Webshop Tickets & reserveren

Wist je dat je dit dier in WILDLANDS ook kan adopteren? Met jouw adoptie draag je een steentje bij aan de dieren in WILDLANDS. Daarnaast gaat 50% van het bedrag naar duurzame projecten gericht op bescherming van bedreigde diersoorten via het WILDLANDS Natuur en Educatie Fonds (WNEF)

Meer informatie over adoptie  Adopteer direct

Dobberende nijlpaarden

Grote kans dat je twee ogen, een stel neusgaten en kwispelende oren ziet in het water bij het leefgebied van de nijlpaarden. Nijlpaarden brengen de dag in of bij het water door. Ondanks hun naam zijn ze geen familie van paarden. In feite zijn hun naaste verwanten walvissen en dolfijnen! En als je ziet hoe nijlpaarden zijn aangepast aan het leven onder water, dan begrijp je het. Met hun ogen, oren en neusgaten bovenop het hoofd kunnen nijlpaarden horen, zien en ademen terwijl het grootste deel van hun lichaam onder water is. Ze blijven moeiteloos 5 minuten onder water. Nijlpaarden kunnen zelfs onder water slapen, met behulp van een reflex waarmee ze kunnen dobberen, ademhalen en weer naar beneden zinken zonder wakker te worden.

Gegevens

  • Wetenschappelijke naam: Hippopotamus amphibius
  • Status in het wild: kwetsbaar

Voedsel

Gras

Kenmerken

  • Leeftijd: 35 jaar
  • Gewicht: 3200 kilo
  • Lengte: 3 meter

Droge huid

Nijlpaarden hebben snel last van een droge huid wanneer zij te lang uit het water blijven, dus overdag liggen zij veel in het water. Ze hebben geen echte zweetklieren; in plaats daarvan scheiden nijlpaarden een soort zonnebrandcrème uit. Dit creëert een laag slijm die de huid van de nijlpaard tegen de zon beschermt en vochtig houdt. 's Avonds, nadat de hete zon is ondergegaan, komen nijlpaarden een nachtje grazen uit het water! Ondanks hun enorme gewicht, eten nijlpaarden gemiddeld slechts 40 kilogram voedsel per nacht.

Luidruchtige dieren

Nijlpaarden kunnen heel luidruchtig zijn. Ze gebruiken snuiven, mopperen, 'piepende ademhaling' en andere geluiden om met andere nijlpaarden te communiceren. Als iemand van de groep begint te roepen, 'klinkt' de rest van de familie langs de lijn. Ook als nijlpaarden zich bedreigd voelen, kunnen ze flink lawaai maken. Want nijlpaarden behoren tot de gevaarlijkste en meest agressieve zoogdieren. Om vijanden af te weren, kan een nijlpaard dreigen door te 'geeuwen', zijn hoofd te schudden, te brullen en te grommen. De indrukwekkende lange hoektanden worden soms ook gebruikt bij de verdediging of het vechten met andere nijlpaarden.

Meer informatie over nijlpaarden

Vandaag in Serenga