Webshop Tickets & reserveren

Introductie

De vicuña (Vicugna vicugna) is het kleinste lid van de kameelachtigen. Vanuit de ontspoorde trein die in het midden van de woestijn in Serenga ligt zijn deze dieren goed te zien. Ook de nandoes, die samenleven met de vicuña’s, komen regelmatig even voorbij lopen.

Kenmerken

  • Gewicht: 35 tot 65 kg
  • Lengte: 110 tot 190 cm
  • Leeftijd: 15 tot 25 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Bergvlaktes
  • Leefstijl: Familiegroep
  • Voeding: Planteneter

Status

  • IUCN status: Niet Bedreigd
  • EEP

Uiterlijk

Vicuña’s zijn kameelachtigen en dat kun je duidelijk zien aan de gespleten lippen en het feit dat ze geen voortanden in hun bovenkaak hebben. Ook opvallend zijn de tenen. Vicuña’s hebben geen hoeven maar twee tenen. De mannetjes hebben speciale ‘vechttanden’ die ze gebruiken tijdens het beschermen van hun territorium. Vicuña’s hebben erg dikke wol die hen beschermt tegen de kou. De binnenkant van hun benen zijn dun behaard om zo overtollige warmte kwijt te raken.

Leefomgeving

Vicuña’s leven op de grasvlaktes in Zuid-Peru, West-Bolivia, Noordwest-Argentinië en Noord-Chili. Hier leven ze op 3500 tot 5500 meter hoogte. Deze gebieden zijn vaak droog en dun begroeit en er is weinig zuurstof aanwezig. Er liggen veel gevaren op de loer zoals poema’s, vossen en mensen. De vicuña’s zijn hier op aangepast en kunnen zich makkelijk over deze ruige gebieden en open vlaktes bewegen.

Voeding

Door dat vicuña’s in de bergen leven is de vegetatie erg taai en stug. De vicuña’s leven van korte taaie grassen en de blaadjes en bast van kleine doornachtige struikjes. In tegenstelling tot kamelen kunnen vicuña’s niet lang zonder water en zoeken altijd naar gebieden met beekjes in de buurt.

Voortplanting

Tijdens het paren gaat het vrouwtje op de grond liggen. Dit is anders dan bij andere hoefdieren, want die paren staand. Na de dekking is er een draagtijd van 330 tot 350 dagen (bijna 12 maanden). Na de draagtijd wordt er één jong geboren. Na tien maanden worden de jongen verstoten om zo inteelt te voorkomen. De jonge vrouwen gaan op zoek naar een eigen kudde en de mannetjes sluiten zich vaak aan bij een mannengroep. Na twee jaar zijn de dieren geslachtsrijp.

Gedrag

Vicuña’s zijn sociale dieren die in familiegroepen leven. Deze groepen bestaan uit vrouwtjes met hun jong (een cria) en een mannetje. De mannetjes zijn erg territoriaal en tolleren geen andere volwassen mannen binnen hun territorium. Wanneer er andere man wordt gespot, zal deze worden verjaagd door bijten en spugen. De mannetjes die geen familiegroep hebben leven vaak samen in een vrijgezellengroep. Dit is veiliger, aangezien er altijd wel iemand alert is. Vicuña’s zijn vluchtdieren. Als ze op de vlucht slaan kunnen ze een snelheid van wel 47 km per uur bereiken!

Status

De vicuña is de wilde variant van de gedomesticeerde alpaca. Net als de alpaca heeft de vicuña erg zachte kostbare wol. De wol van de vicuña is zelfs de kostbaarste wol ter wereld. Hierdoor werd de vicuña erg bejaagd en gedood voor zijn vlees en wol. Uiteindelijk bleven er nog maar 6000 vicuña’s over. Tegenwoordig zijn door speciale fokprogramma’s de aantallen weer gestegen en is de status van bedreigd naar niet bedreigd veranderd. Ook in WILDLANDS doen we mee aan een EEP (populatie management programma) binnen dierentuinen. 

Bijzonderheden

Vicuña’s hebben een erg krachtig en groot hart. Hun bloed kan meer zuurstof opnemen en de rode bloedcellen leven 2,5 keer langer dan die van andere diersoorten. Door deze aanpassingen kunnen vicuña’s probleemloos overleven op grote hoogtes met een laag zuurstof gehalte zonder in ademnood te komen.

Vandaag in Serenga

Eten aan de rand van de Savanne?

Momma’s Restaurant is prachtig gelegen aan de rand van de Savanne. Vanaf het terras zie je de neushoorns, zebra’s en giraffes rustig grazen.