Webshop Mijn WILDLANDS Tickets & reserveren

Fascinerende vlinders

Ze transformeren van rups tot fladderende vlinder en hebben een 'rietje' als mond. Vlinders zijn bijzondere wezens! Je vind ze in allerlei soorten en maten en in een grote verscheidenheid aan kleuren. De éne vlinder gaat helemaal op in zijn omgeving, terwijl een andere vlinder met felle kleuren roofdieren waarschuwt dat hij niet te eten is. Vlindervleugels zijn erg kwetsbaar en kunnen bij de minste aanraking gemakkelijk scheuren. Kijk alsjeblieft naar deze geweldige wezens met alleen je ogen, niet je vingers. Aanschouw in de Vlindertempel in Jungola onder andere de atlasvlinder, uilvlinder, blauwe morpho, passiebloemvlinder en zebravlinder.

Vlindersoorten

  • Papiervlinder
  • Oleandervlinder
  • Luipaardvlinder

Vlindersoorten

  • Atlasvlinder
  • Uilvlinder
  • Bladvlinder

Vlindersoorten

  • Glasvleugelvlinder
  • Gewone mormoonpage
  • Grote mormoonpage

Metamorfose

Het leven draait om verandering. Een van de meest ongelooflijke eigenschappen aan vlinders is de manier waarop ze veranderen van kruipende rupsen in gevleugelde schoonheden. Dit proces wordt metamorfose genoemd en laat wetenschappers nog steeds perplex staan. In feite weten ze nog steeds niet precies hoe het werkt! Wat ze wel weten, is dat wanneer een rups zichzelf afsluit in een pop, er chemicaliën uit het lichaam vrijkomen die alle cellen veranderen en herschikken om de nieuwe vorm van de vlinder te creëren, inclusief de vleugels.

De vlindercyclus

Een volwassen vrouwtje legt haar eieren op de juiste planten zodat de rupsen gelijk kunnen eten als ze uit de eieren komen. Rupsen zijn in feite kauwmachines. Dit is het stadium waarin het meeste eten en groeien plaatsvindt, en elke keer als de rups te groot wordt voor zijn huid, vervelt hij en begint opnieuw. De laatste keer dat de rups vervelt, vormt hij een hard omhulsel – een pop - om zich heen. De magische metamorfose vindt plaats in dit stadium. Wanneer de vlinder ontpopt vult hij eerst zijn vleugels met vloeistof en laat deze drogen en uitharden. Daarna is hij klaar om zich voort te planten, te vliegen en op zoek te gaan naar voedsel.

Belangrijke bestuivers

Naast het feit dat vlinders kleurrijke insecten zijn, zijn het ook hele belangrijke bestuivers. Samen met bijen, vogels, vleermuizen en enkele kleine zoogdieren helpen vlinders stuifmeel van de ene plant naar de andere te verplaatsen. Terwijl ze van bloem naar bloem vliegen en nectar nippen, blijven stuifmeelkorrels aan hen plakken. Die korrels worden afgezet op een andere bloem en zetten de bevruchtingscyclus voort. De duurzaamheid van voedsel is heel erg nauw verbonden met de gezondheid van bestuivers zoals bijen, vlinders en kevers. Plant zelf ook geurige bloemen in je tuin of bloembak die vlinders of bijen uitnodigt!

Meer informatie over vlinders

Vandaag in Jungola

Lunchen in de jungle?

Heb je zin om heerlijk te lunchen midden in de grootste tropische kas van de wereld? Of heb je liever een lekker gekoeld drankje? Bij Rimbula Restaurant is het mogelijk. Neem plaats op het terras en hoor de gibbons zingen en zie vogels voorbij vliegen. Rondom het terras is er voor kinderen genoeg te beleven.