Leeuwin Tia in WILDLANDS overleden

In WILDLANDS Adventure Zoo Emmen is gisteren leeuwin Tia op bijna 16-jarige leeftijd overleden. De leeuwin is voor sectie overgebracht naar faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Uit het onderzoek blijkt dat zij aan de gevolgen van een gevecht is overleden. 

De leeuwengroep van het dierenpark zit middenin het introductieproces van een nieuwe man. Deze 12-jarige leeuw, Jafar, kwam begin vorige maand vanuit Frankrijk aan in Emmen. Stap voor stap is hij bij de leeuwinnen geïntroduceerd. Zo’n kennismakingstijd kan bij deze roofdieren erg lang duren en is zeker niet zonder risico’s. Belangrijk is namelijk dat een nieuwe man zijn leiderschap opeist, wat bij leeuwen altijd met de nodige schermutselingen gepaard gaat. Omdat leeuwin Tia bij de dames het hoogst in rang was, zagen dierverzorgers tussen haar en de leeuwenman soms nog wrijving. Waarom het in de nacht van zaterdag op zondag mis is gegaan, is niet te zeggen. Camerabeelden laten niets zien van het gevecht. De dierverzorgers troffen de leeuwin ’s ochtends overleden aan op het buitenterrein. 

Bezoekers van het park hebben niets van dit incident meegekregen. Op dit moment gaat de introductie in de leeuwengroep gewoon door. De vier leeuwen kunnen zelf kiezen of ze op het buiten- of binnenterrein lopen.