Webshop Tickets & reserveren

Gemengde kuddes

De savanne in Serenga is niet compleet zonder de zebra’s. Het is één van de negen diersoorten die je hier kunt zien. Met hun strepen en borstelige kuif zijn ze makkelijk te herkennen. Zebra’s leven in familiegroepen bestaande uit een hengst, enkele merries en hun jongen. Net als op de Afrikaanse savanne vormen zebra’s en gnoes ook in Serenga vaak gemengde kuddes.

Gegevens

  • Wetenschappelijke naam: Equus quagga
  • Status in het wild: gevoelig

Voedsel

Grassen

Kenmerken

  • Leeftijd: 25 jaar
  • Gewicht: 225 kilo
  • Hoogte: 1,3-1,5 meter

Opvoeding

Zebra's steken veel energie in het opvoeden van hun veulens. Zebraveulens hebben een zachte, donzige vacht en hun strepen zijn in het begin meestal bruin en wit. Hun benen zijn al bijna net zo lang als die van een volwassen zebra en ze kunnen slechts 20 minuten na de geboorte al lopen! Dit is belangrijk, omdat het veulen met moeder en de kudde gelijk mee moet lopen. De merrie kan het veulen niet achterlaten. Vanaf de geboorte leren veulens hun moeder meteen herkennen aan het streeppatroon.

Streepjescode

Waarom hebben zebra's strepen? Daar is soms nog wat discussie over. Eén theorie is dat de strepen dienen als een soort bescherming tegen roofdieren! Wanneer zebra's bij elkaar staan, maken al hun strepen het moeilijk voor een leeuw om één zebra te kiezen om te achtervolgen. Het lijkt voor ons misschien alsof een zebra een zebra is, maar er zijn drie verschillende soorten: steppezebra's, bergzebra's en Grevy's zebra's. Deze soorten hebben een verschillend strepenpatroon, van smal tot breed. Binnen de verschillende soorten verschillen ook nog de strepen bij elk individu. Geen twee zebra's zijn hetzelfde, ze hebben allemaal een unieke streepjescode.

Meer informatie over zebra's

Vandaag in Serenga