Webshop Tickets & reserveren

Introductie

Wanneer je op safari gaat door de woestijn in Serenga, kan het maar zo zijn dat een van de eigenwijze kamelen (Camelus bactrianus) midden op het pad ligt. Als dat het geval is moet je veel geduld hebben; ze staan namelijk niet zomaar op.

Kenmerken

  • Gewicht: 400 tot 500 kg
  • Lengte: 200 tot 300 cm
  • Leeftijd: 35 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Woestijn
  • Leefstijl: Familiegroep
  • Voeding: Planteneter

Status

  • Gedomesticeerd

Uiterlijk

Kamelen zijn erg karakteristieke dieren. Anders dan bij dromedarissen hebben kamelen twee bulten in plaats van één. Deze bulten zijn gevuld met vet. Wanneer de kamelen voldoende voedsel en water hebben, staan deze bulten rechtop en bij schaarste (wanneer de voorraad bijna op is) gaan ze hangen. Erg kenmerkend bij kameelachtigen zijn de gespleten lippen en de twee tenen aan de poten. Met kussens onder hun poten zakken ze niet weg in het woestijnzand en hun lange wimpers zorgen ervoor dat er geen zand en stof in hun ogen terecht komt.

Leefomgeving

De ‘echte’’ wilde kameel komt alleen nog voor in Gobiwoestijn van China en Mongolië en de gewone huiskameel in de andere delen van Centraal-Azië. Hier trekken ze in een karavaan door de woestijnduinen op zoek naar vlaktes om te grazen. Doordat de kameel een populair huisdier is, zijn ze ook meegebracht naar andere delen op de wereld. Zo leven er tegenwoordig ook kamelen in Australië.

Voeding

Kamelen kunnen overleven op zeer schrale voeding. Vaak moeten ze het doen met korte droge grassen en stekelige struikjes. Ook kunnen ze erg lang zonder water. In vruchtbare periodes (als er een overvloed aan voedsel is) slaan de kamelen vet in hun bulten op. Dit vet is een reserve voor moeilijke tijden. Wanneer kamelen water tegenkomen drinken ze soms wel 100 liter met een snelheid van wel 60 liter per minuut! Door de schaarste aan water in de woestijn zweten kamelen bijna niet. Dit doen ze alleen wanneer de temperatuur boven de 40 C° komt.

Voortplanting

Tijdens de bronstperiode blazen mannelijke kamelen hun slijmvliesplooi op. Deze plooi zit in hun bek en bij het opblazen laten ze veel slijm lopen. De vrouwtjes vinden dit erg aantrekkelijk. Tijdens deze bronstperiode worden de mannetjes agressief en bijten en spugen om de groep te beschermen. Net als vicuña’s paren kamelen liggend. Na een geslaagde dekking worden er na 13 maanden 1 á 2 jongen geboren. De jonge kamelen kunnen binnen een paar minuten al staan en lopen gelijk met de groep mee.

Gedrag

Kamelen leven in kleine groepen tot 20 dieren, bestaande uit vrouwtjes met hun jongen onder begeleiding van een man. Dit mannetje leidt de groep naar voedsel en water. Door met beide poten aan één kant van het lichaam tegelijk te bewegen, lopen kamelen in een constante snelheid. Hierdoor maken ze tijdens het lopen een zwaaiende beweging, dus ga nooit naast een kameel lopen...

Status

Kamelen worden al eeuwenlang als huisdier gehouden. Met hun enorme uithoudingsvermogen en het feit dat ze wel 280 kg kunnen tillen, worden ze in het land van herkomst als lastdier gebruikt. Ook worden ze om hun vlees en voedzame melk gehouden. De huiskameel doet het goed, maar zijn voorouder de wilde kameel (Camelus ferus) is ernstig bedreigd. Door het verminderen van leefgebied en de jacht voor het vlees zijn nog maar een paar individuen die voorkomen in de Gobiwoestijn.

Bijzonderheden

Kamelen worden ook wel het schip van de woestijn genoemd. Door de zwaaiende bewegingen werden veel reizigers die op de kamelen reden ‘zeeziek’. Daarnaast is het ook geen slome taxirit, want wanneer ze beginnen te rennen kunnen ze wel een snelheid van 36 km per uur bereiken.

Meer informatie over kamelen

Vandaag in Serenga

Eten aan de rand van de Savanne?

Momma’s Restaurant is prachtig gelegen aan de rand van de Savanne. Vanaf het terras zie je de neushoorns, zebra’s en giraffes rustig grazen.