Webshop Tickets & reserveren

Introductie

De leeuwen op de heuvel worden er maar duizelig van… Met hun bijzondere strepenpatroon brengen de steppezebra’s (Equus quagga) alle roofdieren in de war. Niet alleen hun strepen zijn vervelend, maar ook hebben de zebra’s een behoorlijk temperament. Kom dus maar niet te dicht bij hun jongen in de buurt. 

Kenmerken

  • Gewicht: 225 kg
  • Hoogte: 1,3 tot 1,5 meter
  • Leeftijd: 25 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Savannes
  • Leefstijl: Kuddes
  • Voeding: Graseter

Status

  • IUCN status: Gevoelig

Uiterlijk

Een duidelijk kenmerk van de zebra zijn de strepen die over zijn gehele lichaam zitten. De strepen van de steppezebra zijn vaak breder dan die van de andere zebrasoorten en hebben soms bruine kleuren. Met de haren in hun oren en lange oogwimpers voorkomen ze dat hier zand in terecht komt. Hoewel zebra’s veel op paarden lijken, zijn ze toch echt een eigen soort. Ze kunnen wel kruizen met paarden en een jong krijgen, maar dit jong is niet vruchtbaar.

Leefomgeving

Steppezebra’s komen voor op de savannes van Oost- en Zuid-Afrika. Hier leven ze samen met veel andere grazende hoefdieren zoals gnoes en antilopen. Steppezebra’s passen zich makkelijk aan en begeven zich zelfs in de bergen om te grazen.

Voeding

Zebra’s grazen dag en nacht op de vlakte van de savanne. Ze eten voornamelijk gras en hier zijn zebra’s ook veel van nodig. Daarom besteden ze wel 20 uur per dag aan eten. Door gnoes en springbokken te volgen weten ze altijd het lekkerste gras te vinden.

Voortplanting

Wanneer een zebrahengst één van zijn vrouwtjes binnen zijn harem heeft bevrucht, wordt er na 12 maanden 1 veulen geboren. Dit veulen zal 6 tot 12 maanden bij zijn moeder blijven om te zogen. Gelijk na de bevalling is een merrie alweer vruchtbaar en kan dan weer gedekt worden, maar meestal krijgen ze maar eens per 2 jaar een jong. Wanneer jonge mannetjes zelfstandig zijn, verlaten zij de harem en sluiten zich aan bij een vrijgezellengroep. Vrouwelijke zebra’s zijn na 2 á 3 jaar al geslachtsrijp, maar mannetjes moeten wachten tot ze 5 jaar oud zijn. Dan zijn ze oud genoeg om met de volwassen hengsten te concurreren.

Gedrag

Zebra’s zijn echte kudde dieren en hebben elkaar nodig om te overleven. Wanneer de zebra’s gaan grazen zal er altijd een op de uitkijk staan om roofdieren in de gaten te houden. Wanneer een kudde wordt aangevallen slaan ze met heen luide roep alarm. Mocht één van de zebra’s in het nauw zitten, dan zullen ze aanvallen door te trappen en te bijten.

Bijzonderheden

Waarom hebben zebra's strepen? Daar is soms nog wat discussie over. Eén theorie is dat de strepen dienen als een soort bescherming tegen roofdieren! Wanneer zebra's bij elkaar staan, maken al hun strepen het moeilijk voor een leeuw om één zebra te kiezen om te achtervolgen. Het lijkt voor ons misschien alsof alle zebra’s op elkaar lijken, maar er zijn drie verschillende soorten: steppezebra's, bergzebra's en Grevy's zebra's. Deze soorten hebben een verschillend strepenpatroon, van smal tot breed. Binnen de verschillende soorten verschillen ook nog de strepen bij elk individu. Geen twee zebra's zijn hetzelfde, ze hebben allemaal een unieke streepjescode.

Meer informatie over zebra's

Vandaag in Serenga

Eten aan de rand van de Savanne?

Momma’s Restaurant is prachtig gelegen aan de rand van de Savanne. Vanaf het terras zie je de neushoorns, zebra’s en giraffes rustig grazen.