Webshop Tickets & reserveren

Leven in de woestijn

Vicuña's zijn sierlijke dieren en erg goed aangepast aan barre omstandigheden. Zelfs op de droogste plek op aarde kunnen vicuña’s overleven. Ze eten grassen die nauwelijks water bevatten en hebben geen vetbulten, zoals kamelen en dromedarissen. Hierdoor moeten ze om de paar dagen drinken en dat kan dan zelfs zout water zijn. Het zijn sociale dieren die leven in familiegroepen bestaande uit één mannetje, een aantal vrouwtjes en hun jongen. Het mannetje beschermt de groep tegen soortgenoten en roofdieren.

Gegevens

  • Wetenschappelijke naam: Vicugna vicugna
  • Status in het wild: niet bedreigd

Voedsel

Lage grassoorten

Kenmerken

  • Grootte: 110 - 190 centimeter hoog
  • Gewicht: 35 - 65 kilo
  • Leeftijd: 24 jaar

Kleine kameelachtige

De vicuña is de wilde voorouder van de als vee gehouden alpaca. Hun meest naaste verwant is de guanaco, die de wilde voorouder is van de eveneens als vee gehouden lama. Ze behoren, samen met de kameel en dromedaris, tot de kameelachtigen. De vicuña is de kleinste soort in deze familie.

Waardevolle wol

Vicuña-wol behoort tot de waardevolste ter wereld. De Inca’s gebruikten het, maar doodden hierbij de dieren niet. Europese kolonisten maakten wel jacht op de dieren, waardoor ze bijna uitstierven. Daarom werd de vicuña in 1825 als eerste diersoort in Zuid-Amerika officieel beschermd verklaard. Tegenwoordig wordt in sommige gebieden weer de oude methode gebruikt om hun kostbare wol te winnen. Hierbij worden de dieren gevangen, geschoren en vervolgens weer vrij gelaten.

Vandaag in Serenga