Webshop Tickets & reserveren

Bikkels in de woestijn

Onverstoorbaar drentelen de kamelen langs de ontspoorde trein in de zanderige Serenga-woestijn. Ook als je langs rijdt tijdens een trucksafari, gaan ze rustig door met hun zoektocht naar een eetbaar hapje. Op de dorre steppe groeit maar weinig en kamelen zijn dan ook niet kieskeurig. Stekelig, zout of bitter, een hongerige kameel zet overal zijn tanden in. Het zijn echte bikkels: ze overleven wekenlang zonder eten of drinken en kunnen tot wel 500 kilo dragen over hele lange afstanden. Vandaar dat ze ook wel het ‘schip van de woestijn’ genoemd worden.

Gegevens

  • Wetenschappelijke naam: Camelus bactrianus
  • Status in het wild: ernstig bedreigd

Voedsel

Iedere soort plant

Kenmerken

  • Leeftijd: 35 jaar
  • Gewicht: 400-500 kilo
  • Hoogte: 1,6-1,8 meter

Bult met voorraad

Misschien wist je het al, maar de bulten op de rug van de kameel bevatten geen water, maar vet. Het is een energievoorraad voor krappe tijden. Als de bulten slap hangen, heeft de kameel een deel van de voorraad gebruikt. In de woestijn is weinig water te vinden. Kamelen kunnen wekenlang zonder drinken overleven. Als een kameel drinkt, dan drinkt hij bijzonder veel. Zet eens zestig literflessen met kraanwater op een rij. Dat is heel wat, of niet? Als het moet, drinkt een kameel deze hoeveelheid in één minuut op. Baby-kamelen worden trouwens zonder bulten geboren, die krijgen ze pas als ze vast voedsel beginnen te eten.

Winterjas

De dikke vacht beschermt de kamelen zowel tegen extreme hitte als extreme kou. Overdag kan het heel heet worden in de woestijn, maar 's nachts kan de temperatuur dalen tot ver onder het vriespunt. 's Winters hebben kamelen een dikke vacht, die in de lente wordt geruid. Hierbij vallen grote plukken haar in één keer uit.

Meer informatie over kamelen

Vandaag in Serenga