Webshop Tickets & reserveren

Wil jij je graag inzetten voor bedreigde diersoorten? Daar zijn we ontzettend blij mee.

Maak het verschil!

Introductie

Heb je de Birmese bergschildpad (Manouria emys) al ontdekt? Deze reptielen zijn in het wild ernstig bedreigd, maar in WILDLANDS vind je ze in de Jungle Arena van Rimbula. Wel goed kijken! Door hun bruine schild zijn ze makkelijk te verwarren met een steen, maar een echte avonturier moet dit verschil kunnen zien.

Kenmerken

  • Gewicht: 30 tot 40 kg
  • Lengte: 60 tot 65 cm
  • Leeftijd: +70 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Vochtige bergbossen
  • Leefstijl: Solitair
  • Voeding: Planteneter

Status

  • IUCN status: Ernstig bedreigd
  • EEP

Uiterlijk

De Birmese bergschildpad of bruine landschildpad is de grootste Aziatische landschildpaddensoort. Zijn naam beschrijft duidelijk hoe dit reptiel er uitziet: ze hebben namelijk een bruin schild. Aan het schild van een schildpad kan je veel aflezen. Zo zie je aan de onderkant van het schild of het een mannetje of een vrouwtje is. Wanneer een landschildpad een hol buikschild heeft, is het een mannetje en wanneer plat, een vrouwtje. Ook is er duidelijk verschil in staartlengte; mannetjes hebben een lange staart en vrouwtjes een korte.

Leefomgeving

Azië is het continent waar de Birmese bergschildpad voorkomt. Hier zijn ze te vinden in Bangladesh, India, Indonesië, Maleisië, Myanmar en Thailand. In de vochtige bergbossen (hun leefomgeving) zoeken ze vooral de beschutting en zijn ze vaak te vinden in de buurt van poeltjes en rivieren.  

Voeding

Het dieet van deze schildpadden bestaat bijna volledig uit plantaardig materiaal. Er worden verschillende soorten bladeren, bloemen en gevallen vruchten gegeten. Ook zijn ze erg gek op cactussen, paddenstoelen en jonge bamboescheuten, maar deze zijn wel seizoensgebonden en een echte delicatesse.

Voortplanting

Veel schildpadden graven een kuil in het zand om hier hun eieren in te leggen, maar de Birmese bergschildpad doet dit iets anders. Een vrouwelijke schildpad verzameld verschillende bladeren en plantenresten en maakt hier een hoopje van. Wanneer het hoopje klaar is, legt ze hier soms wel 40 eieren in. Na het leggen van de eieren is het vrouwtje een paar dagen beschermend over haar nest en jaagt andere dieren ook weg, daarna verlaat ze haar nestbult en worden de eieren aan hun lot over gelaten. Na 65 dagen komen de eieren uit en moeten de jonge schildpadjes zelfstandig de wijde wereld in.

Gedrag

Birmese bergschildpadden leven op de donkere beschutte bosbodem en zijn erg schuw. Ze houden niet van drukte en hitte en verschuilen zich daarom vaak in een verlaten kuil en proberen af te koelen in het water. Overdag doen ze niet veel, maar tijdens de schemering worden ze actief.

Status

Voor de Birmese bergschildpad zijn er veel gevaren die ervoor zorgen dat zijn voortbestaan wordt bedreigd. De schildpadden worden uit het wild gevangen om te worden verkocht op de zwarte markt als huisdier en delicatesse. Om ervoor te zorgen dat deze bijzondere dieren niet uitsterven en om een gezonde populatie te behouden, is er een EEP (soortbehoudprogramma). WILDLANDS doet hier ook aan mee en is zelfs beheerder van dit EEP. 

Bijzonderheden

De ontwikkeling van een schildpad in het ei is erg bijzonder. De temperatuur tijdens het broeden bepaalt namelijk het geslacht van de jongen. Eieren die bij een temperatuur lager dan 27,8 C° worden uitgebroed hebben meer kans op mannen en eieren van de schildpad die bij hogere temperaturen worden uitgebroed hebben meer kans op vrouwtjes. Mannelijke schildpadden zijn dus super ‘cool’.

Vandaag in Jungola

Lunchen in de jungle?

Heb je zin om heerlijk te lunchen midden in de grootste tropische kas van de wereld? Of heb je liever een lekker gekoeld drankje? Bij Rimbula Restaurant is het mogelijk. Neem plaats op het terras en hoor de gibbons zingen en zie vogels voorbij vliegen. Rondom het terras is er voor kinderen genoeg te beleven.