Nortica
In de Vlindertempel van Jungola leven veel verschillende vlindersoorten. Elke vlinder heeft een ander uiterlijk en zijn eigen bijzondere eigenschappen. Zo heeft elke vlinder ook zijn eigen dieet. De ene vlinder drinkt nectar, de andere het sap van rottend fruit en er zijn zelfs vlinders die ontlasting en lijkvocht drinken. Zo zie je maar weer dat de wereld van vlinders erg divers en bijzonder is.
Herkomst
Voedsel
Status
De uilvlinder (Caligo sp.) is een grote schemeractieve vlinder die voorkomt in Zuid-Amerika. Zijn naam dankt hij aan de grote schijnogen op zijn vleugels. Deze ogen lijken op die van een uil en schrikken roofdieren af, waardoor de vlinder zonder problemen kan rusten. De vlinder leeft van rottend fruitsap, nectar en vocht uit uitwerpselen. De rupsen eten bladeren van de bananenplant en aanverwante soorten zoals gember en heliconia’s.
De blauwe morpho (Morpho peleidis) is een bijzondere vlindersoort die voorkomt in Midden-Amerika. Anders dan veel andere vlindersoorten maken blauwe morpho’s gebruik van structuurkleuren. Het licht wordt weerkaatst via kleine holtes en ribbeltjes op de schubben van de vleugels, waardoor je een lichtbreking krijgt en de blauwe kleur te zien is. Zonder licht is de blauwe morpho donker van kleur. De vlinder leeft, net als de uilvlinder, van rottend fruitsap, boomsap, nectar en uitwerpselen. De rups eet daarentegen bladeren van verschillende planten zoals de koraalboom, pinda en blauwe regen.
De bamboevlinder (Eryphanis polyxena) komt voor in het tropische deel van Zuid-Amerika. Net als de uilvlinder drinken ze voornamelijk het sap van rottend fruit. De rupsen eten het blad van bamboe en andere grote grassoorten. Overdag rusten de vlinders veel op de stengels van de bamboeplant, maar worden tegen de schemering actief.
Zo zie je hem en zo zie je hem niet meer… De bladvlinder (Kallima inachus) is goed gecamoufleerd. Aan de binnenkant is de bladvlinder prachtig gekleurd, maar wanneer hij gaat rusten, is hij ineens verdwenen. De buitenkant van de vleugels lijkt namelijk op dorre blaadjes, vandaar de naam bladvlinder. Deze vlinders komen voor in bijna alle tropische gebieden van India tot aan Japan. Ze leven voornamelijk van rottend fruitsap en zijn ook veel bij modderpoeltjes te vinden.
De malachietvlinder (Siproeta stelenes) is een van de algemenere vlindersoorten van Midden-Amerika. Ze zijn vooral veel te zien wanneer de zon fel schijnt. Deze vlinder heeft zijn naam te danken aan zijn groene kleur, dit lijkt erg veel op het mineraal malachiet. Deze vlinders drinken vooral nectar en rottend fruitsap, maar je vindt ze ook op dode dieren en mesthopen. De rupsen eten het blad van de Ruellia.
De zebramalachietvlinder (Colobura dirce) komt voor in Midden- en Zuid-Amerika. Deze kleine vlindertjes danken hun naam aan hun strepenpatroon. Daarnaast hebben ze ook twee kleine oogjes verstopt op hun vleugels. De vlinders drinken voornamelijk het sap van rottend fruit en zijn nauwelijks op bloemen te vinden. De rupsen eten de bladeren van de cecropia.
De oleandervlinder (Euploea core) komt voor in geheel Zuidoost-Azië. Ze komen daar vrij algemeen voor en drinken nectar uit veel verschillende bloemensoorten. Ook zijn deze vlinders gek op het sap uit giftige planten en hangen vaak in trossen bij elkaar om dit sap te drinken. Een van de belangrijkste voedselplanten voor de rupsen is de oleander, maar ficus is ook erg geliefd. Door het gif dat deze planten bevatten, is de vlinder zelf ook erg giftig en laten veel dieren hem met rust.
De monarchvlinder (Danaus plexippus) heeft één van de bekendste migratietochten ter wereld. De vlinders trekken vanaf Noord-Amerika meer dan 3000 km om in Mexico te overwinteren. Ze drinken nectar uit de bloemen van de zijdeplant en leggen daar ook hun eitjes op. Deze plant is erg giftig, daarom bijten de rupsen eerst de hoofdnerf van het blad door om de giftige sapstroom stil te leggen. Van oorsprong komt de monarchvlinder uit Noord- en Midden-Amerika, maar tegenwoordig zijn ze overal ter wereld in tropische en subtropische gebieden te vinden.
Er vliegen verschillende soorten pages in de Vlindertempel. Veel van deze vlinders behoren tot het geslacht Papilio. Deze vlinders staan bekend om hun kleurrijke vleugels en elegante staartjes aan het uiteinde van de ondervleugels. Ook zien de rupsen er erg bijzonder uit. Ze lijken namelijk op een vogelpoepje, maar wanneer je ze laat schrikken, hebben deze rupsen een kleine verrassing. Uit hun kop schiet een speciaal rood orgaan dat lijkt op een slangentong (osmaterium). Dit orgaan stinkt erg en schrikt veel dieren af.