Eerste nandoes uit het ei in WILDLANDS

De eerste twee nandoe-kuikens zijn uit het ei in WILDLANDS Adventure Zoo Emmen! Mogelijk volgen er meer.

De afgelopen weken zat de nandoe-haan in de woestijn van Serenga te broeden op een legsel van twaalf eieren. Het is het eerste legsel van dit koppel en dus was het onzeker of de eieren wel bevrucht waren. Nog steeds is het heel spannend hoe het nu verder gaat, want de nandoe-haan zorgt alleen voor de uitgekomen kuikens. Ook broedt hij de rest van de eieren nog uit, moet hij de net uitgekomen kuikens beschermen én hij moet ze leren eten. De haan pikt zaadjes en insecten van de grond en de zwart-geel gestreepte jonge nandoes moeten hun vader nadoen.

Tijdens de paarperiode maken mannelijke nandoes een kuil. Wanneer er gepaard is, leggen de vrouwtjes hun eieren in zijn kuil. Wanneer het legsel compleet is begint hij met broeden. De eieren worden ongeveer 6 weken bebroed. Na het uitkomen zorgt het mannetje voor de jongen tot ze zelfstandig zijn. De jongen blijven in een jeugdgroep tot ze 2 jaar oud zijn en gaan dan zelf op zoek naar geschikte partners.

De nandoe lijkt op een struisvogel, maar is veel kleiner. Ook de poten zijn anders. Struisvogels hebben namelijk twee tenen en nandoes drie. Het mannetje en vrouwtje zijn nauwelijks te onderscheiden. Het enige verschil is dat het mannetje iets groter en donkerder is en tijdens de broedperiode krijgt hij een zwarte band onder zijn hals. De nandoe (Rhea americana) is te vinden in Serenga. Hier lopen deze vogels tussen de vicuña’s bij de trein. De loopvogels zijn erg nieuwsgierig komen vaak een kijkje nemen door de ramen van de wagons.

 Dierverzorgster Renee maakte deze prachtige en vooral schattige foto’s. Kijk je mee?