Webshop Tickets & reserveren

Introductie

Wat zegt 999 keer ‘tik’ en één keer ‘tak’….? Een miljoenpoot met een houten been. Even een grapje tussendoor, maar wanneer je door de jungle van Jungola loopt kan er maar zo echt een Afrikaanse reuzenmiljoenpoot (Archispirostreptus gigas) over het pad kruipen! Deze wonderlijke wezens helpen namelijk bij het schoonhouden van de junglebodem.

Kenmerken

  • Diameter: 3 cm
  • Lengte: 38 cm
  • Leeftijd: 5 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Bosbodems
  • Leefstijl: Solitair
  • Voeding: Planteneter

Status

  • IUCN status: veilig

Uiterlijk

Wanneer heb je het over een duizendpoot en wanneer over een miljoenpoot? Dit is duidelijk te zien aan het aantal pootjes. Een miljoenpoot heeft geen miljoen poten maar ‘slechts’ 256 en een duizendpoot ‘maar’ tot 46 poten. Ook hebben miljoenpoten 4 pootjes per segment, in tegenstelling tot een duizendpoot die maar 2 pootjes per segment heeft.    

Leefomgeving

De Afrikaanse reuzenmiljoenpoot komt voor in het noordwesten van Afrika. Hier leven ze op de bosbodem tussen de rottende bladeren en takken. Ze spelen een belangrijke rol in het ecosysteem en zijn verantwoordelijk voor het afbreken van plantaardig materiaal.

Voeding

Wees gerust miljoenpoten eten geen vlees zoals de duizendpoot. Ze helpen bij het opruimen van de junglebodem. Hier eten ze vooral rottend hout en blad, maar de Afrikaanse reuzenmiljoenpoot is ook gek op rottend fruit. Hoe rotter hoe beter!

Voortplanting

Het verschil tussen een mannelijke en vrouwelijke miljoenpoot is moeilijk te zien. Maar wanneer je goed kijkt, zie je dat het zevende segment van het mannetje ontbreekt en is vervangen door een gonopode (dit is een grijp orgaan waarmee het mannetje een vrouwtje kan vastpakken tijdens de paring). Na de paring zal het vrouwtje 100 eitjes leggen en onder de grond begraven. Na het uitkomen zijn de jonge miljoenpoten nog wit en hebben ze nog niet het juiste aantal pootjes, maar na 10 keer vervellen is hun lichaam compleet. 

Gedrag

Wanneer Afrikaanse reuzenmiljoenpoten zich bedreigd voelen, laten ze een irriterende stof lopen. Dit stofje zorgt voor huidirritatie en geeft een bijtend gevoel in je ogen. Sommige dieren zoals stokstaarten weten de miljoenpoten te ontmantelen en komen zo bij de kwetsbare onderkant.

Bijzonderheden

Soms hebben kleine beestjes ook last van nog kleinere beestjes. Afrikaanse reuzenmiljoenpoten dragen vaak mijten. Deze mijten zijn niet schadelijk en helpen de miljoenpoot bij het schoonhouden van zijn pootjes en segmenten.

Vandaag in Jungola

Lunchen in de jungle?

Heb je zin om heerlijk te lunchen midden in de grootste tropische kas van de wereld? Of heb je liever een lekker gekoeld drankje? Bij Rimbula Restaurant is het mogelijk. Neem plaats op het terras en hoor de gibbons zingen en zie vogels voorbij vliegen. Rondom het terras is er voor kinderen genoeg te beleven.