Webshop Tickets & reserveren

Wil jij je graag inzetten voor bedreigde diersoorten? Daar zijn we ontzettend blij mee.

Maak het verschil!

Introductie

Hoog in de bomen van Rimbula zitten ze verscholen, de withandgibbons (Hylobates lar). Iedere ochtend laten ze hun luide serenade horen. Het gezang klinkt heel romantisch, maar eigenlijk laten ze weten dat je niet welkom bent. Ach… zolang je niet in een 15 meter hoge boom klimt, is er niets aan de hand.

Kenmerken

  • Gewicht: 4 tot 7,5 kg
  • Lengte: 40 tot 42 cm
  • Leeftijd: 50 jaar

Voedsel

  • Gebied: Tropisch regenwoud
  • Leefstijl: Familiegroep
  • Voeding: Alleseter

Status

  • IUCN status: Bedreigd
  • EEP

Uiterlijk

Net als mensen kunnen withandgibbons verschillende haarkleuren hebben. De withandgibbons in WILDLANDS zijn blond, maar veel andere gibbons hebben bruin, zwart of grijs haar. Eén ding hebben ze allemaal gemeen: de witte rand beharing om hun gezicht en aan hun handen. De handen van gibbons zijn erg bijzonder: hun duimen zijn namelijk erg klein en zit ver naar achteren. Hierdoor kunnen ze met gemak van tak naar tak slingeren zonder dat hun duim in de weg zit.

Leefomgeving

Withandgibbons leven hoog in de bomen in het tropisch regenwoud van Zuidoost-Azië. Ze komen daar voor in Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar en Thailand. Vroeger waren ze ook te vinden in China, maar daar zijn ze zeer waarschijnlijk uitgestorven.

Voeding

Gibbons komen bijna nooit op de grond en zijn volledig aangepast aan het leven in de boomtoppen. Ze zijn afhankelijk van het voedsel wat daar te vinden is. De helft van hun dieet bestaat daarom ook uit fruit. Dit is niet het zoete fruit dat we in de supermarkt kopen, maar bijvoorbeeld groene wrange vijgen. Ook worden er veel bladeren en bloemen gegeten en ook een vogeleitje of sappige insecten laten ze zeker niet liggen. In totaal zijn er wel honderd verschillende plantensoorten die de gibbons herkennen en eten.

Voortplanting

m zijn. Luid zingend geeft de gibbon aan, dat Elke gibbonsoort heeft een eigen kreet, waaraan ze kunnen worden herkend. Maar door de verdwijning van het tropisch regenwoud nemen de aantallen van bijna elke gibbonsoort op de wereld af.

Gedrag

Gibbons zijn buiten hun eigen gezin niet erg sociaal. Ze zijn zelfs erg territoriaal wat betreft hun leefgebied. Om duidelijk te maken waar hun leefgebied is, houdt het stel een luid duet wat kilometers ver nog te horen is: zo weten andere gibbons dat ze uit de buurt moeten blijven. Ook kunnen ze elkaar op deze manier terug vinden in het dichte bladerdek van het oerwoud.

Status

Withandgibbons zijn bedreigd in het wild. Net als bij veel andere dieren komt dit door de kap van het regenwoud. Ook worden er veel gibbonjongen gevangen uit het wild, om als huisdier te worden verkocht op de zwarte markt. Om een gezonde populatie te behouden is er een EEP (soortbehoudprogramma) binnen dierenparken. WILDLANDS doet hier ook aan mee en is beheerder van dit stamboek.

Bijzonderheden

Ze lijken niet veel op ons, maar gibbons zijn toch echt mensapen. Door hun DNA, intelligentie, handige duimen en het geen staart hebben, worden ze tot deze groep gerekend. De gibbon lijkt van alle mensapen het minste op ons en dat komt door hun specialisatie in de boomtoppen. Met hun lange armen, speciale duimen en vocaal vermogen zijn gibbons volledig aangepast op het leven in de bomen.

Vandaag in Jungola

Lunchen in de jungle?

Heb je zin om heerlijk te lunchen midden in de grootste tropische kas van de wereld? Of heb je liever een lekker gekoeld drankje? Bij Rimbula Restaurant is het mogelijk. Neem plaats op het terras en hoor de gibbons zingen en zie vogels voorbij vliegen. Rondom het terras is er voor kinderen genoeg te beleven.