Neushoorndame Elena overleden bij introductie met nieuwe man op savanne WILDLANDS

De afgelopen dagen hebben we jullie meegenomen tijdens het introductieproces van onze nieuwe neushoornman Limpopo in en op de savanne van WILDLANDS. Limpopo arriveerde begin deze maand in het park en de afgelopen week maakte hij al succesvol kennis met de ruim 2 hectare grote savanne en de verschillende diersoorten, zoals zebra’s, gnoes en giraffes. Hierbij is geen enkel probleem geweest en de introductie verliep boven verwachting makkelijk.

Vandaag stond de meest spannende introductie gepland. Namelijk die van Limpopo met de twee neushoorndames (en zussen) Elena en Zahra, met wie hij in de toekomst zou mogen fokken. De drie hebben elkaar achter de schermen wel al kunnen ruiken en zien; in elk hun eigen deel van de stal. Met de eerste lijfelijke kennismaking op de savanne zijn wij vanmorgen extra vroeg én voor opening van het park begonnen. Rond 7.45 uur zijn beide dames eerst de savanne opgegaan, waarna even later Limpopo ook het gebied in mocht. Vanaf dat moment werd het onrustig: beide vrouwen schrokken van de man en in plaats van dat zij hem gezamenlijk op zijn plek wezen, gingen ze er juist beiden rennend vandoor. Met als gevolg dat Limpopo de achtervolging inzette. Hij leek met name gefocust op Elena, omdat zij het dichtst bij hem in de buurt liep. Na ongeveer een kwartier leken beide dieren uitgeput. Elena liep richting een ondiepe waterpoel en gleed, waarschijnlijk door haar vermoeidheid, uit. Zij belandde op haar zij in het water en kon slecht overeind komen. Limpopo bleef in haar buurt staan, waardoor de aanwezige dierverzorgers hem direct uit haar buurt gelokt hebben. Helaas kwam deze hulp voor Elena te laat en bleek zij al verdronken te zijn.

Een introductieproces tussen mannen en vrouwen neushoorns blijft spannend en vaak moet er worden ingegrepen, maar nog nooit eerder is er één dodelijk afgelopen.

Uiteraard heeft deze gebeurtenis erg veel impact binnen het team van dierverzorgers in WILDLANDS. Wat het voor het fokprogramma in het park betekent, is nu nog niet duidelijk.