Webshop Tickets & reserveren

Wil jij je graag inzetten voor bedreigde diersoorten? Daar zijn we ontzettend blij mee.

Maak het verschil!

Introductie

Deze bijzondere verschijning is niet in elk dierenpark te zien. Maar in de woestijn van Serenga is de onager (Equus hemionus onager) wel te vinden. Ze lopen hier samen met de kamelen en zijn vanuit de ontspoorde trein én de safaritruck van heel dichtbij te zien.

Gegevens

  • Wetenschappelijke naam: Equus hemionus
  • Status in het wild: bedreigd

Voedsel

Grassen en vetplanten

Kenmerken

  • Leeftijd: 25 jaar
  • Lengte: 2-2,5 meter
  • Gewicht: 200-260 kilo

Uiterlijk

De onager wordt ook wel paardezel of halfezel genoemd. Dat komt doordat ze meer op paarden dan op ezels lijken. Door hun lichte zandkleurige vacht kunnen ze goed tegen het hete zonlicht van de woestijn. Erg kenmerkend bij de onager is de donkere rugstreep die overloopt in zijn donkere korte manen.

Leefomgeving

Onagers komen voor in Zuid-, West- en Midden-Azië. Hier leven ze op de droge vlaktes (semiwoestijn) waar maar weinig vegetatie is te vinden. Door het verdwijnen van andere Aziatische wilde ezelsoorten worden de onagers ook op andere plekken uitgezet om de rol van de verdwenen ezels in te vullen.

Voeding

Onagers eten voornamelijk gras. Alleen is het gras dat op de droge vlaktes groeit erg stug en droog. Om toch aan vocht te komen eten ze ook veel vetplanten en stampen ze planten kapot om zo bij de sappige delen te komen. En als er in de winter sneeuw ligt, eten ze de sneeuw op om zo aan water te komen.

Voortplanting

Onagers zijn na twee jaar al geslachtsrijp, maar meestal krijgen ze pas een jong wanneer ze drie á vier jaar oud zijn. Tijdens de paartijd worden de hengsten erg territoriaal en kunnen ook zeer agressief achter de merries aan jagen. Als een vrouwtje gedekt wordt, komt er na 11 maanden draagtijd een veulen ter wereld. De moeder is erg close met haar veulen en andere ezels uit de kudde worden op afstand gehouden. Het kan voorkomen dat een hengst de veulens verdrijft, zodat hij de merries opnieuw kan dekken.

Gedrag

Onagers hebben een erg wisselde manier van samenleven. Soms leven ze in een harem bestaande uit een dominante hengst met een aantal merries. Maar buiten het paarseizoen kan het voorkomen dat meerdere harems samen komen en een grote groep vormen van een paar honderd dieren. Onagers zijn vluchtdieren dus wanneer ze worden aangevallen door bijvoorbeeld een roofdier, slaan ze op de vlucht. Maar wanneer onagers in het nauw worden gedreven, zullen ze in de aanval gaan door te bijten en te trappen.

Status

De vermindering van leefgebied en jacht op het vlees en de huid zorgen ervoor dat de onager wordt bedreigd. Ook veel paardenziektes zoals de Zuid-Afrikaanse paardenpest, zijn een grote bedreiging. Er zijn verschillende programma’s om de onager te beschermen. Ook in dierentuinen is een EEP (soortbehoudprogramma) waar WILDLANDS aan bijdraagt.

Vandaag in Serenga

Eten aan de rand van de Savanne?

Momma’s Restaurant is prachtig gelegen aan de rand van de Savanne. Vanaf het terras zie je de neushoorns, zebra’s en giraffes rustig grazen.