Webshop Tickets & reserveren

Unieke halfapen

Het pad door Rimbula voert je dwars door het leefgebied van de halfapen. Op het eerste gezicht lijken ringstaartmaki's niet zo veel op apen, maar dit heeft zijn redenen in het verre verleden. De allereerste primaten ontwikkelden in de loop van de tijd meer hersenen en werden handiger bij het zoeken naar voedsel. Hieruit ontstonden de zogenaamde 'echte apen'. Een tweede groep primaten veranderde niet zoveel en noemen we 'halfapen'. Ringstaartmaki's en bonte vari's zijn voorbeelden van halfapen. Halfapen hebben een spitse snuit met snorharen, een natte neus en kleine hersenen. Ze hebben echter ook overeenkomsten met 'echte apen', zoals hun handen en voeten, die goed te gebruiken zijn bij het klimmen.

Gegevens

  • Wetenschappelijke naam: Lemur catta
  • Status in het wild: bedreigd

Voedsel

Vruchten, bladeren, bloemen

Kenmerken

  • Leeftijd: 20 jaar
  • Gewicht: 2,5 - 3 kilo
  • Grootte: 50 centimeter

Zonnebaden en stinkgevechten

Tussen het eten en rusten door, besteden maki's hun tijd ook aan zonnebaden of elkaar verzorgen. Bij het verzorgen gebruiken ze een langwerpige nagel, een zogenaamde toiletklauw, en fijn uit elkaar geplaatste tanden, ook wel een tandkam genoemd. Als mannetjes onderling strijd voeren om een vrouwtje, doen ze dat op een bijzondere manier. Ze halen hun lange staarten onder hun oksel door. Daar zitten bij maki-mannetjes stinkklieren. De staart wordt zo met een heel sterke geur doordrenkt en vervolgens naar de tegenstander gezwaaid. Wie daarmee de meeste indruk maakt, wint het vrouwtje voor zich.

Meer informatie over de ringstaartmaki

Wist je dat je dit dier in WILDLANDS ook kan adopteren? Met jouw adoptie draag je een steentje bij aan de dieren in WILDLANDS. Daarnaast gaat 50% van het bedrag naar duurzame projecten gericht op bescherming van bedreigde diersoorten via het WILDLANDS Natuur en Educatie Fonds (WNEF)

Meer informatie over adoptie  Adopteer direct

Vandaag in Jungola