Webshop Tickets & reserveren

Introductie

Er zijn mensen die af en toe wel een beetje slaap kunnen gebruiken. Zo zien de zwarte maki’s (Eulemur macaco) er ook uit. Doordat ze zowel dag- als nachtactief zijn, is het slaapritme van deze halfapen een beetje onregelmatig. Dus schrik niet! Wanneer je door het Makiwoud loopt en er in een keer een dromerige maki uit de boom komt vallen.

Kenmerken

  • Gewicht: 1,9 tot 2 kg
  • Lengte: 39 tot 40 cm (zonder staart)
  • Leeftijd: 30 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Tropisch regenwoud
  • Leefstijl: Familiegroep
  • Voeding: Alleseter

Status

  • IUCN status: Bedreigd
  • EEP

Uiterlijk

Het uiterlijk van de zwarte maki ziet er een beetje apart uit. Mannelijke zwarte maki’s zijn volledig zwart van kleur en hebben grote zwarte pluimen aan beide kanten van hun kop. De vrouwen zijn weer anders van kleur. Zij hebben een kastanje bruine vacht met crème kleurige pluimen aan hun kop. Wel hebben beide geslachten heldere reebruine ogen.

Leefomgeving

Net als alle lemurensoorten komen de zwarte maki’s voor op het eiland Madagaskar. En specifiek in het noorden van Madagaskar. Hier leven ze in vochtige tropische bossen.

Voeding

Het menu van de zwarte maki is erg uitgebreid. Ze eten voornamelijk plantaardige dingen zoals vruchten, bladeren en bloemen, maar ze zijn ook erg gek op zoetigheid. Nectar om precies te zijn. Sommige planten zoals de reizigerspalm zijn zelfs afhankelijk van de zwarte maki’s voor bestuiving. Door de zoete geur van de bloem worden de maki’s aangetrokken. Tijdens het eten van de nectar nemen ze het stuifmeel mee op hun vacht en transporteren ze het naar de volgende bloem.

Voortplanting

Op Madagaskar begint in april tot mei het paarseizoen van de zwarte maki. De mannetjes worden dan territoriaal en proberen de vrouwtjes te verleiden. Na een draagtijd van +/- 125 dagen worden in september tot november de jongen geboren. Vaak wordt er maar een jong geboren, want tweelingen zijn erg zeldzaam. De jongen zijn in het begin nog zwartgrijs, maar wanneer ze ouder worden krijgen ze langzaam hun echte kleur. De gehele groep helpt mee met het grootbrengen van de jongen, hierdoor hangen de jongen vaak aan de buik van een andere maki dan hun moeder. Wanneer de jongen een leeftijd van 2 jaar hebben bereikt, verlaten ze de groep en gaan ze op zoek naar een eigen partner of groep.

Gedrag

Zwarte maki’s leven in groepen van 2 tot 15 dieren. Bijzonder aan deze groepen is dat er geen duidelijke verdeling is tussen de aantallen mannen en vrouwen. Sommige groepen hebben meer mannelijke individuen en sommige meer vrouwelijke. Wel zijn de vrouwen dominant en vormen de basis van de groep. De mannetjes wisselen vaak af tussen de verschillende groepen.

Status

Net als de meeste lemuren op Madagaskar, is de zwarte maki bedreigd. Door verwoesting van het oerwoud om plaats te maken voor landbouw, wordt hun leefgebied steeds kleiner. Ook door stroperij voor de dierenhandel, verdwijnen er steeds meer maki’s uit het wild. Om een gezonde populatie te behouden is er een EEP (populatie management programma), waar WILDLANDS ook aan mee werkt. 

Bijzonderheden

Zwarte maki’s hebben de rare gewoonte om miljoenpoten te pesten. De miljoenpoot raakt geïrriteerd en geeft een giftig goedje af ter verdediging. De maki’s smeren zich hier mee in om zo insecten af te weren. Een nadeel is dat de maki’s bedwelmt raken onder het gif (dat een hallucinerende werking heeft), soms zo erg dat ze gewoon uit de boom vallen.

Vandaag in Jungola

Lunchen in de jungle?

Heb je zin om heerlijk te lunchen midden in de grootste tropische kas van de wereld? Of heb je liever een lekker gekoeld drankje? Bij Rimbula Restaurant is het mogelijk. Neem plaats op het terras en hoor de gibbons zingen en zie vogels voorbij vliegen. Rondom het terras is er voor kinderen genoeg te beleven.