Webshop Tickets & reserveren

Introductie

Deze volslanke dieren zijn te vinden in Serenga. Hier liggen de nijlpaarden (Hippopotamus amphibius) gezellig in het water. Pas wel op! Nijlpaarden zijn de gevaarlijkste dieren van Afrika. Om toch heel dichtbij te komen kan je in WILDLANDS nijlpaarden onderwater bewonderen.

Kenmerken

  • Gewicht: 3000 tot 3500 kg
  • Lengte: 3 meter
  • Leeftijd: 35 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Rivieren
  • Leefstijl: Kuddes
  • Voeding: Planteneter

Status

  • IUCN status: Kwetsbaar
  • EEP

Uiterlijk

Nijlpaarden zijn makkelijk te herkennen. Ze zijn groot, rond en hebben geen haar. Ook hun bek is gigantisch en heeft enorme hoektanden. Nijlpaarden zijn niet voor niks een van de gevaarlijkste dieren van Afrika. Met deze tanden bijten ze met gemak een 3 meter lange krokodil in twee├źn.

Leefomgeving

Nijlpaarden komen in bijna geheel Midden en Zuid-Afrika voor en leven daar in de rivieren en meren. Hier spelen ze een belangrijke rol. Door de bemesting van de nijlpaarden maken van een steriele omgeving een levende oase. De voedingsstoffen van de mest groeien de waterplanten en de populatie vissen in dit gebied enorm. Zonder de nijlpaarden zou het maar een dooie boel zijn.

Voeding

Nijlpaarden zijn echte grazers. ‘S nachts wanneer de zon onder gaat gaan de nijlpaarden aan land om te grazen. In een nacht kunnen ze wel 60 kg gras eten. Overdag liggen ze in het water om watersla en andere waterplanten te eten. Nijlpaarden staan bekend om hun bijzondere manier van poepen, want wat erin gaat komt er ook weer uit. Met hun staart slingeren ze de poep in de rondte. Dit doen ze altijd in het water.

Voortplanting

Nijlpaarden hebben een draagtijd van ongeveer 8 maanden. Daarna wordt er één jong geboren. Dit jong wordt een jaar lang onder water gezoogd. Na ongeveer 6 tot 15 jaar worden de vrouwtjes geslachtsrijp. De mannetjes kunnen al eerder paren, maar moeten nog behoorlijk groeien om te concurreren met een volwassen man. De mannetjes vechten namelijk om een eigen stukje territorium waarin de vrouwtjes leven.

Gedrag

Nijlpaarden kunnen heel luidruchtig zijn. Ze gebruiken snuiven, mopperen, 'piepende ademhaling' en andere geluiden om met andere nijlpaarden te communiceren. Als iemand van de groep begint te roepen, 'klinkt' de rest van de familie langs de lijn. Ook als nijlpaarden zich bedreigd voelen, kunnen ze flink lawaai maken. Nijlpaarden behoren tot de gevaarlijkste en meest agressieve zoogdieren. Om vijanden af te weren, kan een nijlpaard dreigen door te 'geeuwen', zijn hoofd te schudden, te brullen en te grommen. De indrukwekkende lange hoektanden worden soms ook gebruikt bij de verdediging of het vechten met andere nijlpaarden.

Status

Nijlpaarden worden bedreigd in het wild. Door de jacht op vlees en ivoor worden ze veel gestroopt. Maar ook door veel conflicten met de mens. De nijlpaarden kunnen veel schade aanrichten aan landbouwgebieden en vallen mensen en boten aan die te dicht bij komen. Hierdoor worden ze vaak doodgeschoten. Dit heeft drastische gevolgen voor de natuur. Om een gezonde nijlpaarden populatie te behouden in dierenparken is er een speciaal fokprogramma waar WILDLANDS aan mee doet.

Bijzonderheden

Nijlpaarden krijgen snel last van een droge huid wanneer zij te lang uit het water blijven, dus overdag liggen ze veel in het water. Daarnaast hebben ze geen echte zweetklieren; in plaats daarvan scheiden nijlpaarden een soort zonnebrandcrème uit. Dit creëert een laag slijm die de huid van de nijlpaard tegen de zon beschermt en vochtig houdt.

Meer informatie over nijlpaarden

Wist je dat je dit dier in WILDLANDS ook kan adopteren? Met jouw adoptie draag je een steentje bij aan de dieren in WILDLANDS. Daarnaast gaat 50% van het bedrag naar duurzame projecten gericht op bescherming van bedreigde diersoorten via het WILDLANDS Natuur en Educatie Fonds (WNEF)

Meer informatie over adoptie  Adopteer direct

Vandaag in Serenga