dag op zoek naar voedsel voor hun wintervoorraad. Soms hebben ze zoveel voorraden dat ze niet meer weten waar ze al die noten en zaden hebben verstopt. Dat noemen we nu echte hoarders.

Kenmerken

  • Gewicht: 85 tot 89 gram
  • Lengte: 10 tot 13 cm
  • Leeftijd: 7 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Naaldbossen
  • Leefstijl: Solitair
  • Voeding: Alleseter

Status

  • IUCN status: Niet Bedreigd

Uiterlijk

Chinese gestreepte boomeekhoorns zijn een stuk kleiner dan de rode eekhoorns die in Nederland voorkomen en hebben ook een minder volle staart. Deze soort valt op door de strepen op zijn rug en de witte pluimpjes op de oren. De vrouwtjes van deze eekhoorns zijn - in tegenstelling tot veel andere diersoorten - groter dan de mannetjes.

Leefomgeving

In de bergen van Zuidoost-Azië leeft de Chinese gestreepte boomeekhoorn net onder de sneeuwgrens. Je ziet ze vooral in de loof- en azaleawouden en deze dieren slapen in boomholtes. Ze zijn weinig op de grond te vinden en trekken zich vaak terug in de boomtoppen, waar ze veilig zijn voor roofdieren die op de grond leven.

Voeding

Deze eekhoorns eten vooral plantaardig. Zo zijn ze dol op plantenscheuten, fruit, zaden en nectar, maar eieren en sappige insecten laten ze ook zeker niet aan zich voorbij gaan. Net als veel andere eekhoornsoorten leggen ze voedselvoorraden aan voor de winter.

Voortplanting

Tijdens de paarperiode strijden meerdere mannen om één vrouwtje. Na een draagperiode van 6 weken worden er 3 á 4 jongen geboren. De jongen worden blind en kaal geboren en zogen dan 4 tot 6 weken bij hun moeder. Daarna zijn ze zelfstandig, maar blijven nog wel een tijd bij hun moeder in de buurt.

Gedrag

Eekhoorns hebben een belangrijke rol in de bossen waar ze voorkomen. Zij verspreiden namelijk de zaden en pitten van planten tijdens het aanleggen van hun voorraden. Soms vergeten ze een voorraad en dan kunnen deze zaden ontkiemen tot een nieuwe boom of struik.

Bijzonderheden

Bij veel dieren die overwinteren wordt het woord ‘winterslaap’ gebruikt, maar dit is niet altijd correct… Het dier gaat vaak in een winterrust: ze zijn dan minder actief en slapen veel, om zo minder energie te verbranden. Chinese gestreepte boomeekhoorns gaan ook in een winterrust en overleven dan op de voedselvoorraden die ze in de zomer en herfst hebben aangelegd.

Vandaag in Nortica

Opwarmen in restaurant Zembla?

In het ijzige Nortica kun je je opwarmen in het restaurant van Zembla Food & Drinks! Op het terras heb je prachtig uitzicht op de pinguïns, ijsberen en de nieuwste aquariums van WILDLANDS!